Η Πανδημία πλήττει τις δημοκρατικές χώρες και ενισχύει τα καθεστώτα
Τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την Νέα Υόρκη με τους δεκάδες νεκρούς και το χάος που επικρατεί στο σύστημα υγείας. Τις ίδιες εικόνες είδε όλη η υφήλιος από την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες δοκιμάζονται από την πανδημία με χιλιάδες θανάτους. Το ίδιο θα συμβεί αν ο ιός επεκταθεί σε χώρες όπως η Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Σουηδία, χώρες στις οποίες η ενημέρωση και διάχυση της πληροφορίας δεν μπαίνει σε καραντίνα.
Αντίθετα σε χώρες όπως η Κίνα, Ρωσία, Ιράν και Τουρκία, μέχρι στιγμής η πληροφορίες που διαρρέουν σε όλο το κόσμο υπόκεινται σε πλήρη έλεγχο. Η περίπτωση της Κίνας είναι πιο χαρακτηριστική όπου από την αρχή της ανακάλυψης της νόσου, οι πληροφορίες που αφήνει να διαρρέουν είναι λιγοστές. Μάλιστα πολλοί θεωρούν πως αν από την πρώτη στιγμή δεν απέκρυπτε ότι ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, χώρες όπως η Ιταλία θα είχαν προετοιμαστεί πιο έγκυρα. Μόνο από την επαρχία που εκδηλώθηκε τον Νοέμβριο ο ιός , την περίοδο των Χριστουγέννων περισσότεροι από 7.000.000 ταξίδεψαν προς όλο τον κόσμο. Ακόμα και ο θάνατος των νεκρών που έχει αναφέρει η Κινεζική κυβέρνηση αμφισβητείται. Σήμερα χιλιάδες είναι οι συγγενείς οι οποίοι σημειώνουν πως ακόμα δεν γνωρίζουν την τύχη δικών τους ανθρώπων που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.
Η Ουάσιγκτον οργίστηκε με την απόφαση του Πεκίνου να μη μοιραστεί πληροφορίες στα πρώτα στάδια της επιδημίας, καθώς και για τη διασπορά θεωρίας συνωμοσίας, που θέλει τον ιό να δημιουργήθηκε σε εργαστήριο του αμερικανικού στρατού. Αυτή την θεωρία δεν φαίνεται να συμμερίζεται η Ρωσία η οποία απλά ζήτησε εξηγήσεις τον λόγο για τον οποία οι ΗΠΑ έχουν τόσα πολλά εργαστήρια κοντά στα σύνορα της.
Η πανδημία όμως πέρα από το οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, δημιουργεί και χάος στις οικονομικές και στρατιωτικές συμμαχίες, και πιο συγκεκριμένα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Στην Ιταλία ο αντιπρόεδρος της ιταλικής βουλής έβγαλε από το γραφείο του την Ευρωπαϊκή σημαία, ενώ πολλοί Ιταλοί ξηλώνουν πινακίδες που φέρουν σημαίες και λογότυπα της Ε.Ε. Όλο αυτό το αρνητικό κλίμα βοηθά την Ρωσία και την Κίνα κυρίως, να επηρεάσουν τις δυτικές κοινωνίες με την βοήθεια που προσφέρουν. Μάλιστα είναι τέτοια η επίδραση που οι πολίτες δεν μπορούν να αξιολογήσουν την αξία της βοήθειας. Στην Ιταλία σε άρθρο της η La Stampa ανέφερε, σύμφωνα με πηγές της, ότι το 80% της Ρωσικής βοήθειας ήταν άχρηστη, ενώ η είδηση ότι το ΝΑΤΟ μετέφερε ένα ολόκληρο νοσοκομείο δεν ακούστηκε. Αντίθετα ακούστηκαν οι γιατροί από την Κούβα που έφτασαν για να συνδράμουν σε ιατρούς, και η βοήθεια της Κίνας η οποία έφτανε μέχρι ένα υγειονομικό υλικό.
Με τον ίδιο τρόπο το Βελιγράδι φαίνεται πως παραδίνεται στην Κίνα και την βοήθεια της που έχει τόσο ανάγκη. Η Κίνα εδώ και χρόνια προσπαθεί μια γεωπολιτική επιδρομή στα Δυτικά Βαλκάνια και την Σερβία. Στο Μαυροβούνιο η παρουσία των Κινέζων είναι έντονη με όπλο την εξαγορά επιχειρήσεων, ενώ το Βελιγράδι που είχε αντισταθεί τα τελευταία χρόνια, βλέπει να μην έχει άλλη εναλλακτική
Όλα τα παραπάνω δείχνουν πως οι χώρες που ελέγχουν την επικοινωνία και τις πληροφορίες στο εσωτερικό τους, τις εξαπλώνουν τώρα σαν Πανδημία στον υπόλοιπο κόσμο «χτυπώντας», τις δυτικές κοινωνίες. Ο τίτλος που κυκλοφόρησε από μεγάλο διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Σκηνές αποκάλυψης στις Ηνωμένες Πολιτείες», μεταδόθηκε άμεσα σε όλο το κόσμο από μικρότερα Πρακτορεία, την στιγμή μάλιστα που οι ΗΠΑ μετρούσαν 1000 νεκρούς σε 160.000 κρούσματα, λιγότερο από το 1%
Η κυβέρνηση Τραμπ διαμηνύει την ίδια ώρα ότι θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια του Πεκίνου να αξιοποιήσει για προπαγανδιστικούς λόγους την παροχή υγειονομικού υλικού που θα λάβει από την Κίνα. «Το μόνο που δεν χρειαζόμαστε είναι μια άσκηση προπαγάνδας κατά τη διάρκεια κρίσης, την οποία το κομμουνιστικό κόμμα Κίνας επιδείνωσε», είπε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα.
Όπως εξελίσσονται μέχρι στιγμής τα πράγματα, η πανδημία φαίνεται πως πλήττει τις δημοκρατικές χώρες, ενώ αντίθετα είναι ένα «πρόβλημα» που το εκμεταλλεύονται προς όφελος τους χώρες που έχουν οργανωμένα συστήματα ελέγχου της πληροφορίας και την διασπορά ειδήσεων προς όφελος τους. Με αυτό τον τρόπο παρουσιάζονται οι κυβερνήσεις τους ως μοντέλα επιτυχίας σε όλο τον κόσμο