Η μεγαλύτερη επένδυση των ΗΠΑ στην Ελλάδα δεν είναι αυτή που νομίζεις
Χρειάστηκαν μόλις δέκα χρόνια ώστε οι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν τις συνθήκες ώστε η Ελλάδα να γίνει το Στρατηγικό Βάθος για την Μέση Ανατολή και Ανατολική Ευρώπη.
Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παύει να είναι πλέον «Μαξιλάρι» όπως συνέβη στον Ψυχρό Πόλεμο με την αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – ΕΣΣΔ και με τον νέο ανταγωνισμό ΝΑΤΟ – Ρωσίας, η ένταση να μεταφέρεται στα σύνορα της τελευταίας.
Για να πετύχει τους στόχους της η Αμερικανική Διπλωματία ποντάρει στην οικονομική ανάπτυξη και κατ επέκταση στην ειρήνη στα Βαλκάνια. Βασικό ρόλο για να επιτευχθεί αυτός ο μακροχρόνιος στόχος είναι η εκπαίδευση.
Στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, μπορεί να συζητήθηκαν και να αναπτύχθηκαν όλα αυτά που θα κάνουν λειτουργική και αμφότερα κερδοφόρα την συνεργασία των δύο χωρών, όμως ρόλο στην επιτυχία αυτής της συνεργασίας θα παίξουν οι επόμενες γενιές.
Γενιές οι οποίες θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε ένα άλλο «σχολείο», ένα σχολείο συνεργασίας, καινοτομίας, και συνεχούς εξέλιξης. Αυτό το νέο «σχολείο» θα πρέπει να έχει κοινή αποστολή σε όλα τα Βαλκάνια. Κοινές ομάδες, κοινοί στόχοι για την ανάπτυξη και την ειρήνη.
Στην Ελλάδα ήδη η Αμερικανική Διπλωματία έχει ενεργοποιήσει τέτοια προγράμματα με ένα από αυτά να είναι το «CodeGirls» που απευθύνεται σε έφηβα κορίτσια. Πρόκειται για ένα μοναδικό, καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα για κορίτσια ηλικίας 10-16 ετών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πρεσβεία, πρόκειται για μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στους τομείς της τεχνολογίας και της μηχανικής και φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να εξοπλίσει νέα κορίτσια με δεξιότητες, για να επιδιώξουν ευκαιρίες στον τομέα της πληροφορικής.
Με την χρήση καινοτόμων εργαλείων και με την καθοδήγηση τεσσάρων έμπειρων εκπαιδευτριών, οι CodeGirls θα μάθουν:
• Πώς να δημιουργούν απλές ιστοσελίδες και να επικοινωνούν μέσω του Διαδικτύου
• Πώς να χρησιμοποιούν τις γλώσσες προγραμματισμού HTML5 και CSS
• Τις δεξιότητες που απαιτούνται από, τελευταίας τεχνολογίας, εταιρίες πληροφορικής
• Τα μυστικά και το μέλλον των νέων τεχνολογιών
Τα «American Spaces» στην Ελλάδα
Ένα άλλο πρόγραμμα που στηρίζει η Αμερικανική Πρεσβεία είναι τα έξι American Spaces. Το UTechLab στο Ίδρυμα Ευγενίδου, το Sparti TechLab στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, το Veria TechLab στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, το Corfu TechLab στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κέρκυρας, το Athens American Center (πρώην Κέντρο Τεκμηρίωσης) στην Αμερικανική Πρεσβεία και το Xanthi TechLab, Priority Space, στο Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης.
Με εξαίρεση το Athens American Center, όλα τα American Spaces έχουν μετασχηματιστεί σε maker spaces (πολυχώρους) που εκπαιδεύουν τους νέους σε δεξιότητες σχετικές με επιστήμη και τεχνολογία.
Οι νέοι χώροι έχουν σχεδιαστεί για να προάγουν την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, έναν από τους βασικούς στόχους της Αμερικανικής Διπλωματικής Αποστολής. Το Xanthi TechLab και το UtechLab είναι οι πιο πρόσφατοι από αυτούς τους μετασχηματισμούς.
Όλα τα American Spaces έχουν μετατραπεί σε techlabs με μικρές αλλάγες στον σχεδιασμό του χώρου που ολοκληρώθηκαν το 2018.
Το Athens American Center φιλοξενεί τα λιγότερα προγράμματα τεχνολογίας και έχει μεταφερθεί προσωρινά σε ενοικιαζόμενο χώρο γραφείων μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου της Αμερικανικής Πρεσβείας.