Οι περιφερειακοί «επιταχυντές» της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτ. Βαλκανίων

Σε εξέλιξη βρίσκονται παράλληλες διαδικασίες προσέγγισης και συνεργασίας μεταξύ κρατών και των ηγεσιών τους, στην πολύπαθη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης παράλληλα με τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Δυτικών Βαλκανίων.

Στις 23 Απριλίου 2015 πραγματοποιήθηκε νέα συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στη «Διαδικασία του Μπρντο», στην οποία συμπροεδρεύουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Εριαβετς, και της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, και εξετάσθηκαν περιφερειακά έργα στον τομέα των μεταφορών και της Ενέργειας, «το μέλλον των νέων ανθρώπων στα Δυτικά Βαλκάνια», το δράμα προσφύγων και μεταναστών που αναζητούν καλύτερη ζωή στην Ευρώπη αλλά και η ενταξιακή διαδικασία χωρών της περιοχής στην ΕΕ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο Επίτροπος της ΕΕ για την Πολιτική και Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν. Απούσα ήταν η υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Βέσνα Πούσιτς.

Η περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, η αποτελεσματική διαχείριση της μετανάστευσης προς και μέσω των Δυτικών Βαλκανίων και η προστασία μαρτύρων βρέθηκαν επίσης στο επίκεντρο της συνάντησης, στο Μπρντο πρι Κράνιου της Σλοβενίας.

Η «Διαδικασία του Μπρντο» είναι περιφερειακό φόρουμ που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2010 από τους τότε πρωθυπουργούς της Σλοβενίας Μπορούτ Πάχορ και της Κροατίας Γιάντρανκα Κόσορ ως προσπάθεια «επανασύνδεσης» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων που κάποτε ήταν μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με στόχο την ενίσχυση της πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στην περιοχή.

Στις 24 Απριλίου 2015 οι Πρωθυπουργοί Σερβίας, Ρουμανία και Βουλγαρία συνέστησαν μία άτυπη περιφερειακή ομάδα κρατών γνωστή ως Craiova Group (από την ομώνυμη ρουμανική πόλη) με κύριο αντικείμενο την διακρατική συνεργασία στο πεδίο των υποδομών όσον αφορά την ενέργεια και τις μεταφορές.

Σε σχετικές δηλώσεις του σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας ανέφερε ότι το Craiova Group είναι ‘εμπνευσμένο’ από το Visegrad Group, υπογραμμίζοντας πως «είμαστε ανοιχτοί και σε άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων διότι ‘μαζί μπορούμε καλύτερα’».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς διεμήνυσε στη ρουμάνικη πόλη Κραϊόβα, όπου συναντήθηκε με τους πρωθυπουργούς της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας, κυρίους Βίκτορ Πόντα και Μπόϊκο Μπορίσοβ, ότι οι τρεις χώρες, από κοινού, θα γίνουν σε θέση να προστατέψουν κατά τον καλύτερο τρόπο τα πολιτικά και τα οικονομικά τους συμφέροντα.

«Πρόκειται για γεγονός ιστορικής σημασίας – δημιουργούμε τη λεγόμενη ‘ομάδα της Κραϊόβας’ για την κοινή προβολή της Σερβίας, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας σχετικά με όλα τα σπουδαία πολιτικά και οικονομικά θέματα. Είμαι πεπεισμένος ότι η ύπαρξη στενότερης συνεργασίας ανάμεσα σετρεις χώρες μας μπορεί να αποβεί προς όφελος και των τριών χωρών μας, αλλά και προς όφελος της Ευρωπης γενικά. Ενωμένες οι χώρες μας μπορούν να πράξουν πολλά στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, και στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι η ‘ομάδα της Κραϊόβας’ είναι ανοιχτή για συνεργασία με εκπροσώπους όλων των χωρών της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων»,- έγραψε ο κ. Βούτσιτς στον δικό του λογαριασμό του «τουίτερ».

Ένα από τα θέματα της τριμερούς συνάντησης ήταν και ο ευρωπαϊκός δρόμος της Σερβίας, και ο κ. Μπορίσοβ διεμήνυσε ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα υποστηρίξουν τη Σερβία στον δρόμο της ένταξής της στην ΕΕ. «Πρέπει να βγαίνουμε με κοινές πολιτικές αποφάσεις που έχουν σημασία για τις τρεις χώρες μας και αφορούν τους τομείς της ενέργειας, της υποδομής για την τροφοδοσία με γκάζι και των μεταφορών»,- δήλωσε με την ευκαιρία ο κ. Μπορίσοβ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Ο κ. Πόντα, πρωθυπουργός της Ρουμανίας, τόνισε ότι η Βουλγαρία, η Σερβία και η Ρουμανία θα έπρεπε να συνδεθούν περισσότερο από ποτέ άλλοτε και να συντονίζουν τις αποφάσεις τους στο ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι παραπάνω εξελίξεις πρέπει να εξετασθούν υπό το πρίσμα των νέων ισορροπιών που διαμορφώνονται στην περιοχή στα πλαίσια του ανταγωνισμού των «Μεγάλων Δυνάμεων» αλλά και στον αγώνα δρόμου που έχουν επιδοθεί οι Βρυξέλλες προκειμένου να εξασφαλίσουν τα ζωτικά τους συμφέροντα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.