Η Κροατία απαγορεύει την είσοδο του Σέρβου Προέδρου στη χώρα
Η Κροατία ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την είσοδο στον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί σήμερα το Γιασένοβατς, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη χώρα κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν τεταθεί αφού ο Σέρβος ηγέτης Αλεξάνταρ Βούτσιτς θέλησε να επισκεφθεί το Γιασένοβατς και το Πόκρατς χωρίς να ενημερώσει επίσημα τους Κροάτες αξιωματούχους.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλίτς Ράντμαν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Βούτσιτς παραβίασε τα πρωτόκολλα των διπλωματικών σχέσεων και είπε ότι έμαθε για την επίσκεψη με ανεπίσημα μέσα.
«Η επίσκεψη έχει άλλους σκοπούς»
Σημειώνοντας ότι εστάλη σημείωμα στη Σερβική Πρεσβεία στο Ζάγκρεμπ, ο Γκρλιτς Ράντμαν είπε: «Οποιοδήποτε είδος επίσκεψης πρέπει να αναφέρεται μέσω των επίσημων καναλιών. Διαφορετικά, η ενέργεια της Κροατίας είναι απαράδεκτη».
Ισχυριζόμενος ότι η επίσκεψη είχε άλλους σκοπούς, ο Grlic Radman ανέφερε: «Είμαι της άποψης ότι ο σκοπός της επίσκεψης είναι πολιτικός και όχι για τα θύματα πολέμου. Τα θύματα εδώ είναι μέσο, όχι σκοπός. Δεν πιστεύω ότι ήταν μια φιλική επίσκεψη».
Ο Κροάτης υπουργός δήλωσε ότι μετά από όλες αυτές τις εξελίξεις απαγορεύτηκε η είσοδος στον Βούτσιτς στην Κροατία.
Δήλωσε η σερβική πλευρά
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς παραχώρησε επίσης συνέντευξη Τύπου για τα όσα συνέβησαν και είπε ότι εστάλη σημείωμα στην Κροατική Πρεσβεία στο Βελιγράδι, αλλά δεν ελήφθη.
Δηλώνοντας ότι η απόφαση που έλαβε η Κροατία ήταν «τρομερή», ο Σελάκοβιτς ανακοίνωσε ότι και η σερβική κυβέρνηση θα λάβει αντίμετρα.
Ο Βούτσιτς θα δώσει συνέντευξη Τύπου
Δηλώνοντας ότι ο Βούτσιτς σκοπεύει να επισκεφθεί μόνο το μνημείο στο Γιασένοβατς, ο Σελάκοβιτς είπε ότι πέρυσι, περισσότεροι από 700 Κροάτες διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένων υπουργών, εισήλθαν στη Σερβία χωρίς καμία επίσημη ειδοποίηση.
Ο Βούτσιτς, από την άλλη, έκανε ανάρτηση το μνημείο Γιασένοβατς στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας, «Απλά κάνε τη δουλειά σου. Ο σερβικός λαός θα συνεχίσει να ζει και δεν θα ξεχάσει αυτό που συνέβη».
Εν τω μεταξύ, ο Βούτσιτς θα δώσει συνέντευξη Τύπου για να κάνει δηλώσεις σχετικά με την απαγόρευση.
Περισσότεροι από 83.000 Κροάτες, Σέρβοι, Εβραίοι και Ρομά σκοτώθηκαν στο Γιασένοβατς
Το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Γιασένοβατς της Κροατίας ιδρύθηκε το 1941 από το συμμαχικό καθεστώς των Ναζί και έκλεισε το 1945.
Περισσότεροι από 83.000 Κροάτες, Σέρβοι, Εβραίοι και Ρομά σκοτώθηκαν στον καταυλισμό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.