Η μεγαλύτερη εξαγωγή όπλων της Νότιας Κορέας είναι στην Πολωνία
Στη μεγαλύτερη εξαγωγή όπλων στην ιστορία της Νότιας Κορέας, η Πολωνία θα αγοράσει περίπου 1.000 άρματα μάχης, εκατοντάδες αυτοκινούμενα πυροβολικά και δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη. Οι αναφορές της συμφωνίας διαρρέουν από την Πολωνία για πάνω από μια εβδομάδα και σήμερα υπήρξε μερική επιβεβαίωση από την κορεατική πλευρά. Η κοστολόγηση του πακέτου δεν έχει δημοσιοποιηθεί.
Ωστόσο, μια πρόχειρη εκτίμηση που υπολογίστηκε από τους Asia Times, χρησιμοποιώντας τις τιμές μονάδας των συστημάτων όπως πωλήθηκαν σε προηγούμενους πελάτες, τοποθετεί την συμφωνία κοντά στα 15 δισεκατομμυρίων δολάρια. Ένας ειδικός, μιλώντας στους Asia Times υπό τον όρο της ανωνυμίας, το έθεσε ακόμη υψηλότερα στα 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και οι δύο αριθμοί ξεπερνούν κατά πολύ τα 7 δισεκατομμύρια δολάρια – τη συνολική αξία όλων των όπλων που πούλησε η Νότια Κορέα σε όλους τους παγκόσμιους πελάτες το 2021, το οποίο σηματοδότησε έτος ρεκόρ για τις πωλήσεις όπλων της Σεούλ.
Γενικότερα, η συμφωνία παρουσιάζει ένα αναδυόμενο κανάλι συνεργασίας Ανατολής-Δύσης μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ.
Πολλά σχόλια έχουν επικεντρωθεί σε ποια κοινά σημεία, αν υπάρχουν, συνδέουν τους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό –ιδίως την Αυστραλία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα με αυτούς στον Ατλαντικό– κυρίως τα μέλη του ΝΑΤΟ.
Η συμφωνία Νότιας Κορέας-Πολωνίας αντιπροσωπεύει ένα αποτέλεσμα: Ο μακροπρόθεσμος συντονισμός των προδιαγραφών όπλων, των προτύπων πυρομαχικών, της ηλεκτρονικής συστηματοποίησης και της τεχνολογικής συνεργασίας εταιρείας με εταιρεία, επιτρέπει την απρόσκοπτη ροή όπλων από τον Ειρηνικό στον Ατλαντικό.
Και για τη Σεούλ – μετά από δεκαετίες συγχρονισμού λειτουργικών συστημάτων με τις αμερικανικές δυνάμεις και ξοδεύοντας μεγάλα ποσά σε όπλα αμερικανικής τεχνολογίας, η συμφωνία αντιπροσωπεύει ένα μακροπρόθεσμο μέρισμα για τον εγχώριο αμυντικό τομέα της.
Η μεγάλης κλίμακας σύγκρουση που απαιτεί συστήματα σύγχρονα, υψηλής τεχνολογίας και υψηλών τιμών προσφέρει προοπτικές και για τα τεθωρακισμένα. Τα ερωτήματα αιωρούνται πάνω από την ικανότητα της δυτικής βιομηχανίας όπλων να συμβαδίσει καθώς η σύγκρουση στην Ουκρανία καταβροχθίζει όπλα και εξοπλισμό με δαιμονικό ρυθμό.
Η συμφωνία με την Πολωνία τοποθετεί τη Νότια Κορέα, μια παραγωγική δύναμη, ακριβώς στη λίστα αγοράς όπλων των κρατών του ΝΑΤΟ.
Οι κορεατικές εταιρείες έχουν ήδη επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στην Ανατολική Ευρώπη: η Hyundai κατασκευάζει αυτοκίνητα στην Τσεχία, η Kia στη Σλοβακία. Η σημερινή σύγκλιση διαμάχης και εμπορίου φαίνεται ότι θα πυροδοτήσει νέες κορεατικές επενδύσεις στην περιοχή.
