Η νέα αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ φέρνει Εγγυήσεις Ασφαλείας και το Πολεμικό Ναυτικό κυνηγό Τουρκικών και Ρωσικών υποβρυχίων
«Πέρα από την υπογραφή της πρόσφατης αμυντικής συμφωνίας, νομίζω ότι η εμβάθυνση τους για την Ελλάδα είναι προφανείς σε όλους σας. Έχω συναντήσει τον κ. Πομπέο έξι φορές και μια τηλεδιάσκεψη, δεν νομίζω ότι στην ιστορία της Ελλάδας έχει ξανά παρατηρηθεί το φαινόμενο. Θέλω όμως να ξέρετε ότι εκκινούμε σχεδόν άμεσα σε νέο διάλογο για την διεύρυνση της αμυντικής συμφωνίας και την υπογραφή μιας νέας επί της αρχής συμφωνίας»
Τα παραπάνω ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών,Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Ελληνικής Βουλής πριν λίγες ημέρες. Η προκλητικότητα της Τουρκίας και η Διαχείριση του Ερντογάν που έχει ξεκινήσει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Πεντάγωνο, η απειλή από την Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, αλλά και η πίεση της Κίνας που θα δεχτούν χώρες των Βαλκανίων και η Τουρκία από την Κίνα, αυξάνουν σε τέτοιο βαθμό τον κίνδυνο που αναγκάζουν τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μια νέα Αμυντική Συμφωνία με την Ελλάδα, όπου αυτή την φορά θα περιλαμβάνει σταδιακές Εγγυήσεις Ασφαλείας στα πρότυπα της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας σε πρώτη φάση, ενώ όσο θα αυξάνονται οι εντάσεις, οι Εγγυήσεις θα είναι πιο κοντά σε αυτές του Ισραήλ.
Στο «V» έχει γραφτεί από καιρό ότι η Ελλάδα όχι μόνο αποτελεί το «Στρατηγικό Βάθος» των ΗΠΑ σε Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική, αλλά και θα γίνει χώρα «Πρώτης Γραμμής» όσο η Τουρκία πέφτει στον Ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας, και τον εκβιασμό χρέους της Κίνας. Μάλιστα σαν χώρα «Πρώτης Γραμμής» απέκρουσε τον Μάρτιο την πρώτη επίθεση που δέχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση από τρίτη χώρα, την Τουρκία, στις Καστανιές Έβρου. «Τις τελευταίες ημέρες, η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια, μαζική, οργανωμένη και συντονισμένη, πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά, χερσαία και θαλάσσια, σύνορά της.» Αυτό είχε δηλώσει στις 1η Μαρτίου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναγκάζοντας τις επόμενες ημέρες Ευρωπαϊκές χώρες να σηκώσουν τις σημαίες τους με δυνάμεις στα σύνορα της Ευρώπης, στον Έβρο.
Από εκείνη την ημέρα η Ελλάδα δέχεται διαρκείς επιθέσεις από την Τουρκία, τις οποίες αποκρούσει όσο τρίτες χώρες, σύμμαχοι της Άγκυρας, την στηρίζουν ακόμα διακριτικά, κάτι που θα αλλάξει το επόμενο διάστημα και το οποίο το γνωρίζουν πολύ καλά οι Αμερικανοί.
Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημιουργούν την μεγαλύτερη ανθυποβρυχιακή δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2016, στην Ανατολική Μεσόγειο εξελίχθηκε ένα κυνήγι «Κόκκινου Οκτώβρη», με δυνάμεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Γαλλίας, να προσπαθούν να εντοπίσουν δύο Ρωσικά πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια κλάσης Oscar II και τα οποία κινούταν σε μια θαλάσσια περιοχή όπου επιχειρούσαν το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles De Gaulle (R 91) και το αμερικανικό USS Eisenhower (CVN-69).
