Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία δεν έκρυψε τις φιλοτουρκικές της διαθέσεις
Μετά την απόφαση των ΗΠΑ για μερική άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, η οποία ήταν μια πολιτική νίκη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και των Δημοκρατικών, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Λευκωσία, Τζούντιθ Γκάρμπερ, αναφέρθηκε στο θέμα με ένα σύντομο tweet.
Όμως η Πρέσβειρα των ΗΠΑ οι οποία δεν έχει κρύψει τις φιλοτουρκικές της διαθέσεις, την Τετάρτη ένιωσε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις στην Τουρκία για την απόφαση των ΗΠΑ.
Κληθείσα να σχολιάσει, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία, τις τουρκικές αντιδράσεις στην απόφαση των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τρίτη το βράδυ από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, η κ. Γκάρμπερ είπε πως «οι ΗΠΑ ενημέρωσαν την Τουρκία για την απόφασή τους χθες βράδυ», παροτρύνοντας όπως μη υπάρξει μια υπερβολική αντίδραση για αυτήν.
«Η απόφαση αυτή δεν αφορά την Τουρκία. Αυτή η απόφαση αφορά μια μεγαλύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και την αντιμετώπιση παραγόντων με κακή δράση στην περιοχή», ανέφερε. Πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι ένας πολύ πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ. Είναι σύμμαχος και εταίρος στο ΝΑΤΟ. Εκτιμούμε τη σχέση μας με την Τουρκία. Είναι περίπλοκη. Αλλά δεν έχουμε σχέσεις συναλλαγής στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», σημείωσε.
Εκτιμούμε την Τουρκία ως σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, είναι εποικοδομητική για παράδειγμα μαζί μας στον αγώνα κατά του ISIS, υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους έχουμε καλή συνεργασία αλλά ασφαλώς υπάρχουν και διαφορές, ανέφερε.
Η κ. Γκάρμπερ είπε πως η απόφαση των ΗΠΑ για την άρση του εμπάργκο θα έχει ισχύ από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.
Υπογράμμισε πως «αυτό το βήμα ενισχύει την σχέση για την ασφάλεια που έχουμε με την Κυπριακή Δημοκρατία και αυξάνει την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Είπε επίσης πως αυτή η απόφαση δεν αντικατοπτρίζει μια αλλαγή στη θέση των ΗΠΑ για διευθέτηση του Κυπριακού. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε μια συνολική διευθέτηση για επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που θα ωφελήσει όλους τους Κυπρίους καθώς και την ευρύτερη περιοχή», επεσήμανε.
Σημειώνοντας πως κάποιοι θα ρωτήσουν αν οι ΗΠΑ κάνουν αυτό το βήμα ως απάντηση στις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα υπογράμμισε πως «η απάντηση είναι όχι».
Να σημειωθεί ότι Μπομπ Μενέντεζ , ο αρχιτέκτονας του νομοσχεδίου με τίτλο «Νόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο», είχε μιλήσει σκληρά στην Τζούντιθ Γκάρμπερ,μέσα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει μπροστά στην έκπληκτη Πρέσβειρα «Το 1974, η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο με τη βία των όπλων. Το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι υπό κατοχή από την Τουρκία. Ζητάμε δικαιοσύνη”! Κακά τα ψέματα, το State Department και ο ΟΗΕ, δεν έχουν “σπάσει” την σιωπή τους για το θέμα της “εισβολής και κατοχής” (ως τώρα τουλάχιστον). Μια γραμμή, που ευθυνόμαστε κι εμείς λόγω της “άρνησης” μας να διεκδικήσουμε το δίκαιο μας, ένα δίκαιο που το κατάπιαμε ως “ηλίθια καλά παιδιά”! Και άντε οι συνάδελφοι κι εγώ να βγάλουμε από το στόμα του Εκπροσώπου του ΟΗΕ τις λέξεις “Τουρκική εισβολή, κατοχή, παραβίαση, και… και…). Και άντε να αλλάξουν στάση οι ΗΠΑ βλέποντας μια υπερ-μειονότητα “χαμένων ποιητών” που αποδέχονται την “όποια Τουρκική λύση” και “φτιάχνουν” ένα “γλωσσάρι” της ντροπής που “εισηγείται»