Η Λιθουανία διακόπτει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου – Πως προετοιμάστηκε από το 2014
Η Λιθουανία σταμάτησε να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου το υπουργείο Ενέργειας. Το υπουργείο ανέφερε ότι το δίκτυο φυσικού αερίου της χώρας λειτουργεί χωρίς εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από τις αρχές του μήνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από στοιχεία του λιθουανικού διαχειριστή δικτύου που δείχνουν ότι δεν έγινε εισαγωγή φυσικού αερίου μέσω της διασύνδεσης μεταξύ Λιθουανίας και Λευκορωσίας στις 2 Απριλίου.
«Είμαστε η πρώτη χώρα της ΕΕ μεταξύ των χωρών εφοδιασμού της Gazprom που ανεξαρτοποιείται από τον ρωσικό εφοδιασμό φυσικού αερίου και αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας πολυετούς συνεκτικής ενεργειακής πολιτικής και έγκαιρων αποφάσεων για τις υποδομές», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Νταινίους Κρέιβις υπογράμμισε στην ανακοίνωσή τουτ.
Όλες οι ανάγκες της Λιθουανίας σε φυσικό αέριο θα καλυφθούν τώρα μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου, μέσω του τερματικού σταθμού στο λιμάνι της πόλης Κλάιπεντα. Η Λιθουανία ανέθεσε την πλωτή εγκατάσταση στις αρχές του 2015, προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου. Τρεις μεγάλες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου πρόκειται πλέον να φτάνουν στην πλωτή εγκατάσταση εκεί κάθε μήνα.
Το υπουργείο είπε ότι το φυσικό αέριο θα συνεχίσει να ρέει μέσω της χώρας προς τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανεξάρτητα από τη διακοπή εισαγωγής. Η Λιθουανία συνορεύει με το Καλίνινγκραντ και τη Λευκορωσία, σύμμαχο της Ρωσίας.
Τον Μάρτιο, το κοινοβούλιο της Λιθουανίας είχε καλέσει την κυβέρνηση να σταματήσει τις εισαγωγές και την κατανάλωση ρωσικής ενέργειας το συντομότερο δυνατό στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία. Στοιχεία της Βουλής δείχνουν ότι η Λιθουανία αγοράζει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια αξίας άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,3 δισεκατομμύρια δολάρια) από τη Ρωσία κάθε χρόνο.
Το FSRU της «Ενεργειακής Ανεξαρτησίας»
Ο τερματικός σταθμός πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου Klaipėda ή Klaipėda LNG FSRU είναι τερματικός σταθμός LNG στο λιμάνι της Klaipėda της Λιθουανίας, με την κατασκευή έχει κοστίσει 128 εκατομμύρια δολάρια Άρχισε να λειτουργεί στις 3 Δεκεμβρίου 2014 με την Λιθουανία να είναι η πέμπτη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποίησε την τεχνολογία FSRU
Στις 22–27 Ιανουαρίου 2014 διεξήχθη πιλοτική δοκιμή προκειμένου να αξιολογηθεί η απόδοση και η αξιοπλοΐα του FSRU Independence το οποίο παραδόθηκε τον Μάρτιο του 2014 και έφτασε στον τερματικό σταθμό στις 27 Οκτωβρίου 2014 Τον Ιούνιο του 2014 ολοκληρώθηκε η κατασκευή της πλατφόρμας τροφοδοσίας στο Kiaulės Nugara. Ήταν ένα από τα τέσσερα κύρια στοιχεία του αναχώματος μήκους 450 μέτρων (μαζί με το πεδίο τοποθέτησης και πρόσδεσης, τις χαλύβδινες γέφυρες και την πλατφόρμα αερίου υψηλής πίεσης).
Στις 27 Οκτωβρίου 2014 το κύριο σκάφος έφτασε στο λιμάνι της Klaipėda. Η τελετή υποδοχής της άφιξης της Ανεξαρτησίας μεταδόθηκε ζωντανά από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο LRT televizija , ενώ το πλοίο είχε υποδεχθεί η Λιθουανή Πρόεδρος Dalia Grybauskaitė . Στα εγκαίνια συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι από τη Λετονία , την Εσθονία , τη Νορβηγία , τις Ηνωμένες Πολιτείες , τη Φινλανδία , τη Σουηδία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο .
Στις 3 Δεκεμβρίου 2014 ο τερματικός Σταθμός άρχισε να λειτουργεί.
Στις 27 Οκτωβρίου 2017, άρχισε να λειτουργεί ο Σταθμός Διανομής LNG στο λιμάνι Klaipėda . Ο σταθμός είναι αφιερωμένος στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας logistics LNG στην περιοχή της Βαλτικής.
Στις 7 Ιανουαρίου 2019, το μεγαλύτερο πλοίο ανεφοδιασμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο Kairos, ιδιοκτησίας της KN και της γερμανικής εταιρείας Nauticor έφτασε στο σταθμό
Το FSRU Independence , ένας μεταφορέας LNG που κατασκευάστηκε από την Hyundai Heavy Industries , έχει σχεδιαστεί ως πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης LNG για τον τερματικό σταθμό. Έχει μέγιστη χωρητικότητα να διακινεί σχεδόν 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως (140 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ετησίως) φυσικού αερίου (2,2 εκατομμύρια τόνους LNG), ενώ διαθέτει τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης συνολικής χωρητικότητας 170.000 κυβικών μέτρων (6.000.000 κυβικά πόδια). Η Λιθουανία έχει επίσης πρόσβαση στην υπόγεια εγκατάσταση αποθήκευσης αερίου Inčukalns στη Λετονία.