Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ δέχεται το Κόσοβο ως συνδεδεμένο μέλος

Τη Δευτέρα, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης (ΝΑΤΟ) δέχθηκε το Κόσοβο ως συνδεδεμένο μέλος. Προηγουμένως, η χώρα αυτή είχε καθεστώς παρατηρητή από το 2014.

“Το ΝΑΤΟ είναι η μοίρα του Κοσόβου και αυτό το μέτρο θα διασφαλίσει ότι θα ακουστεί η φωνή των πιο φιλοΝΑΤΟϊκών ανθρώπων στον πλανήτη”, δήλωσε η πρόεδρος του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

Ο Driton Hyseni, επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΚΚοσόβου, είπε ότι αυτή η αναγνώριση έρχεται μετά από αρκετά χρόνια εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ της Συνέλευσης της Δημοκρατίας του Κοσόβου και της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ είναι θεσμικά ξεχωριστή από το ΝΑΤΟ, αλλά χρησιμεύει ως σημαντικός σύνδεσμος μεταξύ του ΝΑΤΟ και των κοινοβουλίων των χωρών μελών, καθώς και εκείνων άλλων εθνών και θεσμών.

Αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο αποσχίστηκε μονομερώς από τη Σερβία το 2008, υπέβαλε αίτηση για ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, η πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου Άνα Μπρνάμπιτς προέτρεψε τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ να μην χορηγήσουν καθεστώς συνδεδεμένου μέλους στο Κοσσυφοπέδιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα ανταμείψει τις αρχές της Πρίστινα στις προσπάθειές τους να παρεμποδίσουν τον διάλογο με τη μεσολάβηση της ΕΕ.

Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θεωρεί ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτό σε διεθνή φόρουμ.

Συγγραφέας: Γιώργος Ούτσης

Συγγραφέας