Η ψήφιση του νόμου TAIPEI από τον Τραμπ αυξάνει την ένταση ανάμεσα σε Κίνα-Ταϊβάν

Το ναυτικό και η αεροπορία της Κίνας, την Πέμπτη και την Παρασκευή προχώρησαν σε παραβιάσεις του θαλάσσιου και εναέριου χώρου της Ταϊβάν, η οποία αναγκάστηκε να θέσει σε ετοιμότητα της ένοπλες δυνάμεις και να προχωρήσει σε αναχαιτίσεις.

Η προκλήσεις και ο εκνευρισμός της Κίνας προήλθε από την ψήφιση και την υπογραφή από τον Αμερικανό Πρόεδρο του νόμου για την ενίσχυση για την Διεθνή Προστασία και Ενίσχυση Συμμαχίας για την Ταϊβάν (TAIPEI act)

Ο συγκεκριμένος νόμος αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει τους συμμάχους της Ταϊβάν από την αποκοπεί διπλωματικών σχέσεων λόγω πιέσεων από το Πεκίνο. Ο νόμος TAIPEI εισήχθη για πρώτη φορά στη Αμερικανική Γερουσία από τον Cory Gardner και τον Chris Coons τον περασμένο Μάιο, όπου και πάλι οι αντιδράσεις της Κίνας ήταν έντονες.

Ο νόμος δίνει την δυνατότητα και στο υπουργείο Εξωτερικών να παροτρύνει κυβερνήσεις που είναι σύμμαχοι της Ταϊβάν να διατηρούν διπλωματικούς δεσμούς με τη χώρα και να εντοπίζει τις χώρες που δέχονται πιέσεις από το Πεκίνο ώστε αποσυνδέσουν τις σχέσεις με την Ταϊβάν. Επίσης ο νόμος επιβάλλει στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να στηρίζει τις χώρες που υποστηρίζουν διπλωματικά την Ταϊβάν και να μειώσουν το διπλωματικό της αποτύπωμα σε όσες βρίσκονται στο πλευρό του Πεκίνου.

Η νόμος δίνει επίσης στον Υπουργό Εξωτερικών την εξουσία να επεκτείνει, να μειώσει ή να τερματίσει τις ενισχύσεις των ΗΠΑ σε χώρες, ανάλογα με το αν βελτιώνουν, επιδεινώνουν ή αποκόπτουν τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν. Το σχέδιο νόμου απαιτεί επίσης αυξημένη αμερικανική υποστήριξη για τη συμμετοχή της Ταϊβάν σε διεθνείς οργανισμούς είτε ως μέλος είτε ως παρατηρητής.

Επιπλέον, η νομοθεσία επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να παράσχει όπλα στην Ταϊβάν για να ανταποκριθεί στις “υπάρχουσες και πιθανές μελλοντικές απειλές” από την Κίνα και να ενθαρρύνει ταξίδια υψηλού επιπέδου Αμερικανών αξιωματούχων στην Ταϊβάν. Καλεί τον πρόεδρο να υποστηρίξει την ένταξη της Ταϊβάν σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς “στις οποίες η κρατική υπόσταση δεν αποτελεί απαίτηση” και να παραχωρήσει στην Ταϊβάν καθεστώς παρατηρητή σε διεθνείς οργανισμούς που έχουν αυτή την απαίτηση.

 

ViaDiplomacy Newsroom