Η μάχη του Τικρίτ – Η πρώτη μεγάλη ήττα του ISIS στο Ιράκ

Ζήτημα ημερών η πλήρη απελευθέρωση της πόλης Τικρίτ από τον Στρατό του Ιράκ σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Haider al-Abadi σηματοδοτώντας την θετική κατάληξη της μεγάλης αντεπίθεσης των κυβερνητικών δυνάμεων κατά του ISIS. Η πόλη που βρίσκεται βόρεια της Βαγδάτη στις όχθες του ποταμού Τίγρη καταλήφθηκε από την εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση τον Ιούνιο του 2014 και σε αυτή είχαν οχυρωθεί 13.000 μαχητές του ISIS.

Μετά από μήνες προετοιμασιών και συλλογής πληροφοριών συνολικά 27.000-30.000 άνδρες του Στρατού του Ιράκ, των δυνάμεων Ασφαλείας, σε συνεργασία με Σιιτικές παραστρατιωτικές δυνάμεις, Ιρανούς στρατιωτικούς συμβούλους της επίλεκτης Ταξιαρχίας Al Quds υπό την καθοδήγηση του Στρατηγού Qasem Soleimani καθώς και 1.000 Σουνίτες οι οποίοι μάχονται κατα του ISIS κατάφεραν να περικυκλώσουν την πόλη, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν και ξεκίνησαν την 1η Μαρτίου 2015 την δεύτερη μάχη του Τικρίτ.

Αν και είχαν προηγηθεί τουλάχιστον τέσσερις απόπειρες απελευθέρωσης της πόλης από τα κυβερνητικά στρατεύματα, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη επίθεση θα έχει το επιθυμητικό για την Βαγδάτη αποτέλεσμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επίθεση δεν εμπλέκονται αμερικανικής ή άλλες συμμαχικές δυνάμεις.

Όμως οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί των αμερικανικών και συμμαχικών αεροσκαφών κατά στόχων του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ εκτιμάται από τους αναλυτές ότι έχει συμβάλει στην απομείωση της στρατιωτικής ισχύος της οργάνωσης.

Second_Battle_of_Tikrit_(2015).jpeg

Η αιχμή του δόρατος αποτελείται από 9.000 άνδρες η οποία επιτέθηκε στην πόλη από τρία διαφορετικά σημεία ενώ άλλες στρατιωτικές δυνάμεις χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση επιχειρήσεων διείσδυσης στην πόλη και συλλογής πληροφοριών.  Με την παροχή αεροπορικής κάλυψης από επιθετικά ελικόπτερα οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν στις 3 Μαρτίου να καταλάβουν δύο πετρελαιοπηγές στα δυτικά της πόλης απομονώνοντας το Τικρίτ από τα ανατολικά.

Η εξέλιξη αυτή ανάγκασε τις δυνάμεις του ISIS να υποχωρήσουν προς την κωμόπολη Al Alam η οποία βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Τίγρη βόρεια του Τικρίτ και αποτελεί την μοναδική δίοδο επικοινωνίας των μονάδων της ISIS με τα εδάφη που ελέγχουν βόρεια της υπό πολιορκία πόλης.

Στις 5 Μαρτίου οι Ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να περικυκλώσουν πλήρως την ευρύτερη περιοχή του Τικρίτ  αφού κατέλαβαν μετά από επιθέσεις τα δύο προάστια της πόλης το Al Alam στα βόρεια και το al-Daw στα νότια.

Στις 6 Μαρτίου οι δυνάμεις της Βαγδάτης κατάφεραν να ασφαλίσουν την συνοικία Al Qadaisah βόρεια της πόλης στην δυτική όχθη του Τίγρη και το χωριό Albu Ajeel που βρίσκεται απέναντι από την πόλη στην ανατολική όχθη του Τίγρη.

Ουσιαστικά μέχρι την 10η Μαρτίου οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν καταφέρει σχεδόν να εγκλωβίσουν τις δυνάμεις του ISIS σε μια στενή λωρίδα γης στις δύο όχθες του ποταμού με επίκεντρο την πόλη χωρίς όμως να έχουν πλήρως αποκόψει την μοναδική γραμμή εφοδιασμού των ισλαμιστών προς το βορά στην ανατολική όχθη του ποταμού.

