Η Κίνα δημιουργεί αποθέματα τροφίμων για κρίση 18 μηνών – Δημιουργεί τεχνητή απώλεια τροφίμων σε άλλα κράτη;

Στις αρχές Νοεμβρίου μεγάλες εταιρείες διακίνησης τροφίμων προμηθεύτηκαν λάχανο, ρύζι και αλεύρι για το χειμώνα αφού η κυβέρνηση προέτρεψε τους πολίτες να δημιουργήσουν αποθέματα για περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αν και τους διαβεβαίωσε ότι υπ΄άρχουν επαρκείς προμήθειες για περίπτωση ανάγκης.

Το Υπουργείο Εμπορίου της Κίνας σε ανακοίνωση έδωσε οδηγίες στις αρχές για να εξασφαλίσουν προμήθειες τροφίμων και σταθερές τιμές ενόψει του χειμώνα, μετά την πρόσφατη άνοδο των τιμών των λαχανικών και την αυξανόμενη επιδημία COVID-19.

Ωστόσο, η συμβουλή του υπουργείου προς τα νοικοκυριά να εφοδιάζονται επίσης με είδη καθημερινής ανάγκης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης προκάλεσε σύγχυση, οδηγώντας ορισμένους να σπεύσουν στα σούπερ μάρκετ για επιπλέον προμήθειες.

Οι κυβερνητικές συμβουλές προς τους κατοίκους να αγοράζουν προμήθειες πριν από τον χειμώνα εκδίδονται κάθε χρόνο, δήλωσε ο Ma Wenfeng, αναλυτής στην AG Holdings Agricultural Consulting. «Είναι απαραίτητο γιατί υπάρχει συχνά έντονη χιονόπτωση το χειμώνα… και φαίνεται ότι θα υπάρχει κάποια αβεβαιότητα σχετικά με τις καιρικές συνθήκες φέτος. Επομένως, νομίζω ότι αυτό είναι ένα αρκετά φυσιολογικό θέμα», είπε.

Τι λένε τα νούμερα

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 18,5% του παγκόσμιου πληθυσμού ενώ οι κινεζικές παραγωγικές ικανότητες στον τομέα των τροφίμων εξυπηρετήσει το 12% του πληθυσμού. Τα βοσκοτόπια και το 9% της καλλιεργούμενης γης στο πλανήτη βρίσκονται στην Κίνα και είναι υπεύθυνη για το 25% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής ρυζιού και πατάτας και λίγο λιγότερο από το 20% της παραγωγής σιταριού. Επιπλέον, οι κινεζικές φάρμες παράγουν περίπου το 40% του χοιρινό στον κόσμο, και κατέχει την πρώτη θέση στην παραγωγή αυγών, με περίπου 35% της παγκόσμιας παραγωγής. Επίσης, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, με 36% της συνολικής παραγωγής.

Πα΄ρα ότι η Κίνα είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή τροφίμων, όπως είδαμε παραπάνω, είναι και η χώρα που τα εισάγει περισσότερα τρόφιμα. Μόνο το 2020, οι εισαγωγές κινεζικών τροφίμων (εξαιρουμένων των ποτών) ανήλθαν σε 98 δισεκατομμύρια δολάρια, αριθμός που είναι τόσο υψηλός που ξεπερνούν πλήρως τις εξαγωγές. Το Πεκίνο είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος εισαγωγέας ρυζιού στον κόσμο.

Αλλά η κατάσταση είναι πιο ανησυχητική σχετικά με τις κινήσεις του Πεκίνου. Σύμφωνα με στοιχεία από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους συγκομιδή 2022, η Κίνα θα κατέχει το 69% των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού, το 60% του ρυζιού και το 51% του σιταριού.

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Διοίκησης Στρατηγικών Αποθεμάτων Τσιν Γιουγιούν είπε ότι το Πεκίνο διατηρεί ιστορικά υψηλά αποθέματα τροφίμων και ότι για παράδειγμα, τα αποθέματα σιτηρών επαρκούν για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης για 18 μήνες. Και όχι μόνο αυτό, τον Απρίλιο του 2021 εγκρίθηκε ένας νόμος που τιμωρεί αυστηρά τη σπατάλη τροφίμων: Βαριά πρόστιμα για υπηρεσίες catering και εστιατόρια που δεν το κάνουν για να διασφαλίστεί ότι οι πελάτες δεν σπαταλούν τα τρόφιμα και ότι δεν επιδεικνύουν πινακίδες και σημειώσεις που ενθαρρύνουν τη λιτότητα. Απαγόρευση διάδοσης βίντεο με άτομα που καταχρώνται τρόφιμα, ποινές στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, και κλείσιμο των ΜΜΕ που διαδίδουν μύνηματα με ανάλογο περιεχόμενο.

Τα παραπάνω δείχνουν πως μια χώρα που έχει το 18% του παγκόσμιου πληθυσμού και με εισαγωγές συσσωρεύει περισσότερο από το 50% των παραγόμενων δημητριακών (εκτός από τεράστιες ποσότητες κρέατος) μπορεί να έχει μόνο μια απλή συνέπεια: έλλειψη για όλους τους άλλους και συνακόλουθη αύξηση των τιμών.

Τον Νοέμβριο του 2021 ο δείκτης τιμών ήταν 30% υψηλότερος από την ίδια περίοδο του 2020, γεγονός που επιδεινώνει την κατάσταση για τα εκατοντάδες αυτά εκατομμύρια ανθρώπους σε κατάσταση υποσιτισμού και σίγουρα δεν βοηθά στην ανάκαμψη στην Δύση, όπου εκατομμύρια οικογένειες έχουν χρησιμοποιήσει τις οικονομίες τους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας. Να σημειωθεί ότι εκτός από την άνοδο των τιμών των τροφίμων, αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών της ενέργειας.

Έτσι με όλα αυτά προκύπτει ένα ερώτημα, γιατί το καθεστώς στην Κίνα συσσωρεύει τρόφιμα με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί; Τι πιστεύουν οι ηγέτες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος ότι μπορεί να συμβεί στον κόσμο; Μια σίγουρη απάντηση δεν υπάρχει, , αλλά ένα πράγμα είναι σαφές: εάν το κάνει η Κίνα, τότε θα πρέπει να ληφθεί ως μήνυμα ώστε άμεσα να ενισχυθεί ευρωπαϊκή εγχώρια παραγωγή καθώς να δημιουργηθούν στρατηγικά αποθέματα. Τα τελευταία δύο χρόνια ο κόσμος έχει γίνει ένα πολύ πιο ασταθές μέρος, θα πρέπει να αναλογιστούμε στρατηγικά, να ενισχυθεί η κοινωνία και να καταστεί ικανή να αντέξει και να επιβιώσει σε παγκόσμιες κρίσεις: είτε είναι πανδημία, πόλεμος είτε οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, δεν έχει σημασία Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η έλλειψη τροφής είναι η μητέρα όλων των προβλημάτων που οδηγούν στην ανατροπή της τάξης και στο χάος μιας κοινωνίας.

(Με πληροφορορίες Reuters/geopoliticalcenter)

ViaDiplomacy Newsroom