Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για την Μινεάπολη, και αυτή για το Χονγκ Κονγκ
Για «χρόνια ασθένεια» του ρατσισμού στις ΗΠΑ κάνει λόγο η Κίνα, σχολιάζοντας τις σφοδρές συγκρούσεις που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, αλλά και κλιμακώνοντας ταυτόχρονα την αντιπαράθεση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον σε πληθώρα πεδίων.
Οι ταραχές που σημειώνονται σε αμερικανικές πόλεις αποτελούν ένδειξη «της σοβαρότητας του προβλήματος του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιζιάν.
Παράλληλα, το Πεκίνο υποσχέθηκε να απαντήσει στις ΗΠΑ, μετά τις ανακοινώσεις του Τραμπ, ο οποίος θέλει να περιορίσει την είσοδο κινέζων πολιτών στην αμερικανική επικράτεια και να επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στο Χονγκ Κονγκ.
«Κάθε δήλωση ή ενέργεια που βλάπτει τα συμφέροντα της Κίνας θα προσκρούσει σε μια σταθερή αντεπίθεση», δήλωσε ο Ζάο Λιζιάν.
Επίθεση ΗΠΑ στην Κίνα για το Χονγκ Κονγκ
«Το Χονγκ Κονγκ όπως το ξέρουμε πέθανε». Με αυτά τα λόγια, η αντιπολιτευόμενη βουλευτής από το Χονγκ Κογκ, Κλαούντια Μο, συνόψισε την εκτίμησή της για τη νέα κατάσταση πραγμάτων στην αυτόνομη περιοχή της Κίνας ύστερα από την επί της αρχής ψήφιση από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση –ανώτατο νομοθετικό όργανο του ασιατικού γίγαντα– του νέου νόμου για ζητήματα ασφαλείας.
Η ψήφιση του νόμου πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ιαπωνίας, οι κυβερνήσεις των οποίων θεωρούν ότι ανατρέπεται το καθεστώς προχωρημένης αυτονομίας, βάσει της αρχής «μία χώρα – δύο συστήματα» που θεσπίστηκε στο Χονγκ Κονγκ ύστερα από το πέρασμα της πρώην βρετανικής αποικίας υπό κινεζική κυριαρχία, το 1997.
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα καταργήσουν το προνομιακό εμπορικό και ταξιδιωτικό καθεστώς που ισχύει για το Χονγκ Κονγκ, δήλωση που, αν εφαρμοστεί αυστηρά, εγκυμονεί σοβαρές επιπτώσεις και για τις δύο χώρες, δεδομένου ότι η αυτόνομη κινεζική περιοχή αποτελεί σημαντικό κόμβο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Επιπλέον, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η χώρα του τερματίζει κάθε σχέση (και χρηματοδότηση) με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επαναλαμβάνοντας τις αιτιάσεις του για υπερβολική εξάρτησή του από το Πεκίνο.
Η σύγκρουση μεταφέρθηκε και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου ΗΠΑ και Βρετανία ζήτησαν να συζητηθεί η απόφαση της κινεζικής Εθνοσυνέλευσης. Ρωσία και Κίνα απέτρεψαν τη συζήτηση, τονίζοντας ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση ενός κράτους και όχι για ζήτημα διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Μάλιστα οι δύο μεγάλες χώρες πέρασαν, σε κοινό μέτωπο, στην αντεπίθεση, υποστηρίζοντας ότι είναι υποκριτικό να θέτουν οι ΗΠΑ ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, τη στιγμή που στο εσωτερικό τους μαίνονται οι ταραχές με αφορμή τη δολοφονία άοπλου μαύρου από λευκό αστυνομικό.
Το Πεκίνο χαρακτηρίζει την έγκριση του νόμου περί εθνικής ασφαλείας καθαρά εσωτερική υπόθεση, τονίζοντας ότι θα ήταν αδιανόητο για οποιαδήποτε δυτική χώρα να της υπαγορεύουν τρίτοι τι θα κάνει με τα ζητήματα ασφαλείας σε οποιαδήποτε περιοχή της. Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που «γίνει το λάθος» της ξένης ανάμειξης στα εσωτερικά της Κίνας, η χώρα «θα λάβει τα απαραίτητα αντίμετρα».
«Αυτό που κρίνεται εδώ δεν είναι μόνον οι πόθοι του λαού του Χονγκ Κονγκ για δημοκρατία. Αν οι υπολογισμοί του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ βγουν αληθινοί και το Πεκίνο ξεπεράσει τη θύελλα που έχει ξεσηκωθεί γύρω από το Χονγκ Κονγκ, ο (Κινέζος ηγέτης) Σι Τζινπίνγκ θα συνεχίσει, επεκτείνοντας τον έλεγχό του στην Ταϊβάν και στη Νότια Σινική Θάλασσα», ανέφεραν οι New York Times σε κύριο άρθρο, με το οποίο προειδοποιούν ότι «τα περιθώρια του ελεύθερου κόσμου να υψώσει το ανάστημά του στενεύουν».
«Η Αμερική και οι σύμμαχοί της μπορεί να αδυνατούν να φράξουν την πορεία της νέας Κίνας, αλλά έχουν τρόπους να καταστήσουν σαφές στον Σι και στους συντρόφους του ότι θα πληρώσουν τίμημα για τον περιορισμό των ελευθεριών στο Χονγκ Κονγκ», καταλήγει το άρθρο.
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα, ωστόσο, ο πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ και νυν σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης, Λάου Σιουκάι, προειδοποίησε πως, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν σκληρά μέτρα, θα πετύχουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Οι λεπτομέρειες του κινεζικού νόμου για το Χονγκ Κονγκ δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί και η οριστικοποίηση αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων, επομένως τα περιθώρια συμβιβασμού και εκτόνωσης της έντασης δεν έχουν εξαντληθεί.