Οι Ρώσοι έχουν λόγους να σκεφτούν δύο φορές την πώληση S-300 στην Συρία
Η δήλωση του Σεργκέι Ρούντσοϊ, επικεφαλής του Τμήματος Επιχειρήσεων του ρωσικού Γενικού Επιτελείου, ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο πώλησης πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας στην περιοχή της Συρίας S-300 δεν πέρασε απαρατήρητο από όλους τους ενδιαφερόμενους.
Αν και είναι μια εξέλιξη που θα ενοχλούσε τους Δυτικούς και ιδιαίτερα τους Ισραηλινούς, το S-300 αυτή την στιγμή μπορεί να αντιμετωπιστεί όπως αναφέρουν πηγές από την Αμερική και το Ισραήλ.
Η κίνηση των Ρώσων να ανακοινώσουν την πρόθεση τους να πουλήσουν τους S-300 στην Συρία λίγες ώρες μετά την επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δεν φαίνεται να γίνεται τόσο για “αντίποινα” στις επιθέσεις αυτές, όσο για να εκμεταλλευτούν την κατάσταση αυτή εμπορικά
Το S-300 είναι το πιο προηγμένο από οποιοδήποτε άλλο αντιαεροπορικό έχουν σήμερα οι Σύριοι. Μπορεί να παρακολουθήσει όχι μόνο αεροσκάφη, αλλά και βαλλιστικούς πυραύλους.
Η Συρία προσπαθεί να αγοράσει από τη Ρωσία εδώ και πολύ καιρό τους S-300 με τους Ιρανούς να είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν τη συμφωνία, αλλά η Ρωσία απέφυγε να προχωρήσει την συμφωνία λόγω της ισραηλινής και αμερικανικής πίεσης.
Επίσης, πριν από τρία χρόνια η Ρωσία δεν παρέδωσε τους S-300 στο Ιράναν και η Τεχεράνη είχε υπογράψει συμφωνία για την αγορά πριν από περισσότερα από 10 χρόνια. Η πώληση προχώρησε μόνο μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας.
Οι S-300 έχουν πουληθεί σε περισσότερες από 20 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο και τα τεχνολογικά στοιχεία και οι συχνότητες λειτουργίας του είναι ουσιαστικές γνωστά
Πρόκειται βέβαια για ένα μεγάλο σύστημα που δεν μπορεί εύκολα να κρυφτεί ή να μετακινηθεί. Έτσι, αν και οι Ρώσοι το έχουν αναβαθμίσει αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, δεν θεωρείται πλέον απειλή που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, όπως ήταν πριν από 10 χρόνια.
Σήμερα οι Αμερικανοί και ειδικά οι Ισραηλινοί έχουν βρει τρόπους να αντιμετωπίσουν τους S-300
Όμως οι S-300 εάν φτάσουν στη Συρία, δεν θα αντιμετωπιστεί μόνο ως στρατιωτική απειλή αλλά και ως πολιτική. Η κατοχή του οπλικού συστήματος στα χέρια του Άσαντ θα αποτελεί απειλή όχι μόνο για το Ισραήλ αλλά και την Ιορδανία πράγμα που είναι σίγουρο ότι θα προκαλούσε προληπτικά μέτρα εναντίον της Συρίας
Οι Σύροι είναι σίγουρο ότι θα ζητήσουν από τους Ιρανούς να χρηματοδοτήσουν την αγορά των S-300. Αν και από αυτή την πώληση οι Ρώσοι θα αποκτήσουν σημαντικά οφέλη και όχι μόνο οικονομικά, η εκπαίευση των Συριακών θα πάρει πολύ χρόνο και η απόδοση τους είναι ένα ζητούμενο για την Μόσχα. Αν οι Σύριοι χρησιμοποιούν τους S-300 εναντίον των αεροσκαφών της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας και εάν το Ισραήλ καταστρέψει κάποιους από αυτούς, θα αποτελέσει μεγάλο πλήγμα για την φήμη του συστήματος και είναι κάτι που θέλουν να το αποφύγουν. Το ενδεχόμενο,να τους λειτουργήσουν οι ίδιοι για τους Σύριους είναι κάτι πολύ επικίνδυνο σε ενδεχόμενη σύρραξη.
Η ουσία είναι ότι οι Ρώσοι πιθανότατα θα προσπαθήσουν να πουλήσουν το S-300 στη Συρία, αλλά δεν θα βιαστούν σε αυτό και σίγουρα δεν θα πουλήσουν την αναβαθμισμένη έκδοση.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Ασαντ δεν έχει τα χρήματα, οι Ιρανοί θα πρέπει να αναλάβουν το οικονομικό βάρος της αγοράς του συστήματος γιατί θα προστατεύσει κυρίως δικό τους υλικό (βάσεις κλπ), το οποίο κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.
Από την άλλη, το Ισραήλ θα πρέπει να προετοιμαστεί και να διασφαλίσει ότι έχει τα μέσα να εξουδετερώσει την απειλή και ίσως προληπτικά