Οι λόγοι που τα DDG Arleigh Burke θα ενταχθούν στο Πολεμικό Ναυτικό
Στις 22 Νοεμβρίου η ηλεκτρονική έκδοση του ΠΤΗΣΗ & ΔΙΑΣΤΗΜΑ είχε αποκαλύψει ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να προχωρήσουν στην παραχώρηση. Συγκεκριμένα το άρθρο ανέφερε “οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, έχουν προσφέρει 2 αντιτορπιλικά Arleigh Burke, προφανώς Flight I/ΙΙ, χωρίς όμως να έχουμε ακριβείς πληροφορίες για τα πλοία που θα έχουν διαθέσιμα οι Αμερικανοί. Τα πλοία προσφέρονται όχι άνευ τιμήματος, σίγουρα όμως συμβολικού για το επίπεδο των πλοίων. Καθώς η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει πως χρήματα απλά … δεν υπάρχουν, οι Αμερικανοί έχουν προτείνει ταυτόχρονα την χρήση FMS, για την αξία των πλοίων αλλά και των όπλων τους.
Θεωρούμε δεδομένο πως δεν θα αποδεσμευτούν οι πύραυλοι Tomahawk, αλλά αναμφίβολα τα πλοία θα έρθουν με φορτίο SM-2. Τώρα, καθώς θα ακουστούν πολλά για το τίμημα, το οποίο θα είναι χαμηλό, και θα καλύπτει, το πιθανότερο, μέρος απλά της αξίας των όπλων. Ουσιαστικά θα είναι μια επανάληψη της συμφωνίας για τα 70 ελικόπτερα OH-58D Kiowa Warrior, που πήραμε πραγματικά τα “πάντα” μόνο με 44 εκ. ευρώ.”
Την Τρίτη, το ΓΕΝ σε μια ενημέρωση προς τους αμυντικούς συντάκτες αναφέρθηκε στο θέμα μετά από ερώτηση δημοσιογράφου και όπως ήταν αναμενόμενο ο Α/ΓΕΝ δήλωσε «άγνοια» για συγκεκριμένη πρόταση των ΗΠΑ. Και δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να απαντήσει διαφορετικά αφού η απόφαση για την παραχώρηση των DDG Arleigh Burke θα είναι πολιτική και θα εξαρτηθεί σε απόλυτο βαθμό από τις γεωπολιτικές εξελίξεις
.Ποιες είναι όμως αυτές οι εξελίξεις που θα μπορούσαν να αποδεσμεύσουν τα πλοία αυτά για την μερική αποστολή τους με το Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο και το Βόρειο Αιγαίο.
Έμμεση ενίσχυση του αριθμού των DDG Arleigh Burke σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο
Στα τέλη Οκτωβρίου, η Διοικητής του 6ου μιλώντας από την Νάπολη, σημείωσε πως η ενίσχυση της επιχειρησιακής ισχύος του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στις θάλασσες, όπου υπάρχει ο 6ος και 2ος Στόλος, αναγκάζει τις ΗΠΑ, να προχωρήσουν στην ανάπτυξη περισσότερων Arleigh Burke class, ειδικά στην Μαύρη Θάλασσα και την Αρκτική.
Τα DDG (κλάση Arleigh Burke) είναι ευέλικτα και εκτός της τρομακτικής ισχύς πυρός (τόμαχωκ) παρέχουν αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα.
Το Αμερικανικό ναυτικό θέλει να αυξήσει την παρουσία των DDG με επιπλέον δύο πλοία στην Μαύρη Θάλασσα (με αυτά που πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα η ναυπήγηση τους) και έτσι να έχει τρία μόνιμα πλοία σε περιπολία. Το ίδιο θα επιδιώξει να συμβεί και στην Νορβηγία. Τα συγκεκριμένα πλοία εκτός από “Καταστροφείς” παρέχουν και αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα.
