Επιστροφή των πειρατών στα νερά της Μεσογείου μετά από 200 χρόνια ;
Την πιθανότητα επιστροφής της πειρατικής απειλής στη Μεσόγειο μετά από δύο αιώνες επισημαίνει η εταιρεία συμβούλων με ειδίκευση στην Μέση Ανατολή Perim Associates, ως συνέπεια της κατάλυσης των κρατικών δομών στη Λιβύη και την εγκαθίδρυση πυρήνων εξτρεμιστών ισλαμιστών στη χώρα.
Όπως αναφέρει η εταιρεία, οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας ή επιθέσεις σε εμπορικά πλοία και πιο ειδικά σε επιβατικά πλοία, κρουαζιερόπλοια, σε σκάφη αναψυχής στη Μεσόγειο, χρησιμοποιώντας μικρά ταχύπλοα σκάφη, τα οποία θα χρησιμοποιούν ως ορμητήριο τις ακτές της Λιβύης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Perim Associates, οι ισλαμιστές θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν θαλάσσιες περιοχές στη Μεσόγειο, ενώ θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε πλοία ακόμη και από τον αέρα.
Θα πρέπει όμως πρώτα να βρουν τα κατάλληλα πλωτά μέσα, αφού ο αριθμός ταχύπλοων σκαφών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επιθέσεις είναι μικρός, λόγω των σχετικών περιορισμών που είχε επιβάλει ο Μουαμάρ Καντάφι πριν από το 2011 που ξεκίνησε η ανατροπή του.
Όπως σημειώνει ο διευθυντής της εταιρείας Ethan Chorin, πριν από τέσσερα χρόνια ο γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Saif Al Islam είχε προειδοποιήσει την Δύση ότι εαν ο πατέρας του ανατραπεί, τότε η Μεσόγειος θα γεμίσει πάλι, μετά από 200 χρόνια, με πειρατές που θα φτάσουν μέχρι την Κρήτη, η οποία απέχει 300 μίλια από τις ακτές της Λιβύης.
Στόχος των πειρατικών επιθέσεων είναι η αποκόμιση λύτρων για τα άτομα που θα αιχμαλωτίζονται μια πρακτική που εφαρμόζει ήδη η ISIS στην Αφρική, αλλά και στη Συρία.
Επομένως σύμφωνα με την Perim Associates η παρουσία κρουαζιερόπλοιων και σκαφών αναψυχής σε αυτά τα νερά της Μεσογείου, αποτελεί ένας πρώτης τάξεως στόχο για τους ισλαμιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποκομίσουν σημαντικά ποσά, μεταφέροντας τους αιχμαλώτους τους στις περιοχές της Λιβύης που ελέγχουν.
Στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής μόνο μια φορά καταγράφηκε πειρατική επίθεση.
Πρόκειται για την επιχείρηση που πραγματοποίησαν μέλη της οργάνωσης Palestine Liberation Front (PLF) όταν τον Οκτώβριο του 1985 κατέλαβαν το κρουαζιερόπλοιο Achille Lauro με στόχο την αξιοποίηση του για την πραγματοποίηση αιφνιδιαστικής επίθεσης σε Ισραηλινό λιμάνι.
Τελικά ίσως να μην είναι τόσο μακριά η ημέρα που σύμφωνα με τους αναλυτές της Perim Associates θα ξαναδούμε τους πειρατές να εξορμούν από τις ακτές της Μπαρμπαριάς ή όπως ονομαζόταν της ακτής των Βερβέρων.
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη υπερπόντια στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, ήταν η μάχη της Ντέρνα, το 1805 στη σημερινή Κυρηναϊκή της Λιβύης, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Ναυτικό των ΗΠΑ και τους Αμερικανούς πεζοναύτες.
Επρόκειτο για την καθοριστική μάχη του Πολέμου της Μπαρμπαριάς (1801-1805) που αποσκοπούσε στην καταστολή της πειρατείας από μέρους των κρατών των Βερβέρων, οι οποίοι απαιτούσαν παράλογους δασμούς και λυμαίνονταν τα πλοία και τα πληρώματα που έπλεαν στην περιοχή.
Στην μάχη της Ντέρνα συμμετείχαν 54 Αμερικανοί Πεζοναύτες, 250 Έλληνες και 250 περίπου Άραβες οι οποίοι είχαν στρατολογηθεί στην Αίγυπτο από τον διοικητή της Αμερικανικής δύναμης Υπολοχαγό Presley Neville O’Bannon, ενώ ναυτική υποστήριξη παρείχαν τρία πολεμικά πλοία του νέου τότε Αμερικανικού Ναυτικού τα USS Nautilus, USS Hornet και USS Argus.
Μέρος της εισαγωγής του εμβατηρίου των Αμερικανών Πεζοναυτών αφορά σε αυτή την επιχείρηση (“… στις ακτές της Τρίπολης …”).