Οι πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων εμπιστεύονται περισσότερο την Ε.Ε. από τις κυβερνήσεις τους
Οι πολίτες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων εμπιστεύονται περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση από ότι την κυβέρνηση της χώρας τους. Μοναδική εξαίρεση η Σερβία, όπου οι πολίτες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση (41%) από ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση (33%).
Τα ευρήματα αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, η οποία διεξήχθη τον Ιούνιο του 2019 και δημοσιεύθηκε τον τρέχοντα μήνα.
Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι στη Βόρεια Μακεδονία οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση (57%) έναντι της κυβέρνησης της χώρας τους (33%), όπως επίσης και στην Αλβανία (69% για την ΕΕ έναντι 40% για την κυβέρνηση). Επίσης, στο Μαυροβούνιο το ποσοστό των πολιτών που δίνει «ψήφο» εμπιστοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στο 47%, έναντι 43% υπέρ της κυβέρνησης της χώρας.
Όσον αφορά την εικόνα που έχει η ΕΕ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η Αλβανία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, με το 81% των πολιτών της να έχει είτε «πολύ θετική», είτε «αρκετά θετική» εικόνα της ΕΕ, ενώ για μόνο 3% η εικόνα αυτή είναι «αρκετά αρνητική» ή «πολύ αρνητική».
Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό εκείνων που έχουν θετική εικόνα για την ΕΕ στη Σερβία είναι λιγότερο από το μισό από αυτό που καταγράφεται στην Αλβανία, (37%). Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με αυτό των πολιτών που έχουν αρνητική εικόνα για την ΕΕ (27%).
Περισσότερο από το 60% των πολιτών της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας αναφέρουν ότι η οικονομία της χώρας τους είναι «κακή», με το υψηλότερο ποσοστό στη Σερβία (67%). Τα σημαντικότερα ζητήματα για τους πολίτες των χωρών της περιοχής είναι η οικονομική κατάσταση και η ανεργία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, περισσότεροι από τους μισούς πολίτες της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου αισθάνονται «πολύ κοντά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το ποσοστό και στις τρεις χώρες κυμαίνεται μεταξύ 54% και 57%. Η Σερβία εμφανίζει και πάλι λιγότερη «προσήλωση» στην ΕΕ, καθώς μόνο το 22% των πολιτών της εκφράζει αυτό το συναίσθημα.
Για την πλειοψηφία των ερωτηθέντων πολιτών στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, Ευρωπαϊκή Ένωση σημαίνει «την ελευθερία να ταξιδεύουν, να σπουδάζουν και να εργάζονται οπουδήποτε στην ΕΕ», καθώς και «οικονομική ευημερία» και «κοινωνική προστασία».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