Η πρόεδρος της Κομισιόν συναντήθηκε με τους διευθυντές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων E.ON, Shell, Vattenfall, Eni, TotalEnergies

Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται για συντονισμένες προμήθειες φυσικού αερίου για λογαριασμό των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρωπαϊκής ηπείρου και την μείωση της εξάρτησής της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, σχέδιο το οποίο οι 27 αναμένεται να εγκρίνουν κατά την σύνοδο κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου.

Εμπνευσμένο από την κοινή προμήθεια των εμβολίων κατά της Covid από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για λογαριασμό των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η στρατηγική έχει ως στόχο την διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών προμήθειας της ΕΕ. Με στόχο την απομόνωση της Μόσχας μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες επιδιώκουν την μείωση κατά τα δύο τρίτα ήδη από φέτος των αγορών ρωσικού φυσικού αερίου.

Οι ηγέτες των 27 αναμένεται να δεσμευθούν κατά την σύνοδο κορυφής της Πέμπτης και της Παρασκευής ότι «θα εργασθούν από κοινού για κοινές προμήθειες φυσικού αερίου και υδρογόνου», σύμφωνα με το σχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος.

Στην πράξη, η Κομισιόν δηλώνει «έτοιμη να συγκροτήσει ομάδα εργασίας κοινών προμηθειών σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η συγκέντρωση των αιτήσεων θα διευκόλυνε τις επαφές με τους διεθνείς προμηθευτές» πριν από τον προσεχή χειμώνα και θα συνέβαλλε στην εξασφάλιση «ευνοϊκών τιμών» χάρις στο οικονομικό βάρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπό την καθοδήγηση μίας «διευθυντικής επιτροπής» που θα περιλαμβάνει εκπροσώπους των κρατών μελών, «μία διαπραγματευτική ομάδα που θα διευθύνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει τις επαφές με τους προμηθευτές και θα προετοιμάζει το έδαφος για μελλοντικές ενεργειακές συμπράξεις πέραν του φυσικού αερίου», σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συνομιλίες με τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου (Νορβηγία, ΗΠΑ, Κατάρ, Αλγερία) και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκε προχθές Δευτέρα με τους διευθυντές των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων (E.ON, Shell, Vattenfall, Eni, TotalEnergies…) για την εξέταση μελλοντικών συνεργασιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει επίσης να υποχρεώσει κάθε κράτος μέλος να καλύψει τα στρατηγικά αποθέματά του σε φυσικό αέριο «τουλάχιστον στο 80%» μέχρι την 1η Νοεμβρίου, και στην συνέχεια στο 90% πριν από κάθε χειμώνα τα επόμενα χρόνια, ενώ ενδιάμεσα ποσοστά πλήρωσης στρατηγικών αποθεμάτων θα ισχύουν κατά το διάστημα Φεβρουαρίου-Οκτωβρίου.

Το κείμενο του σχεδίου του κοινού ανακοινωθέντος που αποκαλύφθηκε σήμερα, και θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη και τους ευρωβουλευτές, είναι λιγότερο φιλόδοξο από προηγούμενη εκδοχή του που επέβαλλε κάλυψη κατά 90% των στρατηγικών αποθεμάτων ήδη από τον Νοέμβριο 2022. Το ποσοστό αυτό επαναλήφθηκε χθες από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς.

Οι διαχειριστές των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, που θα πιστοποιούνται από ανεξάρτητους οργανισμούς, «θα πρέπει να κοινοποιούν τα επίπεδα πλήρωσης στις εθνικές αρχές», οι οποίες «θα πρέπει να ενημερώνουν την Κομισιόν» σε μηνιαία βάση. «Μία μείωση κατά 100% των τελών μεταφοράς» θα ενθαρρύνει την πλήρωση των αποθεμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε επίσης διάφορες επιλογές για την άμβλυνση της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας για τους καταναλωτές, όπως η θέσπιση πλαφόν, αλλά δεν συναντούν την συναίνεση μεταξύ των κρατών μελών.

(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

ViaDiplomacy Newsroom