Η πιο σημαντική εξαγγελία του Πρωθυπουργού για την Άμυνα δεν ήταν τα Rafale
Στην συνέντευξη τύπου την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα μας θα αγοράσει 6 καινούρια μαχητικά αεροσκάφη Rafale και 12 ελαφρώς μεταχειρισμένα από τη Γαλλική πολεμική αεροπορία. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, τα νέα μαχητικά θα αντικαταστήσουν τα παλαιότερα Mirage 2000 (σε βάθος χρόνου ή όσα δεν αναβαθμιστούν) που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία ενώ η παράδοση των νέων αεροσκαφών αναμένεται να αρχίσει εντός του 2021 και θα ολοκληρωθεί το 2022.
Από την Παρασκευή που ανακοίνωσε την αγορά των Rafale ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπάρχει ένα κλίμα ευφορίας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε συμμάχους οι οποίοι βλέπουν ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί γεωπολιτικές και γεωοικονομικές εξελίξεις που αφορούν όλους τους συμμάχους. Στην Τουρκία από την άλλη υπάρχει προβληματισμός, και απόλυτα λογικό, αφού το συγκεκριμένο αεροσκάφος δεν αποτελεί μόνο κίνδυνο για την Τουρκική αεροπορία, αλλά και για το σύνολο των Στρατηγικών στόχων στην ενδοχώρα, αν αποκωδικοποιούμε σωστά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη και για αγορά «κατευθυνόμενων πυραύλων».
Επίσης ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του αναφέρθηκε στην προμήθεια 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου, 4 ναυτικών ελικοπτέρων Romeo, ενώ εξήγγειλε 15.000 προσλήψεις στις Ένοπλες Δυνάμεις σε βάθος 5ετίας, ενώ προανήγγειλε και αλλαγές στη στρατιωτική θητεία.
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει όταν λένε οι Αμερικανοί “Σας παρέχουμε Ασφάλεια” – Η πρώτη εφαρμογή
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2020
Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά και κυρίως είναι χειροπιαστά, τα βλέπουμε. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός όμως έκανε μια εξαγγελία η οποία πρόκειται να θωρακίσει την χώρα την ώρα που εισέρχεται σε έναν «πόλεμο φθοράς» με την Άγκυρα και τρίτες χώρες που χρησιμοποιούν την Τουρκική προκλητικότητα για να υλοποιήσουν τα συμφέροντα τους.
«Οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία.» Αυτή η αναφορά του Πρωθυπουργού είναι ίσως και η πιο σοβαρή για την άμυνα της χώρας, την θωράκιση των ενόπλων δυνάμεων, και κυρίως, την Ασφάλεια της κοινωνίας και των δομών της από κυβερνοεπιθέσεις τρίτων χωρών. Αυτό εννοούν και οι Αμερικανοί όταν μιλάνε για παροχή «Ασφάλειας» προς την Ελλάδα.
Η Ελλάδα σήμερα είναι από τις χώρες που είναι ευάλωτες σε έναν κυβερνοπόλεμο, και ειδικά ο λαός. Όσες προσπάθειες και να έγιναν από τον Οκτώβριο με την βοήθεια συμμάχων, η χώρα εξακολουθεί να είναι πίσω σε διαχείρισης κρίσεων μεγάλου μεγέθους. Ακόμα και η διαχείριση της προπαγάνδας από χώρες όπως Τουρκία και Ρωσία, δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί όχι μόνο από την λαό, ειδικά όσους χρησιμοποιούν social, αλλά ακόμα και από τα ίδια Μαζικής Ενημέρωσης. «Λογαριασμοί που εμφανίζονται ως υπερπατριώτες με ψευδή ονόματα και φωτογραφίες, δημιουργούν τάσεις ηττοπάθειας απαξιώνοντας την Ελληνική κυβέρνηση , υπουργούς, τις αντιδράσεις της χώρας και τέλος, όποιον προσπαθεί να καταγράψει μια άποψη η γνώμη που κάνει τους πολίτες να σκεφτούν.» ανέφερε το «V» σε σχετικό άρθρο το οποίο ανέφερε επίσης, «πρόσφατη επιτυχία αυτών των λογαριασμών που ελέγχονται από τρίτες χώρες, είναι η τάση που δημιουργήθηκε για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Ενώ πρόκειται για μια πάγια πολιτική της χώρας εδώ και 40 χρόνια χωρίς ποτέ κανείς να αντιδράσει, εντελώς ξαφνικά και σε μόλις λίγες ημέρες, όποιος τολμήσει να συνεχίσει να μιλά για την πάγια πολιτική της χώρας, αυτόματα είναι και προδότης.»