Η Μόσχα κυρίαρχος στον Αρκτικό Κύκλο
Στην κούρσα για τον έλεγχο των εδαφών που αποκαλύπτονται από τους πάγους, η Ρωσία κατέχει το προβάδισμα, ενώ οι ΗΠΑ ακόμη αναζητούν τον τρόπο να αποκτήσουν πρόσβαση στην παγωμένη ήπειρο.
Στην κούρσα για τον έλεγχο των εδαφών της Αρκτικής, που αποκαλύπτονται από τους πάγους λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ρωσία κατέχει το προβάδισμα, με παρουσία ήδη στο μεγαλύτερο τμήμα της περιοχής, ενώ οι ΗΠΑ ακόμη αναζητούν τον τρόπο να αποκτήσουν πρόσβαση στην παγωμένη ήπειρο.
Το ναυτικό κι οι επιστήμονες της Μόσχας έχουν εξερευνήσει πέντε νέα νησιά γύρω από το αρχιπέλαγος της Νόβαγια Ζέμλια (Νέα Γη) στον Αρκτικό Ωκεανό, στο πλαίσιο μίας αποστολής που διοργανώθηκε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.
Αυτά τα νησιά, η αποκάλυψη των οποίων σχετίζεται με το λιώσιμο των πάγων και για πρώτη φορά εμφανίστηκαν το 2016, έχουν εμβαδόν από 800 έως 55.000 τετραγωνικά μέτρα, όπως τόνισε στο πρακτορείο Tass ο αντιναύαρχος Αλεξάντρ Μοϊσέγιεφ.
Η ανακάλυψη αυτών των νέων εδαφών συμπίπτει με την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Μόσχας στην περιοχή, που μετρά 475 βάσεις στη ζώνη.
Επιπλέον, η Ρωσία, της οποίας το 25% του ΑΕΠ προέρχεται από την εκμετάλλευση της Αρκτικής, διαθέτει πάνω από 40 παγοθραυστικά διαφόρων διαστάσεων και ναυπηγεί και άλλα. Αντίθετα, οι ΗΠΑ διαθέτουν στην περιοχή μόνο ένα παγοθραυστικό, το πεπαλαιωμένο, μάλιστα, Polar Star της Ακτοφυλακής.
Στο πλαίσιο αυτού του νέου «μεγάλου ανταγωνισμού δύναμης και εξουσίας», όπως τον χαρακτήρισε το έγγραφο για τη διεθνή στρατηγική των ΗΠΑ US National Defense Strategy του 2018, η Ουάσινγκτον επείγεται να ανακτήσει την ισχυρή παρουσία της στην Αρκτική.
Την ίδια στιγμή, η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τα γυμνάσια των πεζοναυτών της, που από το 2017 σταθμεύουν στη Νορβηγία, αλλά και στην Αλάσκα, προκειμένου τα στρατεύματα να συνηθίζουν στις ακραίες συνθήκες του παγωμένου κλίματος εκείνων των μεσημβρινών.
Παράλληλα, στα τέλη Σεπτεμβρίου το τεχνολογικό πρόγραμμα για την περιβαλλοντική ασφάλεια l’Environmental Security Technology Certification Program ανέλαβε την εξερεύνηση νέων οικονομικών και καινοτόμων μεθόδων για λογαριασμό του Πενταγώνου, προκειμένου να αξιοποιηθούν τα προγράμματα για ανάπτυξη αμερικανικών υποδομών στην Αρκτική, σε ορίζοντας 20, 30 ή και 40 χρόνων, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών Αρκτικής, Τζον Φάρελ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα προγράμματα «είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τοποθεσίες όπως η αεροπορική βάση Θούλη στην Γροιλανδία και για άλλες τέτοιες βάσεις που διατηρούμε στον Βορρά, όχι μόνον των ΗΠΑ αλλά και σε όλον τον Αρκτικό Κύκλο».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