Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας εγκρίνει νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία
Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας ενέκρινε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής και στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας για την Ουκρανία, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το προηγούμενο κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2022, ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία πληροφοριών.
Η κυβερνητική υπηρεσία πληροφοριών ανακοίνωσε την κίνηση σε μια σύντομη δήλωση στις 26 Ιουνίου, τρεις ημέρες αφότου το υπουργικό συμβούλιο έλαβε την απόφαση.
Η δήλωση ανέφερε ότι ο εγκεκριμένος κατάλογος είναι συγκρίσιμος σε όγκο με τη βοήθεια από το πρώτο πακέτο που χορήγησε η (τώρα αποχωρούσα) μεταβατική κυβέρνηση, χωρίς να δίνονται λεπτομέρειες για τη βοήθεια που θα παρασχεθεί.
«Με την παροχή αυτής της βοήθειας, δεν θα παραβιαστούν οι κανόνες των αποθεμάτων για δράση από τις ένοπλες δυνάμεις της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και οι ασκήσεις εκπαίδευσης και μάχης τους», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Υπό την κυβέρνηση Kiril Petkov, η Βουλγαρία παρείχε όπλα στην Ουκρανία στον απόηχο της απρόκλητης επιθετικότητας της Ρωσίας κατά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Τον Μάιο του 2022, μετά την εισβολή, το κοινοβούλιο της Βουλγαρίας ψήφισε υπέρ της παροχής στρατιωτικής-τεχνικής βοήθειας για την Ουκρανία , και προς το τέλος του έτους, η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών ψήφισε υπέρ της επέκτασης αυτής, αναθέτοντας στην κυβέρνηση της εποχής να προμηθεύσει όπλα στην Ουκρανία .
Η υπηρεσιακή κυβέρνηση που διορίστηκε από τον Πρόεδρο Roumen Radev –ο οποίος έχει επανειλημμένα πει για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι θέλει «ειρήνη» και αντιτίθεται στην παροχή όπλων στην Ουκρανία– ισχυρίστηκε ότι είχε εκπληρώσει αυτή την εντολή και αρνούμενη να προχωρήσει περαιτέρω, κατέθεσε νομοθεσία που θα απαιτούσε νέα κοινοβουλευτική ψηφοφορία για νέες προμήθειες.
Οι επικριτές θεώρησαν αυτό ως αντισυνταγματική περιφρόνηση εκ μέρους της υπηρεσιακής κυβέρνησης μιας απόφασης της Εθνοσυνέλευσης.
Η φιλοδυτική κυβέρνηση που εξελέγη στην εξουσία στις 6 Ιουνίου έλαβε μια σειρά αποφάσεων που αντιστρέφουν τις πολιτικές του Ράντεφ, συμπεριλαμβανομένης, στις 21 Ιουνίου, απόσυρσης της πρότασης στο Κοινοβούλιο ότι η περαιτέρω προμήθεια όπλων από τη Βουλγαρία στην Ουκρανία θα πρέπει να απαιτεί κοινοβουλευτική ψηφοφορία.
Ο Ράντεφ ισχυρίστηκε, χωρίς στοιχεία, ότι η νέα βουλγαρική κυβέρνηση «σπρώχνει τη χώρα σε πόλεμο». Στις 23 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Νικολάι Ντενκόφ δήλωσε ότι, με την πρόθεση να παράσχει πιο αποφασιστική στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, η κυβέρνηση συμμορφωνόταν αυστηρά με τις αποφάσεις της Εθνοσυνέλευσης για αυτό το θέμα. Παρά τη διαβεβαίωση του Ντένκοφ, οι πολύ ευκολόπιστοι και επιρρεπείς σε αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας που προωθούνται από τους προπαγανδιστές του Πούτιν επαναλαμβάνουν τη γραμμή ότι η Βουλγαρία σύρεται στον πόλεμο.
Εκείνοι που παπαγαλίζουν την προπαγάνδα του Κρεμλίνου –από πεποίθηση, βλασφημία ή καθαρή αυθάδεια– εκτός από το ότι ισχυρίζονται ότι η Βουλγαρία σύρεται στον πόλεμο, λένε επίσης ψέματα ότι η Βουλγαρία θα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της για να συμμετάσχουν στον πόλεμο – μια κίνηση που είναι αδύνατη (και αντισυνταγματική ) χωρίς ψηφοφορία από την Εθνοσυνέλευση. Δεν υπάρχει τέτοια ψηφοφορία, ούτε πρόταση για μία.
Στα κοινωνικά δίκτυα, διαδίδονται επίσης ψέματα σχετικά με το στρατιωτικό προσωπικό της Βουλγαρίας που «κινητοποιείται κρυφά», παρερμηνεύει εσκεμμένα τις συνήθεις διαδικασίες ενημέρωσης των αρχείων των εφέδρων, που ίσχυαν εδώ και χρόνια, ακόμη και πριν από την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2014 και την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από αυτήν τη χώρα. .
Τον Μάρτιο του 2023, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας απέρριψε προσφυγή 50 βουλευτών –του φιλο-Κρεμλίνου κόμματος Vuzrazhdane και του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος– να αποφανθεί επί της απόφασης της Εθνοσυνέλευσης να προμηθεύσει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία ως απαράδεκτη και έκλεισε την υπόθεση .