Πολιτική απόφαση η πώληση των F-16 στην Σλοβακία λένε οι Ρώσοι
Το Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών έδωσε την έγκριση για την πώληση 14 F-16 Block 70/72 αξίας 2,91 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Σλοβακία ως αντικατάσταση του στόλου των MiG-29.
Ο Βλάντιμιρ Πόποφ, πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας και επικεφαλής του περιοδικού Aviapanorama μίλησε στο sputniknews.com, έκανε την σύγκριση των δύο αεροσκαφών, την δυνατότητα εκσυγχρονισμού των MIG-29 αλλά και την δυνατότητα αυτής της αγοράς να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη
MiG-29, Ικανότητα στην επιβίωση
Ο Βλάντιμιρ Πόποφ δήλωσε ότι τόσο το MiG-29 όσο και το F-16 ανήκουν στην ίδια κατηγορία ελαφρών αεροσκαφών με παρόμοια τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά.
Ο Πόποφ επεσήμανε ότι οι δύο κινητήρες του MiG είναι συγκριτικό πλεονέκτημα που αυξάνει την ικανότητα στις αερομαχίες και του επιτρέπει να επιβιώνει από πλήγματα πυραύλων. “Ακόμη και αν κάποιος από τους κινητήρες του χτυπηθεί, μπορεί να συνεχίσει να πετάει με τον άλλον και να επιστρέψει στη βάση”, σημείωσε
Σχετικά με τις επιδόσεις των δύο αεροσκαφών
Στην σύγκριση που “τόλμησε” να κάνει ο έμπειρος πιλότος έμεινε κυρίως στα τεχνικά χαρακτηριστικά όπου το MIG-29 υπερτερεί όπως ο ρυθμός ανόδου ( του Mig-29 είναι 330 μέτρα το δευτερόλεπτο σε σύγκριση με το 220-290 του F-16) στην εμβέλεια των αεροσκαφών και την ταχύτητα (2,3 Mach του MIG-29 έναντι 2 Mach του F-16)
Όσο για τον οπλισμό του κάθε αεροσκάφους αναφέρθηκε στην ανωτερότητα του F-16 το οποίο εκτός τον προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό και ραντάρ, διαθέτει ένα ευρύ φάσμα όπλων
Ο Ποπόφ ανέφερε πως τα 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια για μια μοίρα 14 αεροσκαφών και ότι σημαντικό θα είναι και το κόστος της εκπαίδευσης αφού η αλλαγή πληρωμάτων και τεχνικών από MIG-29 σε F-16 θα είναι πολύ δύσκολη.
Το αγκάθι της πολιτικής απόφασης
Κλείνοντας σημείωσε και το κύριο πρόβλημα αυτής της απόφασης η οποία είναι Πολιτική, δηλαδή η Σλοβάκοι έκαναν την επιλογή όχι με τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά με πολιτικά κριτήρια. “Η γενική αντιρωσική υστερία υπήρξε σίγουρα ένας παράγοντας ο οποίος οδήγησε στην απόφαση αυτή”, δήλωσε ο Ποπωφ, προσθέτοντας ότι “ο εκσυγχρονισμός ενός υφιστάμενου στόλου σύγχρονων αεροσκαφών είναι πάντα ευκολότερος, φθηνότερος και, τελικά, πιο οικονομικός για οποιαδήποτε χώρα”.
“Με τα MiG-29 που είχαν ήδη στη διάθεσή τους, οι Σλοβάκοι θα μπορούσαν να έχουν πιο εύκολο και πιο οικονομικό εκσυγχρονισμό αντί να δαπανούν πρόσθετα χρήματα για την επανεκπαίδευση πιλότων και τεχνικών, την αλλαγή κέντρων διοίκησης και αεροδρομίων και την αγορά πρόσθετων οχημάτων εξυπηρέτησης αεροσκαφών”
Καμιά αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων
Ο Βλάντιμιρ Πόποφ πιστεύει ότι η αγορά των F-16 από τη Σλοβακία δεν θα αλλάξει τη σημερινή ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη.
“Η προσθήκη 14 F-16 δεν θα έχει καμία πρακτική συνέπεια για την αεροπορική υπεροχή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη”, κατέληξε ο Ποπόφ.