Στην Βόρεια Θάλασσα η παρουσία περισσότερων DDG προκύπτει και από τις δυνατότητες πλήγματος που έχουν οι Ρώσοι με ένα βλήμα που αλλάζει τη στρατιωτική ισορροπία δυνάμεων στο Βορρά λόγω της εμβέλειας, της ταχύτητας και της ικανότητάς του να ξεπερνά τα γνωστά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, το Kh-47M2 Kinzhal (όνομα NATO SA-N-9 Gauntlet)
Πιο νότια, η ανάγκη αύξησης των DDG προκύπτει από τον κίνδυνο που προέρχεται τόσο από την Ανατολική Ρωσία όσο και από το Ιράν. Ειδικά στην περίπτωση που υπάρχει “ατύχημα” με το ΝΑΤΟ και την Τουρκία και την αποχώρηση των Patriot από την βάση του Ιντσιρλίκ, η Ανατολική Μεσόγειος θα μείνει εκτεθειμένη και κατ επέκταση οι βάσεις του ΝΑΤΟ και ΗΠΑ σε Ιταλία και Ελλάδα, όπως η Σούδα.
Η απόκτηση μονάδων DDG Arleigh Burke από το Πολεμικό Ναυτικό και σε πλήρη διαμόρφωση για αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική άμυνα, θα κάλυπτε όχι μόνο την αδυναμία του Πολεμικού Ναυτικού στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά θα εξυπηρετούσαν άμεσα και τους σκοπούς των ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Κύπρου, ακόμα και του Ισραήλ σε πλαίσια των συμμαχιών.
Ανατροπή στην ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα σε Ελλάδα – Τουρκία
Η παραχώρηση αφορά και την απόφαση για την ανατροπή της ισορροπίας δυνάμεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι ΗΠΑ για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες διατήρησαν μια ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενώ η Τουρκία είχε μια αεροπορική υπεροχή, για την αντιαεροπορική της προστασία οι ΗΠΑ κατάφεραν να την έχουν εξαρτημένη. Αντίθετα, η Ελλάδα με την ανοχή των ΗΠΑ δημιούργησε μια από τις πιο ισχυρές αντιαεροπορικές άμυνες της συμμαχίας με μικρού, μέσου και μεγάλους βεληνεκούς. Μαζί με τα αεροσκάφη και τα όπλα που διέθετε, η ισορροπία αυτή πολλές φορές ήταν υπέρ της Ελλάδας.
Στην περίπτωση η Τουρκία αποφασίσει την ρήξη με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ,τα DDG Arleigh Burke θα άλλαζαν δραματικά τις ισορροπίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.
Ένα από τα αποτελέσματα του Στρατηγικού Διαλόγου
Αν κάποιος ζητούσε με μια λέξη να περιγράψει τι είναι αυτό που κέρδισε η Ελλάδα από την νέα Στρατηγική Σχέση με τις ΗΠΑ, αυτή θα ήταν, Ασφάλεια.
Εξάλλου, ανώτατος αξιωματούχος σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους το ανέφερε και με απορία, “σας παρέχουμε Ασφάλεια, τι άλλο θέλετε”. Βέβαια η λέξη Ασφάλεια έχει διαφορετική ερμηνεία στις σχέσεις χωρών και αλλιώς την αντιλαμβάνεται ο πολίτης.
Ενώ ο τελευταίος θα περίμενε η λέξη Ασφάλεια να μεταφράζεται στον να πολεμήσει δίπλα δίπλα με αυτόν που την παρέχει (κράτος-σύμμαχος), στα κράτη και ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ συγκεκριμένα, έχει άλλη ερμηνεία.
Αφορά την στήριξη στην Πληροφορία, την Οικονομία και στις Επενδύσεις, την Τεχνολογία και τέλος, τα συμφέροντα τις χώρας που παρέχει τα παραπάνω να είναι τέτοια αξίας, ώστε να επενδύει στην προστασία αυτών.
Και οι παραχωρήσεις πολεμικού υλικού είναι το μέσο για να προστατέψει τα συμφέροντα αυτά