Μεγάλα χρήματα, μεγάλα όπλα
Στις 22 Ιουλίου, το Reuters επικαλέστηκε σχόλια του Πολωνού υπουργού Άμυνας σε τοπικό περιοδικό. Ο Mariusz Blaszczak είπε ότι η Πολωνία θα αποκτήσει 180 άρματα μάχης K2 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, καθώς και 48 μαχητικά αεροσκάφη FA-50 και έναν απροσδιόριστο αριθμό οβίδων.
Το CNN , επικαλούμενο το Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας, πρόσθεσε περαιτέρω λεπτομέρειες στις 28 Ιουλίου, αναφέροντας ότι η συμφωνία περιελάμβανε 980 άρματα μάχης K2 και 648 K9 , επιπλέον των 48 FA-50. Τα πρώτα 48 K9 θα φτάσουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ανέφερε το CNN.
Οι λεπτομέρειες που πρέπει να γίνουν περιλαμβάνουν το χρονοδιάγραμμα, την τιμολόγηση και την τοποθεσία του εργοστασίου παραγωγής στην Πολωνία, ανέφερε η έκθεση. Περίπου η μισή παραγγελία θα προμηθεύεται από κορεατικά εργοστάσια. το άλλο μισό θα κατασκευαστεί στην Πολωνία.
Το μέγεθος της συμφωνίας είναι σωματικά τεράστιο. Πάρτε για παράδειγμα τα 1.000 άρματα μάχης K2.
Σύμφωνα με το GlobalFirepower.org , μόνο 15 χώρες το 2022 διαθέτουν περισσότερα από 2.000 τανκς. Η Ρωσία ηγείται της λίστας με 12.420 και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 6.612. Οι μεσαίες δυνάμεις Γαλλία και ΗΒ διαθέτουν ιδιαίτερα μέτριους στόλους: μόλις 406 και 227 άρματα μάχης, αντίστοιχα. Ο στόλος αρμάτων μάχης της Πολωνίας πριν από τη συμφωνία αριθμούσε 863.
Η τιμολόγηση της συμφωνίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί, αλλά το 2009, το Guinness World Records διαπίστωσε ότι το K2, με τιμή τότε στα 8,2 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα, ήταν το πιο ακριβό τανκ στον κόσμο.
Αυτές οι τιμές θα έβαζαν τη συμφωνία για 1.000 σε περίπου 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια. (Τι αντιστάθμιση θα απαιτούσε η πολωνική πλευρά από το συνολικό κόστος δεν είναι γνωστό.)
Φέτος, η Ινδία υπέγραψε συμφωνία για την αγορά 200 K9 και οχημάτων υποστήριξης από την Κορέα έναντι 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Αυτό θα έκανε την πρόχειρη τιμή μονάδας ενός K9 περίπου 8,5 εκατομμύρια δολάρια. Για 648 όπλα, η συνολική τιμή θα ήταν της τάξης των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο εξειδικευμένος ιστότοπος aerocorner.com βάζει ένα μόνο KA-50 στα 30 εκατομμύρια δολάρια. Έτσι, 48 από τα αεροσκάφη θα κοστίζουν περίπου 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο παραπάνω οδηγός είναι πολύ πρόχειρος: Όλα τα όπλα διατίθενται σε διαφορετικές παραλλαγές με διαφορετικά πιθανά πρόσθετα, και φαίνεται πιθανό ότι το τεράστιο μέγεθος της παραγγελίας παρέχει στη Βαρσοβία σημαντική διαπραγματευτική ικανότητα. Και όπως σε όλες τις αμυντικές συμφωνίες, αυτή είναι ακριβώς η τιμή αγοράς. δεν περιλαμβάνει μελλοντική συντήρηση, αναβαθμίσεις κ.λπ.
