Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε αυτό που φοβούνται να πούνε όλοι οι άλλοι
Συνήθως όταν κάποιος πολιτικός η αναλυτής πάρει το θάρρος να πει τα πράγματα όπως συμβαίνουν και όχι φαντασιώνεται ο καθένας, τότε αυτόματα του τοποθετούν την ταμπέλα του προδότη και του ανθέλληνα.
Την ταμπέλα αυτή την βάζουν οι απλοί πολίτες οι οποίοι δικαιολογημένα ως ένα βαθμό το κάνουν αφού όχι μόνο είναι αδύνατον να γνωρίζουν τις εξελίξεις που έχουν αποφασισθεί από ανώτερες δυνάμεις και πολλαπλά συμφέροντα, αλλά και γιατί έτσι έχουν γαλουχηθεί, και σωστά, να υπερασπίζονται τα δίκαια του Έθνους και του Ελληνισμού.
Οι άλλοι που βάζουν την ταμπέλα αυτή, αδικαιολόγητα αυτή την φορά, είναι όσοι ποθούν εξουσία και ρόλο και χρησιμοποιώντας τα συναισθήματα των πολιτών. Αυτοί που γνωρίζουν ότι εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με συναίσθημα, και γνωρίζουν επίσης πως για να την επιβίωση του Έθνους και την συνέχεια του, πολλές φορές μπορεί να χρειαστεί να χάσεις κάτι για να κερδίσεις κάτι μεγαλύτερο.
Όλοι αυτοί γνωρίζουν και γνώριζαν (εκτός τους πολίτες) εδώ και χρόνια πως μια προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με μοναδικό θέμα την υφαλοκρηπίδα για την Ελλάδα, δεν θα έφερνε πλήρης δικαίωση στις Ελληνικές θέσεις, και στην περιοχή του Καστελόριζου η χώρα θα έχανε δικαιώματα. Επειδή όμως γνώριζαν ότι η Τουρκία δεν θα αρκούταν σε αυτό μόνο και ότι η ίδια ποτέ θα πήγαινε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μόνο με αυτό το όφελος, οι Έλληνες πολιτικοί χρησιμοποιούσαν την προσφυγή με άνεση
Σήμερα όμως τα πράγματα άλλαξαν, και η πρώην υπουργός εξωτερικών έχει και πάλι δίκιο, πρέπει να δούμε τα γεγονότα με “άλλο μάτι”. Ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τον Μάϊο του 2019 είχε προειδοποιήσει πως τώρα πρέπει να λύσουμε τα θέματα με την Τουρκία πριν αναγκαστούμε να συμβιβαστούμε σε περισσότερα. Ναι, και είχε και αυτός δίκιο γιατί πλέον η Τουρκία εφαρμόζει μια Στρατηγική αιώνων, μεγαλώνει σε τέτοιο βαθμό το πρόβλημα που τα κέρδη θα είναι μεγαλύτερα από την υφαλοκρηπίδα στο Καστελόριζο
Λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση του Κώστα Σημίτη το Viadiplomacy σε άρθρο με τίτλο “Οδηγούμαστε σε «Συμφωνία της Στρογγύλης»” ανέφερε “στην περίπτωση αυτή ένας θα είναι ο κερδισμένος, η Τουρκία, η οποία είναι η μόνη που διεκδικεί επομένως ότι και να πάρει είναι κερδισμένη. Η Ελλάδα, η οποία έχει ισχυρή διπλωματία θα πρέπει , και το ξέρει, να κερδίσει περισσότερα από αυτά που θα χάσει. Αυτά τα κέρδη θα είναι σαφώς μακροχρόνια (ποια θα ήταν η ισχύς της σήμερα στην περιοχή αν δεν υπήρχαν τα Δωδεκάνησα, με τον τρόπο που ήρθαν στην κυριαρχία της) και όλοι γνωρίζουν πλέον ποια είναι αυτά.
Για να οδηγηθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων και για να να το δεχθούν οι λαοί, όπως συνήθως, θα γίνει μέσα από μια κρίση και όλοι εύχονται σύντομη και χωρίς απώλειες. Οι Τούρκοι θα «μειώσουν» τις διεκδικήσεις τους και κυρίως στο σύμπλεγμα του Καστελορίζου όσο αφορά την ΑΟΖ.
Οι περισσότεροι θεωρούν πως για να αλλάξει το status στην περιοχή η Άγκυρα, το νησί του Καστελορίζου είναι η κύρια διεκδίκηση τους. Όμως για την Τουρκία η Στρογγύλη τους αρκεί για να πετύχουν τον σκοπό τους, και μια «υποχώρηση» τους από το Κατστελόριζο, θα φέρει την άκαμπτη στάση τους στην Στρογγύλη και σε ένα ειδικό καθεστώς σε μια «Συμφωνία της Στρογγύλης». Εξάλλου, όπως παραδέχθηκαν βουλευτές, στο Αιγαίο θα έπρεπε να γίνει μια «Συμφωνία των Πρεσπών», η όπως ανέφερε και ο πρώην υπουργός εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, «Αν αρχίσεις στις διεθνείς σχέσεις και είσαι μοναχοφάης λέγοντας «όλα δικά μου», τότε είσαι κι εσύ μέρος του προβλήματος». «Αυτό που πρέπει να κάνεις και που προσπάθησα να κάνω είναι και να εξασφαλίσεις την ασφάλεια – με τις δύο τετραμερείς – και να δώσεις μια προοπτική ότι η Τουρκία, όχι στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά στη Μεσόγειο συνολικά, θα συμμετάσχει σε αυτή την οικονομική ανάπτυξη. Πρέπει να βρεις τρόπους οργάνωσης επιχειρηματικούς, τις μπίζνες, της δουλειάς, που να συμμετάσχει σε αυτό που της αντιστοιχεί και της αρμόζει».
Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουμε επίσης είναι ότι η Στρογγύλη είναι ένα πρόβλημα και για την Αίγυπτο, και μια τέτοια συμφωνία θα ικανοποιούσε και τρίτους. Οι πολίτες θα πρέπει να σταματήσουν να βλέπουν τα θέματα μόνο μέσα από τους τίτλους. Θα πρέπει να αρχίσουν να μελετούν, και όταν λέμε μελετούν να διαβάζουν τα άρθρα και να σκέφτονται πως ακόμα και στην προσωπική τους ζωή τα πράγματα δεν είναι 100-0, πόσο μάλλον σε ανάμεσα σε κράτη. Η κριτική στους ηγέτες της χώρας πρέπει να γίνεται με βάση την ικανότητα να φέρουν κέρδη στο Έθνος μέσα σε αντίξοες συνθήκες.
Προδότες δεν υπάρχουν! Η χώρα έχει και είχε κόκκινες γραμμές, έχει και είχε ισχυρή αποτρεπτική δύναμη και όχι μόνο, και έχει και είχε ηγέτες που είναι αποφασισμένοι για την σωτηρία του Έθνους και του Ελληνισμού