Η Κύπρος καταδικάζει τις νέες επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις – Για εγκλήματα πολέμου κάνει λόγο ο ΟΗΕ
Την καταδίκη του για τις νέες πυραυλικές επιθέσεις κατά αμάχων στην Ουκρανία εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, «το υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τις νέες πυραυλικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών υποδομών και αμάχων σε ουκρανικές πόλεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών.
Εκφράζουμε την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη στην κυβέρνηση και στο λαό της Ουκρανίας, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη σεβασμού της Κυριαρχίας, της Ανεξαρτησίας και Εδαφικής Ακεραιότητας όλων των κρατών».
ΟΗΕ: Εγκλήματα πολέμου οι επιθέσεις σε άμαχους και πολιτικές υποδομές
Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον πολλών πόλεων στην Ουκρανία χθες Δευτέρα «ενδέχεται να παραβίασαν» το δίκαιο του πολέμου και να αποτελούν εγκλήματα πολέμου, αν «στοχοθετήθηκαν σκοπίμως» μη στρατιωτικές υποδομές, εκτίμησε σήμερα ο ΟΗΕ.
«Ζητάμε από τη Ρωσία να αποφύγει κάθε κλιμάκωση» της βίας, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από τη Γενεύη.
Παράλληλα ζήτησε από τη Μόσχα «να λάβει όλα τα δυνατά μέσα για να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων και τις ζημιές σε πολιτικές υποδομές».
«Οι άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών, δηλαδή μη στρατιωτικών, αποτελεί έγκλημα πολέμου», υπογράμμισε.
Σύμφωνα με τον απολογισμό της Ύπατης Αρμοστείας, τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν από τους χθεσινούς βομβαρδισμούς και περισσότεροι από 100 άλλοι τραυματίστηκαν.
«Ανησυχούμε σοβαρά ότι κάποιες από τις επιθέσεις φαίνεται να είχαν ως στόχο κρίσιμες πολιτικές υποδομές (…) γεγονός που καταδεικνύει ότι αυτά τα πλήγματα ενδέχεται να έχουν παραβιάσει τις αρχές για τη διεξαγωγή των εχθροπραξιών, βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», πρόσθεσε η Σαμντασάνι.
Μεταξύ των στόχων των ρωσικών βομβαρδισμών ήταν «τουλάχιστον 12 ενεργειακές εγκαταστάσεις που υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν σε οκτώ περιοχές» της Ουκρανίας, εξήγησε η ίδια.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κεντρικούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας και σε γραμμές ηλεκτροδότησης πριν τον χειμώνα «δημιουργούν νέες ανησυχίες για την προστασία των αμάχων και κυρίως για τις επιπτώσεις τους στους ευάλωτους πληθυσμούς», σημείωσε η Σαμντασάνι.
Οι πρόεδροι της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου χαρακτηρίζουν εγκλήματα πολέμου τους ρωσικούς βομβαρδισμούς
Οι βομβαρδισμοί ουκρανικών πόλεων από τη Ρωσία συνιστούν εγκλήματα πολέμου βάσει του διεθνούς δικαίου, είπαν σήμερα οι πρόεδροι της ομάδας των Εννέα του Βουκουρεστίου συνοδευόμενοι από τους προέδρους της Βόρειας Μακεδονίας και του Μαυροβουνίου.
Η ομάδα των Εννέα του Βουκουρεστίου αποτελείται από συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του NATO.
“Εμείς, οι πρόεδροι της Βουλγαρίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας καταδικάζουμε τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων που εξαπέλυσε πρόσφατα η Ρωσία και οι οποίοι συνιστούν εγκλήματα πολέμου με βάση το διεθνές δίκαιο”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.
Η Ρωσία χαρακτηρίζει τις ενέργειές της στην Ουκρανία “ειδική επιχείρηση” με στόχο, όπως υποστηρίζει, όχι την κατάληψη εδαφών αλλά την καταστροφή των στρατιωτικών ικανοτήτων του γείτονά της και τη σύλληψη επικίνδυνων εθνικιστών, όπως διατείνεται.
Υποστηρίζει, δε, ότι δεν στοχοθετεί αμάχους.