Ο Chun In-bum, ένας απόστρατος στρατηγός με στενές πηγές στον αμυντικό τομέα, είπε στους Asia Times ότι η συνολική τιμή μπορεί να είναι 20 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας Εξαγωγών-Εισαγωγών της Κορέας , η Νότια Κορέα πούλησε όπλα αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων – ρεκόρ για τη χώρα.
Η τράπεζα προέβλεψε ότι το 2021, οι πωλήσεις όπλων ενδέχεται να φτάσουν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια. Εάν οι υπολογισμοί των Asia Times είναι ε
Μεγάλα παιχνίδια για αγόρια
Το K2, 54 τόνων «Black Panther» είναι ένα κύριο άρμα μάχης με πυροβόλο όπλο 120 mm, σύνθετη θωράκιση και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας. Το πυροβόλο του υποβοηθείται από ένα σύστημα ραντάρ εξαιρετικά υψηλής συχνότητας και έναν αποστασιόμετρο λέιζερ. Έχει αυτονομία 450 χιλιομέτρων και ταχύτητα cross-country 50 χιλιόμετρα την ώρα (km/h).
Λειτουργεί ως το κύριο άρμα του Νοτιοκορεατικού Στρατού, αξιολογείται από την Αίγυπτο και τη Νορβηγία και ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του ενσωματώνονται στη σχεδίαση του εγχώριου MBT της Τουρκίας.
Το 47 τόνων K9 “Thunder” είναι ένα θωρακισμένο, αυτοκινούμενο οβιδοβόλο. Το όπλο του 155 χιλιοστών έχει βεληνεκές 40 χιλιομέτρων και ρυθμό βολής 6-8 βολές ανά λεπτό.
Το όπλο έχει ήδη γίνει εξαγωγή. Χρησιμοποιείται από πολλά κράτη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Εσθονίας, της Νορβηγίας, της Πολωνίας και της Τουρκίας, καθώς και της Φινλανδίας, της Αυστραλίας και της Ινδίας που είναι υποψήφια για ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης φέτος, το K9 κατέχει το 69% της παγκόσμιας αγοράς συστημάτων πυροβολικού 155 χλστ.
Το KA-50 Golden Eagle είναι ένα ελαφρύ μαχητικό τζετ που κατασκευάστηκε από την Korea Aerospace Industries. Μια προηγμένη έκδοση του TA-50 αλλά εκπαιδευτικό, μπορεί να πετά με 1.837 km/h.
Αν και ένα ελαφρύ αεροσκάφος μάχης δεν έχει τις δυνατότητες των μαχητικών τέταρτης και πέμπτης γενιάς, μπορεί να διεξάγει αποστολές ελαφριάς μάχης, αναγνώρισης και εκπαίδευσης, σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τα αεροσκάφη κορυφαίας ποιότητας, όπως το αμερικανικής κατασκευής F35, με τιμή μεταξύ 77 $. και 101 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα.
Το KA-50 βρίσκεται στην κορυφή του φάσματος ελαφρών αεροσκαφών μάχης, ενσωματώνοντας ένα ισραηλινό ραντάρ και ένα ψηφιακό σύστημα ελέγχου πτήσης και μπορεί να οπλιστεί με πυραύλους αέρος-αέρος Sidewinder ή/και πυρομαχικά ακριβείας JDAM.
Διαλειτουργικότητα Ανατολής-Δύσης
Ο σύγχρονος πόλεμος είναι εξαιρετικά περίπλοκος, γι’ αυτό οι πολυεθνικές ασκήσεις στηρίζονται τόσο βαριά στη διαλειτουργικότητα.
Όχι μόνο πρέπει να ευθυγραμμίζονται οι γλώσσες και οι τακτικές, πρέπει επίσης να ευθυγραμμίζονται τα δίκτυα διοίκησης και ελέγχου, τα ευρύτερα δίκτυα σημάτων και οι σουίτες ηλεκτρονικού πολέμου. Είναι κρίσιμο οι συμμαχικές μονάδες να μπορούν να ταυτίζονται μεταξύ τους, να επικοινωνούν μεταξύ τους, να μοιράζονται πυρομαχικά και – ιδανικά – να μοιράζονται εξαρτήματα.
