Η πολιτική “έξωση” του Ιβάν Σαββίδη από την Βόρεια Ελλάδα

Στις 10 Ιανουαρίου 1945 ο Στάλιν επικοινωνεί με τον Δημητρόφ : «Εγώ συμβούλευσα την Ελλάδα να μην αρχίσουν αυτόν τον αγώνα. Οι άνθρωποι του ΕΛΑΣ δεν έπρεπε να βγουν από την κυβέρνηση του Παπανδρέου. Καταπιάστηκαν με δουλειά για την οποία δεν τους επαρκούσαν οι δυνάμεις. Φαίνεται, υπολόγιζαν ότι ο Κόκκινος Στρατός θα κατέβει ως το Αιγαίο. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε. Εμείς δεν μπορούμε να στείλουμε και στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα. Οι Έλληνες έκαναν βλακεία.», του είχε πει για τα Δεκεμβριανά.

Στις 9 Οκτωβρίου, 1944, λίγους μήνες πριν τη Διάσκεψη της Γιάλτας, ο Στάλιν και Τσώρτσιλ συναντήθηκαν στην τέταρτη Διάσκεψη της Μόσχας, όπου, σύμφωνα με την αυτοβιογραφία του, ο Τσώρτσιλ πρότεινε η Σοβιετική Ένωση να έχει 90% επιρροή στην Ρουμανία και 75% στην Βουλγαρία, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει 90% επιρροή στην Ελλάδα. Στη συνέχεια ο Τσώρτσιλ έγραψε τη συμφωνία με μπλε μολύβι σε μία χαρτοπετσέτα, την οποία έδωσε στον Στάλιν, και αφού την ενέκρινε ο Στάλιν του την επέστρεψε.

Από τότε και μέχρι σήμερα αυτό το 90-10 διατηρήθηκε και ειδικά στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας. Το κομμουνιστικό κόμμα αλλά και συμφέροντα της Ρωσίας δεν διεκδίκησαν τίποτα παραπάνω.

Όλα αυτά μέχρι την άφιξη του  ο Ιβάν Σαββίδη. Μέσα σε μια δεκαετία κατόρθωσε να δημιουργήσει ένα κλίμα θετικό προς το πρόσωπο του και μάλιστα σε μια δύσκολα οικονομικά εποχή για την χώρα. Με έναν έξυπνο τρόπο, και αρκετά χρήματα απέκτησε μεγάλα, γνωστά χρεωκοπημένα brand της Βορείου Ελλάδας. Απέκτησε την ΣΕΚΑΠ και εκτόπισε Τούρκους υποψηφίους αγοραστές, απέκτησε τον ΠΑΟΚ, το Μακεδονία Palace, την Σουρωτή και άλλες μικρότερες επιχειρήσεις.

Και μέχρι εκεί όλα ήταν εντάξει, μέχρι που ο Ιβάν Σαββίδης ξέχασε το 90-10 και ήρθαν οι Αμερικανοί να το θυμίσουν. Οι τελευταίοι δεν είχαν και δεν έχουν κανένα πρόβλημα με την επιχειρηματική δραστηριότητα στις περιοχές που έχουν γεωπολιτικά συμφέροντα. Έχουν όμως μεγάλο πρόβλημα όταν εμπλέκεσαι στην πολιτική.

Τον Ιανουάριο του 2018, το The American Interest σε άρθρο του με τίτλο Από τη Ρωσία με Αγάπη – Η νέα ελληνική ολιγαρχία , έβαζε τον Ιβάν Σαββίδη σε έναν άλλο ρόλο, τελείως διαφορετικό με το προφίλ που έχτιζε ο επιχειρηματίας. Αφορμή για το άρθρο στάθηκε η συμφωνία για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης στο οποίο ο Ιβάν Σαββίδης είχε άμεση εμπλοκή. Να σημειώσουμε πως τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, είναι άμεσα συνδεδεμένα με τα Αμερικανικά συμφέροντα και τα σχέδια τους για την ενέργεια στην Βαλκανική.

Ο Ιβάν Σαββίδης αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει και σιγά σιγά αφήνει τις παρεμβάσεις του στην πολιτική και αποσύρεται από την επικαιρότητα με αποκορύφωμα την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου κυριολεκτικά “εξαφανίστηκε” από την πόλη.

Το επεισόδιο με το όπλο στην Τούμπα, πήρε δημοσιότητα σε λίγα μόλις λεπτά, λες και κάποιος περίμενε το μοιραίοι λάθος του ισχυρού επιχειρηματία

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε να προστεθεί ένα ρεπορτάζ των New York Times για τον υποτιθέμενο ρόλο του Ιβάν Σαββίδη στην υπόθεση της συμφωνίας Ελλάδας και ΠΓΔΜ.

Το επίμαχο άρθρο δεν αρκούταν μόνο σε αποκαλύψεις και ισχυρισμούς για τη δραστηριότητα του αφεντικού του ΠΑΟΚ στο γεωπολιτικά ακανθώδες ζήτημα με τα Σκόπια, αλλά περιέγραφε και το πώς η γενικότερη παρουσία του Ιβάν στα της Θεσσαλονίκης και της Ελληνικής πολιτικής τον έβαλε στο μικροσκόπιο των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Άμεση ήταν τότε η απάντηση του Ιβάν Σαββίδη που σε ανακοίνωση του ανέφερε πως πρόκειται για κακοπαιγμένη φαρσοκωμωδία βασισμένη σε σενάρια ψυχροπολεμικού μυθιστορήματος άλλων εποχών/

Το βέβαιο είναι πως ο Ιβάν Σαββίδης τους τελευταίους τρεις μήνες εμφανίζεται μόνο σε αγώνες του ΠΑΟΚ, και έχει σταματήσει οποιοσδήποτε δηλώσεις πολιτικού περιεχομένου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει πλέον μια ψυχρή σχέση όχι μόνο με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμα και με τον Πάνο Καμμένο

ViaDiplomacy Newsroom