Η Μολδαβία προμηθεύεται για πρώτη φορά αέριο εκτός της Ρωσίας – Συμφωνία με την Πολωνία
Η PGNiG Supply & Trading, σε συνεργασία με την Αμερικανο-Ουκρανική ERU, κέρδισε διαγωνισμό για την πώληση φυσικού αερίου στη Μολδαβία. Θα είναι η πρώτη παράδοση μη ρωσικού φυσικού αερίου σε αυτή τη χώρα.
Η PGNiG Supply & Trading (PST) σε συνεργασία με τον Όμιλο ERU θα παραδώσει στη Μολδαβία την Τρίτη 26 Οκτωβρίου ένα εκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Αυτό είναι το αποτέλεσμα διαγωνισμού για εφάπαξ προμήθεια καυσίμου φυσικού αερίου που προκήρυξε η κρατική εταιρεία Energocom. Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε επειγόντως σε σχέση με τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου στη Μολδαβία από την Gazprom.
– Ο Όμιλος PGNiG είναι βαθιά προσηλωμένος στην αρχή της ενεργειακής αλληλεγγύης, την οποία θεωρούμε ως προϋπόθεση για τη σωστή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις γειτονικές χώρες. Με γνώμονα αυτή την αρχή, αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος στον διαγωνισμό, σκοπός του οποίου ήταν να παράσχουμε επειγόντως στην οικονομία της Μολδαβίας καύσιμο φυσικού αερίου σε περίπτωση προβλημάτων με τον εφοδιασμό της από τη Ρωσία – δήλωσε ο Paweł Majewski, Πρόεδρος της PGNiG SA , της εταιρείας στο οποίο ανήκει το PST.
Το αέριο θα παραδοθεί μέσω του σημείου συλλογής στα σύνορα Μολδαβίας-Ουκρανίας. Κατά την υλοποίηση της σύμβασης, η PST θα συνεργαστεί με τον Όμιλο ERU, ο οποίος είναι κορυφαίος εταίρος της PGNiG στην Ουκρανία.
– Πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες δυσκολίες θα ενθαρρύνουν τη Μολδαβία να διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού της με φυσικό αέριο και να ενσωματωθεί περαιτέρω στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επίσης μέσω της εφαρμογής των κοινοτικών κανονισμών για την αγορά φυσικού αερίου , σημείωσε ο Yaroslav Mudryy, διευθύνων εταίρος στον Όμιλο ERU.
Ως αποτέλεσμα του περιορισμού της παροχής φυσικού αερίου, η κυβέρνηση της Μολδαβίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 22 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο όγκος του φυσικού αερίου που αποστέλλεται στη χώρα δεν ήταν μόνο ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των καταναλωτών, αλλά ενέχει τον κίνδυνο σοβαρών διαταραχών στη λειτουργία του συστήματος μεταφοράς ως αποτέλεσμα της ανεπαρκούς πίεσης στους αγωγούς φυσικού αερίου. .