Η Πανδημία δε θα δοκιμάσει μόνο το ανθρώπινο γένος αλλά και Κυβερνήσεις
Η πανδημία πλήττει ολόκληρο τον πλανήτη, ο κορονοϊός ήρθε για να μείνει μέχρι να έρθει στη διάθεση όλων των κοινωνιών του κόσμου το πολυπόθητο εμβόλιο.
Την ίδια ώρα, οι απανταχού ηγέτες κρατών καλούνται να ρισκάρουν τα πάντα και αυτή τη φορά δεν είναι τα πολιτικά τρικ και η επικοινωνιακή τους ικανότητα να πείσουν τους λαούς για οποιαδήποτε απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης, αλλά έχουν κληθεί να πάρουν σκληρές και δύσκολες αποφάσεις τις οποίες πρέπει να θέσουν σε άμεση εφαρμογή για την διασφάλιση της υγείας του κόσμου.
Δεν είναι τυχαία η στροφή 180 μοιρών του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπρόρις Τζόνσον στη διαχείριση της κρίσης του νέου κορονοϊού, ο οποίος βγήκε από τη λογική της “ανοσίας της αγέλης” και κλείνει αποφασιστικά όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της χώρας, κεντρικά σημεία ιδιαίτερα του Λονδίνου παραπέμπουν σε νεκρή πόλη.
Ο Τούρκος πρόεδρος, μετά την τακτική απόκρυψης τους μεγέθους της πραγματικής κατάστασης αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα την οποία επέλεξε αρχικά να ακολουθήσει, εμφανίζεται γι αυτούς που ξέρουν σήμερα πια, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Εδώ, δεν παίζεται μόνο η διαχείριση αλλά ακόμα και ο “θρόνος” του, κάτι που θα φανεί όταν περάσει η μπόρα. Μάλιστα από την Κυριακή, θα εφαρμόσει την καθολική απαγόρευση εξώδου στη χώρα για τους άνω των 65 ετών.
Ήταν το 2016, όταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου παρευρέθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, αρχίζοντας τότε την 4η θητεία του με το αξίωμα του πρωθυπουργού. Το Ιράν μάλιστα και σύμφωνα με τον ίδιο, αποτέλεσε τη μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε, έτσι, εκμεταλλεύτηκε το φόρουμ για να συναντηθεί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών John Kerry ώστε να του εκφράσει τις έντονες επιφυλάξεις του για τις πυρηνικές συμφωνίες με το Ιράν. Μιλώντας λίγο αργότερα στο CNN, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, όταν ρωτήθηκε πως θα ήθελε να μείνει στις αναμνήσεις των Ισραηλινών είπε : «Θα ήθελα να με θυμούνται ως τον προστάτη του Ισραήλ. Αυτό μου αρκεί, προστάτης του Ισραήλ”. Με άλλα λόγια, ήθελε να θεωρηθεί ως κάποιος που δεν θα είχε καμία αναστολή στο να επιτεθεί στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Εξάλλου, από την πλευρά του Νετανιάχου, το πρόγραμμα αποτελούσε υπαρξιακή απειλή για το Ισραήλ.
Έτσι πόλεμος χωρίς όπλα ενάντια του νέου κορονοϊού είναι πλέον το μεγαλύτερο ζήτημα που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει στα 14 χρόνια του στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Ο κορονοϊός, δεν έχει να κάνει με τη διατήρηση της Ειρήνης στη χώρα του και την απειλή του Ιράν, αλλά ουσιαστικά μια κοινωνική, οικονομική και υγειονομική κρίση της οποίας ο πραγματικός αντίκτυπος είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μετρηθεί. Αυτό που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση είναι όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα την ώρα που ο Νετανιάχου είναι ηγέτης μετάβασης θέση που έχει κρατήσει για περισσότερο από έναν χρόνο.
Καθημερινά όπως σε κάθε κράτος, ο Νετανιάχου παραχωρεί συνέντευξη Τύπου και ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα της κυβέρνησής του για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού. Μάλιστα αρκετές είναι οι φορές που μιλά για επιτυχία της κυβέρνησής του αναφορικά με την καλή προετοιμασία του Ισραήλ για την κρίση, ειδικά σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο και για το πώς έχει την κρίση υπό έλεγχο.
Οι κριτικοί και οι πολιτικοί αντίπαλοι του Νετανιάχου δεν εντυπωσιάζονται. Αντ ‘αυτού, τον κατηγορούν ότι έκανε κυνική πολιτική χρήση της κρίσης και τρομοκρατώντας τον πληθυσμό. Ένας από αυτούς, ο πρόεδρος Yisrael Beitenu Avigdor Liberman, ο οποίος πρόσφατα έγραψε στο Facebook: “Ένας άνθρωπος, και το όνομά του είναι ο Benjamin Netanyahu, … μας οδηγεί σε μια μεγάλη συντριβή , η οποία είναι ήδη στην πόρτα μας. Αυτό που όλοι πρέπει να ενσωματώσουμε είναι ότι η εκστρατεία δημοσίων σχέσεων του Netanyahu δεν θα νικήσει τον κορονοϊό ούτε θα επιλύσει την οικονομική κρίση”.
Χειρουργικές κινήσεις την ίδια ώρα επιτάσσει και η κατάσταση στις ΗΠΑ. Αφού ο Αμερικανός Πρόεδρος θα δοκιμαστεί και θα κριθεί στον ερχόμενο Νοέμβρη από τους πολίτες, την ίδια ώρα που φαίνεται να παίρνει και αυτός δύσκολες αποφάσεις για την προστασία από τον ιό. Σημειώνεται πως δεν είναι λίγες οι φωνές που μιλούν ξερίζωμα του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο και αυτό σε ότι έχει να κάνει με τη διαχείριση της εξάπλωσης του κορονοϊού και όχι γιατί κάνει λανθασμένες κινήσεις αλλά γιατί όπως αναφέρουν η επικοινωνιακή του πολιτική θα είναι αυτή που θα τον οδηγήσει στο σπίτι του *υπενθυμίζεται ο ορισμός της πανδημίας ως κινεζική γρίπη δια στόματος του Αμερικανού προέδρου.