Η δραστηριότητα των Ρωσικών υποβρυχίων αυξήθηκε στην Μεσόγειο, μια περιοχή που το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ δεν μπορούν να ανεχθούν την παρουσία των Ρώσων, και τον Οκτώβριο του 2018, ο Αμερικανός ναύαρχος Τζέιμς Φόγκο επικεφαλής της διοίκησης των συμμαχικών δυνάμεων στη Νάπολη, της μιας από τις δύο επιχειρησιακές διοικήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας δήλωνε «αυτό είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία σ’ εμένα και είναι ένα ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στους εταίρους και τους φίλους μου στο NATO». Αναφερόταν στην δραστηριότητα έξι υβριδικών υποβρύχιων κλάσης Kilo και σημείωνε «επιχειρούν αυτή τη στιγμή στη Μαύρη Θάλασσα και στην ανατολική Μεσόγειο», διευκρινίζοντας ότι τα υποβρύχια αυτά είναι εφοδιασμένα με βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς τύπου Kalibr, ικανούς να πλήξουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
Τον Μάιο του 2018, σε συνέντευξη του στην «Καθημερινή» και στον Βασίλη Νέδο, σε ερώτηση για την δραστηριότητα των Ρωσικών υποβρυχίων, ο Τζέιμς Φόγκο σημείωνε, «μάλιστα χθες έκανα το πρώτο μου ταξίδι στη Σαλαμίνα. Είμαι ερασιτέχνης ιστορικός, σπούδασα πολλά χρόνια πριν στο πανεπιστήμιο του Τζόρτζταουν. Ο καθηγητής μου, μου ζητούσε πάντα να δείχνω στο χάρτη που βρίσκεται η Σαλαμίνα. Και χθες ήμουν εκεί. Είχα και την ευκαιρία να δω τον Ελληνικό στόλο, μαζί με τον Αρχηγό Στόλου. Η πρώτη μονάδα την οποία επισκέφθηκα ήταν ένα νέο υποβρύχιο τύπου 214. Πρέπει να σας πω ότι πραγματικά συγχαίρω τον ναύαρχο Αποστολάκη ως Α/ΓΕΕΘΑ τώρα αλλά και Αρχηγό ΓΕΝ νωρίτερα, διότι οδήγησε αυτό το πρόγραμμα στην πραγματοποίησή του. Ήμουν επιθεωρητής του Ατλαντικού Στόλου. Οπότε διακρίνω τις λεπτομέρειες στα υποβρύχια. Το συγκεκριμένο υποβρύχιο ήταν άψογο. Είναι μια μονάδα υψηλών προδιαγραφών στο επίπεδο των υποβρυχίων που κινούνται με ντίζελ. Εξαιρετικά αθόρυβο και εξαιρετικά θανατηφόρο. Και είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε στην Ανατολική Μεσόγειο ως ΝΑΤΟ, για να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον στην ανοιχτή θάλασσα.»
Στην ίδια συνέντευξη είχε σημειώσει για την βάση της Σούδας «είναι ένα κόμβος μεγάλης σημασίας. Επίσης έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα να έχει ναυτικές εγκαταστάσεις παγκόσμιας κλάσης» . Τον Ιούλιο του 2020, ο Τζέιμς Φόγκο παραδέχτηκε ότι παρόλο που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ «εξακολουθούν να έχουν πλεονέκτημα στον υποθαλάσσιο τομέα», τα ρωσικά υποβρύχια είναι «πολύ καλά στις κατασκοπευτικές μεθόδους τους».
Σε αυτές τις νέες απειλές οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως δίνουν ακόμα έναν νέο ρόλο στην Ελλάδα μετά από αυτόν του Ενεργειακού Hub, του κόμβου Κυβερνοασφάλειας στην Θεσσαλονίκη και τέλος, της ισχυρής αεροπορικής δύναμης στην Ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.
Ο νέος αυτός ρόλος που δεν είναι άλλος από την ανθυποβρυχιακή αναβάθμιση έναντι των απειλών της Τουρκίας, αλλά και των απειλών μέσα στην συμμαχία του ΝΑΤΟ, των Ρωσικών υποβρυχίων, και είναι μια συνέχεια με ότι συμβαίνει στην Πολεμική Αεροπορία. Όλα τα οπλικά συστήματα σήμερα είναι υπολογιστές και στους πολέμους των Data που έρχονται τα επόμενα χρόνια, οι ΗΠΑ προσπαθούν να χτίσουν μια ομοιογένεια στους τύπους των όπλων που έχουν οι σύμμαχοι τους.
Το έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό με την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνας από την Νορβηγία μέχρι την Ελλάδα με τους Patriot και άλλα συστήματα υποστήριξης. Το έχουν πετύχει με τα Πολεμικά αεροσκάφη με αποτέλεσμα στα Βαλκάνια να κυριαρχούν τα F-16 (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κροατία, Σλοβακία και Τουρκία*) και όπως φαίνεται σε λίγα χρόνια και με τα F-35.
