«Η Μεγάλη διαπραγµάτευση – Πρέσπες» – Ο Νίκος Κοτζιάς αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο;
Το χρονικό της Συμφωνίας των Πρεσπών για την επίλυση του επί περίπου τρεις δεκαετίες ονοματολογικού ζητήματος και το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τη γείτονα χώρα αποτυπώνονται στο νέο βιβλίο του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον δημοσιογράφο Σεραφείµ Κοτρώτσου. Στο βιβλίο, με τίτλο «Η Μεγάλη διαπραγµάτευση – Πρέσπες», καταγράφονται πέντε συζητήσεις-συνεντεύξεις του δηµοσιογράφου Σεραφείµ Κοτρώτσου µε τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά -στο πλαίσιο της εκποµπής «Η επόµενη µέρα» της ΕΡΤ1-.
Στο βιβλίο περιγράφονται άγνωστα στιγµιότυπα από τις συνοµιλίες Κοτζιά-Ντιµιτρόφ και τις επαφές των δύο πρωθυπουργών σχετικά µε το πλαίσιο και το περιεχόµενο της διαπραγµάτευσης για το όνοµα, τις εγγυήσεις και τις συνταγµατικές αλλαγές στη γείτονα χώρα. Γίνεται επίσης εκτενής αναφορά στον τρόπο µε τον οποίο αντιµετώπισαν οι δύο κυβερνήσεις τον αντίκτυπο στα εσωτερικά πολιτικά πράγµατα των δύο χωρών.
Στις συνεντεύξεις αυτές, ο κ. Κοτζιάς αναλύει τη στρατηγική που ακολούθησε ο ίδιος, τα εµπόδια και τα προβλήµατα που προέκυψαν και πώς ξεπεράστηκαν, ενώ γίνεται και µια αποκαλυπτική αναδροµή στις προηγούµενες προσπάθειες επίλυσης της διαφοράς από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, που έζησε πολλές εκφάνσεις της πρώϊμης διπλωματικής ιστορίας του «Μακεδονικού», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου, ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών ως μια “μοναδική στιγμή” που επηρέασε τον γεωπολιτικό και πολιτικό χρόνο» και τονίζει ότι είναι «πρόωρο, αφελές, και ίσως μεροληπτικό» να προσδιορίσει κανείς σήμερα πως θα εξελιχθεί προσεχώς η εφαρμογή του κειμένου που υπέγραψαν οι Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ τον Ιούνιο του 2018.
Ακόμη, στο εκτενές επίμετρο του Ν. Κοτζιά, αναλύονται τα µεθοδολογικά και πραγµατικά προβλήµατα της διαπραγµάτευσης και οι εναλλακτικές που υπήρχαν κάθε φορά, μέσω τριών παραδειγμάτων: αναφέρονται στις στρατηγικές εξωτερικής πολιτικής, στον ρόλο που είχε η Ιστορία και η στάση του ίδιου προσωπικά απέναντι σ’ αυτήν κατά τη διαπραγμάτευση και, τέλος, σε μια πολύ σύντομη αξιολόγηση/εκτίμηση του γεωπολιτικού περιβάλλοντος εντός του οποίου έγινε η διαπραγμάτευση.
«Προσπάθησα με τρία ενδεικτικά παραδείγματα να αναδείξω βασικές εναλλακτικές πολιτικής που υπάρχουν και που υπήρξαν», αναφέρει ο κ. Κοτζιάς και προσθέτει: «Γραμμές που προσδιόριζαν σε μεγάλο βαθμό το πλαίσιο με το οποίο διατύπωσα και διαπραγματεύτηκα πλευρές της διαπραγμάτευσης – και κατά προέκταση τη συνολική διαπραγμάτευση στον δρόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά και στη λεωφόρο υλοποίησής της. Να συμβάλω στην καλύτερη κατανόηση των πέντε συζητήσεων που είχαμε ο Σεραφείμ Κοτρώτσος και εγώ στο διάστημα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Να συμβάλω ώστε να διαφανούν η λογική και η κουλτούρα της διαπραγμάτευσης. Η λογική και η κουλτούρα της Λύσης», επισημαίνει.