Τις επιχειρήσεις των κυβερνητικών δυνάμεων υποστηρίζουν ελικόπτερα τύπου EC635-T2, επιθετικά ελικόπτερα Mi-35M Hind-E και Bell IA-407 της Αεροπορίας του Ιρακινού Στρατού, καθώς και επιθετικά ελικόπτερα AH-64D Apache με αμερικανικά πληρώματα μισθωμένα από την κυβέρνηση της Βαγδάτης.

Σε μια παράξενη συνύπαρξη εκτός από τα αμερικανικά πληρώματα των AH-64D Apache, στην πολιορκία του Τικρίτ συμμετέχουν και Ιρανικά άρματα μάχης T-72S, τα οποία παραδόθηκαν από την Τεχεράνη στην παραστρατιωτική Σιιτική ιρακινή οργάνωση Kata’ib Hizbullah και πιθανόν να επανδρώνονται με ιρανικά πληρώματα.

Μετά από συνεχόμενους βομβαρδισμούς οι δυνάμεις του ISIS αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν από την ανατολική όχθη του Τίγρη και έτσι στις 11 Μαρτίου οι αντάρτες της οργάνωσης μάχονταν στο παλάτι του Σαντάμ Χουσεΐν που βρίσκεται πάνω στην δυτική όχθη του ποταμού και σε τρεις συνοικίες της πόλης.

tikrit_control_areas-3-13-15
Στην πόλη μετά από 11 ημέρες μαχών έχουν απομείνει 2.000 αντάρτες της οργάνωσης, οι οποίοι αποδεκατίζονται από τις συνεχόμενες επιθέσεις που εξαπολύονται από όλα οκτώ διαφορετικά μέτωπα.

Στις 12-13 Μαρτίου ολοκληρώθηκε η πλήρη αποκοπή της πόλης από τον υπόλοιπο κόσμο και αυτό που απομένει  είναι η πλήρη εξουδετέρωση και των τελευταίων εστιών αντίστασης τις επόμενες ημέρες μια επιχείρηση που μπορεί να αποδειχτεί πιο δύσκολη από ότι αναμενόταν λόγω των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών που οι αντάρτες του ISIS έχουν διασκορπίσει στην πόλη και οι ελεύθεροι σκοπευτές.

Το επόμενο βήμα είναι η συνέχιση της εκστρατείας προς τα βόρεια με απώτερο στόχο την Μοσούλη. Προηγούνται όμως πρώτα οι πόλεις Baiji, Azwya, Al Shirqat Hammam και Al Alil οι οποίες βρίσκονται κατα μήκος του ποταμού Τίγρη

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης της Βαγδάτης δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσει το ISIS αλλά οι ισορροπίες που θα πρέπει να κρατήσει ανάμεσα στους Σιίτες, στους Σουνίτες και στους Ιρανούς, που μάχονται σε συνεργασία με τα κυβερνητικά στρατεύματα τους ισλαμιστές.

Και αυτό διότι μπορεί και για τους τέσσερις, το ISIS να αποτελεί τον κοινό εχθρό, όμως η αντιπαλότητα μεταξύ των Σουνιτών και των Σιιτών σε συνδυασμό με την καταλυτική παρουσία των Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων της Ταξιαρχίας Al Quds, δημιουργεί ένα πιθανό εκρηκτικό μελλοντικό σκηνικό.

Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός της χώρας προωθεί με κάθε τρόπο το μήνυμα της ενότητας εναντίον των φανατικών ισλαμιστών διατηρώντας ισορροπίες μεταξύ των δύο κύριων θρησκευτικών ομάδων της χώρας και τους πολύτιμους Ιρανούς στρατιωτικούς συμβούλους χωρίς τους οποίους ο διαλυμένος ιρακινός Στρατός δεν θα μπορούσε εύκολα να επιτύχει μια τέτοια σημαντική νίκη που μπορεί και να σηματοδοτήσει την αλλαγή της πορείας του πολέμου.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.