Το ίδιο θα προσπαθήσει να πετύχει και στην Θάλασσα. Η περίπτωση των MH-60 Romeo και το πρόγραμμα των νέων Ελληνικών φρεγατών είναι χαρακτηριστικό. Η απόκτηση των δύο όπλων δεν έγινε, στην περίπτωση του MH-60 Romeo, η δεν θα γίνει, στην περίπτωση των φρεγατών, με επιχειρησιακά κριτήρια που θα καλύπτουν αποκλειστικά τις απειλές μόνο από την Τουρκία, αλλά με την άσκηση μιας πολιτικής από την Λιβύη μέχρι την Μαύρη Θάλασσα.
Μάλιστα την σημασία που δίνουν οι Αμερικανοί αποδεικνύεται και από τον τρόπο που η Ελλάδα απέκτησε τα MH-60 Romeo, τόσο σε διαδικασίες, χρόνο, όσο και σε τιμές. Κάτι ανάλογο θα προσπαθήσουν να κάνουν και στην περίπτωση των φρεγατών δίνοντας ίσως ακόμα περισσότερα για να αποκτήσει το Πολεμικό Ναυτικό το δικό τους πρόγραμμα.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα Hellas Journal, ότι θα αποκτηθούν τελικά 7 MH-60 Romeo ενώ η σύμβαση υποστήριξης του υφιστάμενου στόλου ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, S-70 Aegean Hawk Sikorsky, τα οποία με την FOS που έχει υπογραφεί θα είναι σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς διαθέσιμα και τα επόμενα χρόνια, θα υπάρχει ένας αριθμός 18 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων που θα είναι η μεγαλύτερη (επιχειρησιακά) δύναμη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Το 2023 και τα τρία νέα P-3B ORION
Στο ίδιο δημοσίευμα της Hellas Journal, αναφέρεται τελευταία επικαιροποίηση που έχει το ΓΕΝ στα χέρια του για το πρόγραμμα εργασιών αναβάθμισης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B ORION, αναφέρει ότι βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος πράγμα που σημαίνει ότι έως τα τέλη του 2023 θα προσγειώνονται στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.
Ήδη σε αυτή την Ελληνοτουρκική κρίση, το αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης P-3B ORION, με το μικτό πλήρωμα της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, πρώτο «έσυρε τον χορό» του ανθυποβρυχιακού πολέμου «lockάροντας» τουλάχιστον διαφορετικά υποβρύχια του τουρκικού στόλου σχεδόν κάθε μέρα.
Ανώτατες πηγές του Πολεμικού Ναυτικού σημείωναν πως αν τώρα το συγκεκριμένο αεροσκάφος φέρει αυτά τα αποτελέσματα, εκείνο που θα έχουμε από το 2023 είναι «μια κατηγορία μόνο του», μια αναβάθμιση βγαλμένη από το μέλλον…
Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι το «ΠΑ-ΠΑ 3» των επόμενων τριών ετών έρχεται στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων υπό τα φτερά της ΠΑ και την άγκυρα του ΠΝ να έχει έναν ρόλο διπλό. Εκείνον της ναυτικής συνεργασίας αλλά κι’ ένα support ως έμμεσο ΑΣΕΠΕ (Αεροσκάφος Εγκαίρου Προειδοποιήσεως).
Ανθυποβρυχιακός πόλεμος, στοχοποίηση και πόλεμος κατά πλοίων, συλλογή πληροφοριών, ηλεκτρονική και τακτική αναγνώριση, είναι ορισμένες από τις αποστολές που το P-3 με τα νέα συστήματα που θα φορεθούν στο σκάφος θα μπορεί να βλέπει εκατοντάδες μίλια μακριά, χάρις στο Ισραηλινής κατασκευής ραντάρ…
Σύμφωνα με πληροφορίες το νέο P-3 θα έχει και νέου τύπου ηχοσυμαντήρες ενεργητικού και παθητικού τύπου.
Με το ραντάρ ELM-2022A του Ισραήλ και το σύστημα υποκλοπής της ίδιας εταιρίας όπως σημειώνουν αξιόπιστες πηγές, το νέο P-3 B ORION δύναται να εγκλωβίσει στα ραντάρ του υποβρύχιο του τουρκικού στόλου σε απόσταση περίπου των 370 χλμ, ακόμη κι αν το μόνο που θα εξέχει στην επιφάνεια είναι λίγα εκατοστά από το περισκόπιό του.
Σημαντική επίσης λεπτομέρεια είναι ότι το νέο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας θα διαθέτει και το σύστημα ζεύξης δεδομένων Link 16 και κατά συνέπεια με αυτό μπορεί να μεταφέρει δεδομένα σε άλλα πτητικά μέσα ή μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού.
(Με πληροφορίες από Καθημερινη – Hellas Journal)