Η Μόσχα «ανησύχησε» για την Αλεξανδρούπολη η για τον Νίκο Δένδια;

«Ναι, θίξαμε το θέμα των νέων βημάτων που έγιναν στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις για την ενίσχυση του καθεστώτος του λιμένος της Αλεξανδρούπολης για τους σκοπούς του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και ναι, φυσικά, διαβάσαμε σε ποιες κατευθύνσεις θα χρησιμοποιήσουν αυτό το λιμάνι οι Αμερικανοί».

Αυτό ανέφερε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την πρόσφατη «πολύ καλή» τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, όπως τόνισε, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το θέμα απάντησε, «κατανοώ ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ. Όμως, επίσης, βλέπουμε ότι η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει την οδό της επιδείνωσης των αντιρωσικών κυρώσεων, η Ελλάδα καταρχήν δεν αισθάνεται ικανοποίηση από όσα τώρα συμβαίνουν μεταξύ Δύσης και Ρωσικής Ομοσπονδίας. Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους μας ότι με τη σοφία τους θα κάνουν την επιλογή που ανταποκρίνεται στις πεποιθήσεις τους»,

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να είχαν ειπωθεί είτε κατά την πρώτη μεταφορά Αμερικανικών στρατευμάτων πριν τρία χρόνια από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, είτε κατά επίσκεψη του Ρώσου ΥΠΕΞ στην Ελλάδα, η ακόμα από τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον Έλληνα Πρωθυπουρ΄γο κατά την πρόσφατη συνάντηση τους.

Να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σε συνέντευξη του στον ANT1 είχε αναφερθεί στην Αλεξανδρούπολη στις 11 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες πριν την επισκεφτεί ο Νίκος Δένδιας. «Το πρόβλημα είναι πολύ απλό. Συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι στρατιώτες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στο έδαφός σας. Μεταφέρονται εκατοντάδες, χιλιάδες μονάδες στρατιωτικού εξοπλισμού μέσω της Αλεξανδρούπολης και ούτω καθεξής. Ανοίγετε νέες εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ και την ίδια στιγμή το ΝΑΤΟ μας κατονομάζει ως εχθρό και το ΝΑΤΟ προετοιμάζει τον βασικό σκοπό της συμμαχίας που δεν είναι άλλος από το να αναχαιτίσει τη Ρωσία. Αυτό μας ανησυχεί, πρέπει να μας καταλάβετε» είχε τονίσει σχετικά με την Αλεξανδρούπολη και την Ελληνοαμερικανική Αμυντική Συμφωνία.

Γιατί τώρα η αναφορά της Αλεξανδρούπολης από τους Ρώσους

Κατά την πρόσφατη ενημέρωση των Ελλήνων δημοσιογράφων για την επικοινωνία Δένδια – Λαβρόφ στις 12/01, δεν έγινε καμιά αναφορά για την Αλεξανδρούπολη. Αλλά και στην ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών δεν είχε καμιά σχετική αναφορά.

«Ο κ. Δένδιας επανέλαβε στον Ρώσο ομόλογό του τις πάγιες Ελληνικές θέσεις, ενώ συζητήθηκαν ακόμη οι εξελίξεις στο Καζακστάν, τη Λιβύη και τη Συρία», σημείωνε το Ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωση του, ενώ το Ρωσικό ΥΠΕΞ ανέφερε ότι «σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι στις 8 Δεκεμβρίου 2021 και της τηλεφωνικής επικοινωνίας των πρωθυπουργών των δύο χωρών που ακολούθησε μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών «συζητήθηκαν επίκαιρα ζητήματα της διμερούς ημερήσιας διάταξης» και επιβεβαιώθηκε η διάθεση ενίσχυσης των πολιτιστικών-ανθρωπιστικών σχέσεων στο πλαίσιο του κοινού Έτους Ιστορίας, που διοργανώνεται κατά τα έτη 2021-2022. Εξετάστηκαν οι προοπτικές συνεργασίας μέσω των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ρωσίας, διεθνή και περιφερειακά προβλήματα. Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στις συναντήσεις (σ.σ. ΗΠΑ-Ρωσίας) στη Γενεύη και (σ.σ. ΝΑΤΟ-Ρωσίας) στις Βρυξέλλες για τις εγγυήσεις ασφάλειας στην Ευρώπη. Από ρωσικής πλευράς αποτιμήθηκε εκτενώς η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία, οι οδοί ομαλοποίησής της στη βάση της άνευ όρων εκπλήρωσης του “πακέτου μέτρων” του Μινσκ, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για την πορεία της ειρηνευτικής επιχείρησης του Οργανισμού του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας στο Καζακστάν, έπειτα από αίτημα του προέδρου της χώρας Ζ.Τοκάεφ.»

