Η Lukoil «κλειδώνει» όλη την Κασπία Θάλασσα – Συμμετοχή και στα ενεργειακά αποθέματα του Τουρκμενιστάν
Ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Gurbanguly Berdimuhamedow εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Ρωσία στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Κασπία Θάλασσα.
“Το Τουρκμενιστάν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ψηφιοποίηση του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου, την εισαγωγή καινοτόμων τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, καθώς και τα τελευταία επιτεύγματα της επιστημονικής και τεχνικής προόδου”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Gurbanguly Berdimuhamedow, σε συνάντηση με επικεφαλή της ρωσικής Lukoil, Vagit Alekperov, στις 19 Οκτωβρίου.
Αναφερόμενος στον «φιλικό και εποικοδομητικό» χαρακτήρα των Τουρκμενορωσικών σχέσεων, ο Μπερντιμουχαμέντοφ είπε ότι το Τουρκμενιστάν ήταν «πάντα» ανοιχτό για αμοιβαία επωφελή συνεργασία με ρωσικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα.
Από τη σειρά του, ο Vagit Alekperov ενημέρωσε τον Πρόεδρο Berdimuhamedow για τις δραστηριότητες της εταιρείας Lukoil στο Τουρκμενιστάν, συμπεριλαμβανομένης της υλοποίησης έργων στη λεκάνη της Κασπίας Θάλασσας, και επανέλαβε το ενδιαφέρον του για περαιτέρω συνεργασία.
Επιβεβαίωσε επίσης την προθυμία των Ρώσων εταίρων να συμμετάσχουν ενεργά στα μεγάλης κλίμακας τομεακά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Τουρκμενιστάν.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη των πόρων υδρογονανθράκων της περιοχής της Κασπίας και τη δημιουργία συντονισμένων διεθνών σχέσεων με βάση νομικούς κανόνες.
Τα τελευταία χρόνια, οι διμερείς σχέσεις Τουρκμενιστάν-Ρωσίας χαρακτηρίζονται από άνοδο μετά από μια σχεδόν δεκαετή περίοδο κρίσης μεταξύ των δύο κρατών. Ο πρώην πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Saparmurat Niyazov ακολούθησε σθεναρά την πολιτική του «τουρκμενισμού» , η οποία αφαίρεσε τη ρωσική γλώσσα από όλους τους κοινωνικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος των σχολείων με τη ρωσική γλώσσα διδασκαλίας και της απαγόρευσης της συνδρομής ρωσικών περιοδικών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Η χώρα υποβάθμισε το καθεστώς της στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών σε συνδεδεμένο μέλος και δεν έδειξε ενδιαφέρον να γίνει μέλος του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης και του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας υπό τη Ρωσία.
Ωστόσο, ο νυν πρόεδρος Berdimuhamedow έκανε τη στρατηγική αλλαγή στην κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, διευρύνοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία με τη Ρωσία, κυρίως στον ενεργειακό τομέα, αλλά και σε άλλους τομείς. Το Τουρκμενιστάν και η Ρωσία συμφώνησαν για την κατασκευή του παράκτιου αγωγού της Κασπίας μαζί με το Καζακστάν που θα είχε αυξήσει τον όγκο του εξαγόμενου τουρκμενικού αερίου στη Ρωσία κατά περίπου 20-30 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν το 2016 όταν η ρωσική Gazprom σταμάτησε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν και κατέθεσε αγωγή κατά του Turkmengaz σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο στη Στοκχόλμη για τιμή στη σύμβαση προμήθειας.
Μετά την επιστροφή της ρωσικής Gazprom στην ενεργειακή αγορά του Τουρκμενιστάν το 2019, οι δύο χώρες επέκτειναν τη συνεργασία τους. Η Gazprom απέσυρε την αγωγή της κατά της Turkmengaz το 2019 και επανέλαβε τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν υπογράφοντας 5ετές συμβόλαιο για την εισαγωγή έως και 5,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου ετησίως.
Τον Μάιο του 2021, ο Berdimuhamedow ενέκρινε το νέο πρόγραμμα οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την περίοδο 2021-2023, το οποίο προβλέπει την περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η βιομηχανία, η γεωργία, η υψηλή τεχνολογία, τα οικονομικά και η ενέργεια.
Την 1η Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS , ο Μπερντιμουχαμέντοου περιέγραψε τον τακτικό του διάλογο με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ως «εξαιρετικά αξιόπιστο, ανοιχτό και πάντα ουσιαστικό».
“Οι σχέσεις μεταξύ του Τουρκμενιστάν και της Ρωσίας είναι σχέσεις δύο στρατηγικών εταίρων. Και αυτή η περιγραφή λέει ότι η Τουρκμενορωσική συνεργασία είναι ολοκληρωμένη, μακροπρόθεσμη και δεν υπόκειται σε εξωτερικές συνθήκες”, είπε.
«Στον οικονομικό τομέα, η Ρωσία ήταν μεταξύ των ηγετών όσον αφορά το εξωτερικό εμπόριο με το Τουρκμενιστάν και είναι ένας από τους κορυφαίους επενδυτικούς εταίρους της χώρας μας», δήλωσε ο Μπερντιμουχαμέντοου σύμφωνα με το TASS.
(πηγή: caspiannews)