Η Άγκυρα καλεί τη Μόσχα και το Κίεβο να συμφωνήσουν για εκεχειρία «το ταχύτερο δυνατό»
Η Τουρκία κάλεσε με την σειρά της τη Ρωσία και την Ουκρανία να συμφωνήσουν για βιώσιμη εκεχειρία “το ταχύτερο δυνατό”, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες απομακρύνονται από την διπλωματική οδό όσο συνεχίζεται ο πόλεμος.
“Πρέπει να υπάρξει εκεχειρία το ταχύτερο δυνατό. Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ελπίζει να επιτύχει να συναντηθούν οι ομόλογοί του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη για να έχουν συνομιλίες για μια κατάπαυση του πυρός.
Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, τηρεί ουδέτερη στάση από τότε που άρχισε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, και διατηρεί καλές σχέσεις και με τη Μόσχα και με το Κίεβο.
“Δυστυχώς (και οι δύο) απομακρύνθηκαν γρήγορα από τη διπλωματία” μετά τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ρώσους και Ουκρανούς διαπραγματευτές τον Μάρτιο στην Κωνσταντινούπολη, συνέχισε ο Τσαβούσογλου.
“Καθώς ο πόλεμος ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία παρατείνεται, δυστυχώς, η κατάσταση χειροτερεύει και περιπλέκεται”, πρόσθεσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και απηύθυνε έκκληση για “δίκαιη ειρήνη” που θα στηρίζεται στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
“Θα πρέπει να υπάρξει μια ειρήνη δίκαιη για την Ουκρανία. Πού συνεχίζεται ο πόλεμος; Συνεχίζεται στο ουκρανικό έδαφος”, υπογράμμισε.
“Θα πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία που θα εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα της Ουκρανίας”, πρόσθεσε. “Χωρίς κατάπαυση του πυρός δεν θα είναι δυνατό να συζητηθούν αυτά τα θέματα με υγιή τρόπο: βιώσιμη εκεχειρία και δίκαιη ειρήνη”, κατέληξε.
Η Λιζ Τρας θα ζητήσει τη συνέχιση της υποστήριξης για την Ουκρανία
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας θα ζητήσει σήμερα από τους άλλους ηγέτες της ομάδας των κρατών-μελών της G7 να παραμείνουν σταθεροί στην υποστήριξή τους απέναντι στην Ουκρανία, ενώ θα αιτηθεί μία επείγουσα διάσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ μετά την κλιμάκωση των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων κατά ουκρανικών πόλεων.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει επιστρατεύσει περισσότερους στρατιώτες και έχει προχωρήσει σε απειλές χρήσης πυρηνικών όπλων, μετά την εκδήλωση μιας ουκρανικής αντεπίθεσης, για την ανακατάληψη εδαφών στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας.
Η Βρετανία έχει χαρακτηρίσει ως απαράδεκτες τις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών περιοχών στην Ουκρανία και η Τρας έχει δηλώσει ότι η ψηφιακή διάσκεψη της G7 στην οποία θα λάβει μέρος και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είναι μία ευκαιρία επανεπιβεβαίωσης της ενότητας για την αντίθεση των χωρών κατά της ρωσικής εισβολής.
“ Κανένας δεν θέλει περισσότερο την ειρήνη από την Ουκρανία. Από την μεριά μας, δεν πρέπει να μετακινηθούμε ούτε κατ’ ελάχιστον από την απόφασή μας να τους βοηθήσουμε για να κερδίσουν τον πόλεμο”, αναμένεται να τονίσει στην ψηφιακή διάσκεψη η Τρας, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας της που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο της.
Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για τη διεξαγωγή μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν επιβάλλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αντιδρώντας στην εισβολή.
Η Τρας θα υποστηρίξει ότι η προώθηση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων επιτεύχθηκε μερικώς από τη στρατιωτική και αμυντική βοήθεια που παρέχει στην Ουκρανία η διεθνή κοινότητα, όπως επίσης και από τις επιπτώσεις των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας.
Η ίδια θα τονίσει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να διατηρηθούν και θα αιτηθεί μία κανονική διάσκεψη των ηγετών του ΝΑΤΟ μέσα στις επόμενες ημέρες.
“ Η συντριπτική διεθνή υποστήριξη για τη μάχη που δίνει η Ουκρανία έρχεται σε ακραία αντίθεση με την απομόνωση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή”, θα υποστηρίξει η πρωθυπουργός της Βρετανίας.
(πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)