Η αναφορά λοιπόν για την Αλεξανδρούπολη δεν έχει να κάνει μόνο με τους Αμερικανούς και την μελοντική «συμμετοχή» της Αλεξανδρούπολης σε μια ενδεχόμενη κρίση στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά την εμπλοκή του ίδιου του Υπουργείου Εξωτερικών και προσωπικά του Νίκου Δένδια στο μέλλον του λιμανιού της πόλης

Διαβάστε επίσης: Το Δυρράχιο αν χρειαστεί θα αντικαταστήσει την Αλεξανδρούπολη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 2021

Η πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στην Θράκη και την Αλεξανδρούπολη μόνο τυχαία δεν ήταν, όπως και καθόλου τυχαία δεν είναι η στήριξη και οι αναφορές των Αμερικανών στο πρόσωπο του. Οι τελευταίοι βλέπουν έναν αξιόπιστο συνομιλητή που αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο της Κίνας (ο Νίκος Δένδιας είναι ο μόνος που έχει επισημάνει τον κίνδυνο), έχει υπογράψει την Αμυντική Συμφωνία με τις ΗΠΑ (μια δουλειά που έπρεπε να κάνει ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας) και τέλος, στην πρόσφατη παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη στο Διεθνές Συνέδριο Θρησκευτικής Διπλωματίας είχε σημειώσει, «στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελληνικής κυβέρνησης, όπως αυτές του Υπουργού Εξωτερικών Δένδια, για την ανάδειξη των ελευθεριών και των πολιτισμών της μουσουλμανικής μειονότητας της Ελλάδας στη Θράκη.  Πέρυσι, η Ελλάδα άνοιξε το πρώτο δημόσιο, χρηματοδοτούμενο από την κυβέρνηση τζαμί στην Ευρώπη.  Επικροτούμε επίσης την Ελλάδα που συνεχίζει να δείχνει την υποστήριξή της στη θρησκευτική ελευθερία σε όλο τον κόσμο»

Οι Διπλωμάτες στο Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και ο ίδιος ο Υπουργός, γνωρίζουν τους κινδύνους που θα προκύψουν αν το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πέσει σε χέρια που είναι ενάντια στα ευθυγραμισμένα Ελληνοαμερικανικά συμφέροντα. Όπως είχα σημειώσει στο άρθρο «Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Οι Κινέζοι θα αποκτήσουν μέσω του Ιβάν Σαββίδη την Καζαμπλάνκα της Ευρώπης;» , υπάρχει σοβαρός κίνδυνος το λιμάνι να περάσει σε Κινεζικά συμφέροντα και έτσι το Πεκίνο να αποκτήσει τον έλεγχο των τριών πιο σημαντικών λιμανιών της χώρας, του Πειραία, της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, ελέγχοντας ταυτόχρονα και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Διαβάστε επίσης: Αλεξανδρούπολη: Η αντιπαράθεση στην Ανατολική Ευρώπη αποκτά την δική της Καζαμπλάνκα

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2019

Και είχα αναφέρει την λέξη «Καζαπλάνκα» αφού τους τελευταίους μήνες παρατηρεί κανείς στην Αλεξανδρούπολη γεγονότα,δρ΄άσεις και διαδικασίες, ίδιες με αυτές την περίοδο στην οποία στελέχη Ελληνικών εταιρειών, δημοσίου συμφέροντος, είχαν μια έντονη ταξιωτική δραστηριότητα σε πόλεις της Κριμαίας και της Ρωσίας.

Υπήρχε μια έντονη «επιθυμία» πολλών, ειδικά σε Θεσσαλονίκη – Καβάλα και Αλεξανδρούπολη, να καταστεί η Βόρεια Ελλάδα μια «Οικονομική Κριμαία» ώστε αυτή η «Οικονομική Αυτόνομη Επαρχία» της Μόσχας να αποκτήσει κεντρικό ρόλο στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Η παραπάνω δραστηριότητα (η οποία αναβίωσε τους τελευταίους μήνες) οδήγησε και στην κρίση των Ελληνορωσικών σχέσεων με αποκορύφωμα την απέλαση Ρώσων αξιωματούχων, γνωστοί στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για συνεργασία με επιχειρηματίες προκειμένου να δωροδοκήσουν τοπικούς κρατικούς αξιωματούχους, Ορθόδοξους μητροπολίτες, μέλη πολιτιστικών ενώσεων και ακροδεξιών οργανώσεων στη βόρεια Ελλάδα προκειμένου να αντιταχθούν στη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι Ρώσοι ήθελαν να διαλύσουν τις διαπραγματεύσεις και αυτό αναβάθμισαν τη συνηθισμένη ανάμειξή τους στη Μακεδονία και τη Θράκη είχε δηλώσει ανώτερος Έλληνας διπλωμάτης στους Financial Times

Διαβάστε επίσης: Θεσσαλονίκη: Στον Ιβάν Σαββίδη το λιμάνι με το βλέμμα στην Κριμαία

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 5 Ιουνίου 2021

Η Μόσχα έχει αντιληφθεί πως το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών υπό την διοίκηση του Νίκου Δένδια έχει αποφασίσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που προκύπτουν από τις αλλαγές στην περιοχή. Η δραστηριότητα του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών σε περιοχές που η Μόσχα έχει τεράστια συμφέροντα, ΄όπως την Βοσνία -Ερζεγοβίνη, το Κόσοβο, την Μολδαβία, οδηγεί την Ελλάδα να γίνει χώρα Λύσεων και σε αυτ΄ή την περιοχή ενάντια στα συμφέροντα των Ρ΄ώσων.

Ακόμα πιο ενοχλητικό για την Μόσχα ήταν η παρουσία του Νίκου Δένδια στις περιοχές όπου είναι έντονος ο Ελληνισμος, όπως στην Ουκρανία, κάτι που θυμίζει ότι η Ελλάδα (και Νατοϊκη) έχει λόγο στην περιοχή.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.