Η Μόσχα συμβουλεύει τη Φινλανδία να μην αναπτύξει στρατεύματα του ΝΑΤΟ
Η Ρωσία προέτρεψε τη Φινλανδία να αποφύγει την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφός της αφού η σκανδιναβική χώρα προσχώρησε πρόσφατα στη στρατιωτική συμμαχία του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).
«Δεν έχουμε καμία σύγκρουση με τη Φινλανδία», ανέφερε την Παρασκευή ο Βλαντιμίρ Τσίζοφ, πρώην πρεσβευτής της Ρωσίας στην ΕΕ, σύμφωνα με την Daily.
«Πρώτον, μπορεί να αλλάξουν γνώμη και να αποσυρθούν από το ΝΑΤΟ. Δεύτερον, μπορούν να έχουν τους δικούς τους όρους ένταξης στο ΝΑΤΟ, όπως έκαναν τότε οι Νορβηγοί», πρόσθεσε.
Ο Τσίζοφ είναι επί του παρόντος μέλος της Άνω Βουλής της Ρωσίας, του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.
Ο ανώτερος βουλευτής ανέφερε το παράδειγμα της Νορβηγίας, η οποία δεν παρείχε το έδαφός της για ξένη στρατιωτική παρουσία ακόμη και μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
«Εάν η Φινλανδία αναλάβει τέτοιες υποχρεώσεις ως μέλος του ΝΑΤΟ, θα εκτιμηθεί από τη ρωσική πλευρά», είπε ο Τσίζοφ.
Ο Τσίζοφ τόνισε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει αντίποινα με βάση πραγματικές ενέργειες και όχι διακηρύξεις.
Επισήμανε επίσης ότι ο Ιδρυτικός Νόμος ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRFA), ο οποίος ορίζει τη μη ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος νέων μελών, εξακολουθεί να ισχύει.
Την Τρίτη, η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, διπλασιάζοντας το μήκος των συνόρων των κρατών μελών με τη Ρωσία και ενισχύοντας την ανατολική της πλευρά εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.
Κάποτε μέρος της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα μήκους 1.340 χιλιομέτρων (830 μίλια) με τη Ρωσία.
Η απόφαση της Φινλανδίας να ανακοινώσει την προσπάθειά της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με αυτή την απόφαση, η σκανδιναβική χώρα έβαλε τέλος σε μια δεκαετίες σύγχρονη ιστορία στρατιωτικής αδέσμευσης.
Η πλήρης ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ σχεδιάζει μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας για τη χώρα και ολόκληρη τη στρατιωτική συμμαχία. Ανοίγει το δρόμο για το στρατιωτικό μπλοκ να περικυκλώσει την Αγία Πετρούπολη και να επεκτείνει την παρουσία του σε όλο τον στρατηγικό Αρκτικό Κύκλο.
Η Ρωσία, της οποίας η εισβολή στην Ουκρανία πυροδότησε παγκόσμια οργή, έχει εδώ και καιρό φουντώσει ότι το ΝΑΤΟ πλησιάζει τα σύνορά του. Αξιωματούχοι στη Μόσχα έχουν επανειλημμένα ισχυριστεί ότι η ανάπτυξη των στρατευμάτων της συμμαχίας απειλεί τη σταθερότητα κοντά στα σύνορα της χώρας και μπορεί να προκαλέσει μια ισχυρή απάντηση από τη Ρωσία για να διασφαλίσει την ασφάλειά της.