Η Παλαιστίνη έκανε διάβημα στο Ελληνικό ΥΠΕΞ για τον EastMed
Αναταράξεις στις σχέσεις Ελλάδας – Παλαιστίνης προκαλεί η συμφωνία για τον αγωγό East Med καθώς ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, επέδωσε διάβημα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαμαρτυρόμενος για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον East Med η οποία «δεν λαμβάνει υπόψη τα δικαιώματα της Παλαιστίνης στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Η γραπτή επιστολή εκ μέρους του υπουργού Εξωτερικών του Κράτους της Παλαιστίνης, Δρ. Ριάντ Μάλκι, σημειώνει πως η τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών εντός των ορίων της Παλαιστίνης ουσιαστικά υπονομεύει τις προσπάθειες ειρήνευσης και σταθερότητας στην περιοχή.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή «το έργο στοχεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου από τα θαλάσσια αποθέματα της Ανατολικής λεκάνης (Λεβάντε) της Μεσογείου (Κύπρου και Ισραήλ) στην Ελλάδα και την Ιταλία όπως και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρά την κατανόηση ότι το έργο αυτό έχει στρατηγική σημασία για τη χώρα σας, η τοποθέτηση υποθαλάσσιων αγωγών μέσω των θαλασσίων ορίων μιας τρίτης χώρας που δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη συμφωνία, θα υπονομεύσει τις ήδη αμυδρές προοπτικές ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή μας».
Ο παλαιστίνιος ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «τα θαλάσσια σύνορα του Ισραήλ είναι αμφισβητούμενα σε μεγάλο βαθμό στη βόρεια και νότια πλευρά των ισχυριζόμενων θαλάσσιων ζωνών του. Παρότι το Ισραήλ δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), δεσμεύεται ωστόσο από τις συνήθεις διατάξεις της Σύμβασης, ανεξάρτητα αν αποφασίσει να τηρήσει τις υποχρεώσεις αυτές στις σχέσεις του με τις γειτονικές χώρες ή όχι. Επομένως, αντιλαμβανόμαστε ότι εάν το Ισραήλ σκοπεύει να παραβιάσει τις εν λόγω διατάξεις, τα λοιπά κράτη έχουν καθήκον να μην αναγνωρίσουν μια τέτοια κατάσταση η οποία πηγάζει από παράνομη πράξη ούτε και να παράσχουν βοήθεια ή να συνδράμουν σε τέτοιες πράξεις».
Στο πλαίσιο αυτό ο πρέσβης Τουμπάσι επανέλαβε την προτροπή του υπουργού Δρ. Ριάντ Μάλκι ώστε οι ληφθείς ρυθμίσεις σχετικά με τον αγωγό East Med να είναι σύμφωνες με τις διατάξεις της UNCLOS. «Σε περίπτωση δε που πρόκειται να διέλθει ο αγωγός από τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες που ανήκουν είτε στο Κράτος της Παλαιστίνης είτε στη Δημοκρατία του Λιβάνου, τότε θα είναι παράνομος, εκτός εάν έχει δοθεί η συγκατάθεση των ενδιαφερομένων μερών, σύμφωνα με το άρθρο 58 παράγραφος 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS)».
(πηγή: thetoc.gr)