Η διαλειτουργικότητα είναι «πολύ σημαντική και, στην πραγματικότητα, είναι ίσως η κορυφαία και πιο σημαντική απόφαση για την κοινή χρήση όπλων», είπε ο Τσουν, ο απόστρατος στρατηγός.
Τα κορεατικά όπλα που πωλούνται στην Πολωνία χρησιμοποιούν πυρομαχικά, εξαρτήματα και συστήματα που συγχρονίζονται με αυτά των στρατών του ΝΑΤΟ.
Πάρτε το Κ2. Ο κύριος οπλισμός του είναι ένα όπλο λείας οπής των 120 mm – όπως είναι τοποθετημένο στα M1 Abrams και στο γερμανικό Leopard II, καθώς και στο ισραηλινό Merkeva. Το πολυβόλο του είναι ένα όπλο γενικής χρήσης 7,22 mm, τύπος και διαμέτρημα που χρησιμοποιείται ευρέως από τους στρατούς του ΝΑΤΟ.
Το τανκ χρησιμοποιεί το αμερικανικό σύστημα GPS satnav. Η μετάδοσή του είναι γερμανικής κατασκευής και το IFF/SFF (Identification Friend or Foe/Selective Identification Feature) είναι συμβατό με το πρότυπο του ΝΑΤΟ, STANAG.
Το K9. Εκτοξεύει το βλήμα των 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ – το κύριο βαρύ πυρομαχικό πυροβολικού που χρησιμοποιείται από τη συμμαχία. Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης καταργούν σταδιακά τα όπλα τους από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας, στέλνοντας πολλά στην Ουκρανία, η οποία χρησιμοποιεί κυρίως βλήματα διαμετρήματος 152 mm.
Και το FA-50 είναι μια παραλλαγή του υπερηχητικού εκπαιδευτή αεριωθουμένων T-50, το οποίο είναι από μόνο του ένα κοινό έργο μεταξύ της KAI και της αμερικανικής αεροδιαστημικής και άμυνας Lockheed Martin.
Τα παραπάνω όπλα είναι καρπός δεκαετιών εμπειρίας, κατά τη διάρκεια των οποίων ο στρατός της Νότιας Κορέας επιχειρεί σε σύγχυση με τους συμμάχους των ΗΠΑ, ενώ ξοδεύει αμέτρητα τρισεκατομμύρια γουόν για το αμερικανικό κιτ. Ωστόσο, η Νότια Κορέα έχει αξιοποιήσει σχετικές εμπειρίες και σχέσεις για να δημιουργήσει μια εγχώρια αμυντική βιομηχανία ως μέρος της ευρύτερης κατασκευαστικής της βάσης. Τώρα ενηλικιώνεται.
«Είχαμε την τεχνογνωσία, είχαμε την εμπειρία, είχαμε τα καλά προϊόντα», είπε ο Chun. «Τότε η Ρωσία ξεκίνησε έναν πόλεμο».
Για τους εμπόρους όπλων, ο πόλεμος είναι μια ευκαιρία. Τα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης χρησιμοποιούν τον πόλεμο ως ευκαιρία για να απαλλαγούν από παλαιότερο εξοπλισμό, κάνοντας δωρεές στην Ουκρανία, ενώ «γεμίζουν ξανά» με τα πιο πρόσφατα όπλα του ΝΑΤΟ.
Η Πολωνία, ένα κράτος πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ, επενδύει τεράστια ποσά για να αναβαθμίσει την άμυνά της. Η Βαρσοβία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό από το 2% του ΑΕΠ στο 3% ενώ θα διπλασιάσει το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της.
Συμφώνησε να αγοράσει 116 μεταχειρισμένα άρματα μάχης M1 Abrams από τις ΗΠΑ . Αλλά αυτός ο αριθμός μειώνεται από τον τεράστιο στόλο των ολοκαίνουργιων πολεμικών μηχανών που θα προμηθεύουν οι Κορεάτες.
(πηγή:asiatimes)