Η Ονδούρα μεταφέρει την πρεσβεία της από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ

Ο πρόεδρος της Ονδούρας Χουάν Ορλάντο Ερνάντες ανήγγειλε την Παρασκευή ότι η κυβέρνησή του θα μεταφέρει την πρεσβεία της χώρας στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ μόλις το Ισραήλ ανοίξει πρεσβεία στην Τεγκουσιγκάλπα.

«Περιμένουμε μόνο το κράτος του Ισραήλ, αμοιβαία όπως προβλέπει η διπλωματία μας, να ανοίξει (σ.σ. διπλωματικό) γραφείο στην Τεγκουσιγκάλπα και θα μεταφέρουμε την πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ», είπε ο πρόεδρος της κεντροαμερικανικής χώρας.

Η αναγγελία αυτή έγινε από τον αρχηγό του κράτους στην Πουέρτο Κορτές, 200 χιλιόμετρα βόρεια από την Τεγκουσιγκάλπα, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής πολεμικού πλοίου που αγόρασε η Ονδούρα από το Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Ερνάντες υπενθύμισε ότι η κυβέρνησή του εγκαινίασε ήδη τον Σεπτέμβριο εμπορική αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ ως παράρτημα της πρεσβείας της Ονδούρας στο Τελ Αβίβ.

Το τρέχον διάστημα, τη διπλωματική αντιπροσώπευση του Ισραήλ στην Ονδούρα εγγυάται η ισραηλινή πρεσβεία στη Γουατεμάλα.

Το οριστικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ συγκαταλέγεται στα πιο ακανθώδη ζητήματα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ στον πόλεμο του 1967 και κατόπιν την προσάρτησε, κίνηση που ουδέποτε αναγνωρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα.

Το Ισραήλ χαρακτηρίζει την ιερή πόλη «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικά ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους που οραματίζονται.

Οι περισσότερες ξένες πρεσβείες στο Ισραήλ είναι εγκατεστημένες στο Τελ Αβίβ, προκειμένου να μην προκαταληφθεί το αποτέλεσμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους — που πάντως έχουν πρακτικά ανασταλεί τα τελευταία χρόνια.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ερχόμενος σε απόλυτη ρήξη τον Δεκέμβριο του 2017 με δεκαετίες διεθνούς συναίνεσης, αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως την πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η πρεσβεία των ΗΠΑ μεταφέρθηκε από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο του 2018.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαβεβαίωνε τότε ότι και άλλες χώρες θα ακολουθούσαν το αμερικανικό παράδειγμα. Πάντως μέχρι σήμερα, μόνο η Γουατεμάλα μετέφερε και διατήρησε την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ.

Η Παραγουάη, η οποία είχε ανοίξει τον Μάιο του 2018 πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ, προχώρησε αφού άλλαξε κυβέρνηση στη μετεγκατάστασή της πίσω στο Τελ Αβίβ, πυροδοτώντας την οργή της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία έκλεισε την πρεσβεία της χώρας στην Ασουνσιόν.

Η Ουγγαρία άνοιξε εμπορική αντιπροσωπεία στην Ιερουσαλήμ τον Μάρτιο του 2019. Η Βραζιλία εγκαινίασε εμπορική και οικονομική αντιπροσωπεία στην ιερή πόλη τον Δεκέμβριο.

ViaDiplomacy Newsroom

ΚΛΕΙΣΙΜΟ