Η Κίνα διαβεβαίωσε πως εφαρμόζει «αυστηρά» τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα

Η Κίνα διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι εφαρμόζει «αυστηρά» τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, απαντώντας στα κράτη της G7 και της ΕΕ τα οποία ζήτησαν με επιστολή τους τη «βοήθεια» του Πεκίνου για να εμποδίζεται η Βόρεια Κορέα να παρακάμπτει τις διεθνείς κυρώσεις ως προς τον εφοδιασμό της με πετρέλαιο χρησιμοποιώντας τα κινεζικά χωρικά ύδατα.

Επιστολή τους με αποδέκτη τον Τζανγκ Τζουν, τον κινέζο πρεσβευτή στον ΟΗΕ, αναφερόταν στις ανησυχίες τους για την «επανειλημμένη παρουσία δεξαμενόπλοιων» στα κινεζικά χωρικά ύδατα, καθώς μετέφεραν «πετρελαϊκά προϊόντα που υπόκεινται σε κυρώσεις» προς τη Βόρεια Κορέα.

Το κείμενο, που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, υπέγραφαν οι πρεσβευτές στον ΟΗΕ της Αυστραλίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της ΕΕ, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Το Πεκίνο αντέτεινε πως «εφαρμόζει αυστηρά τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και εκπληρώνει με σοβαρότητα τις διεθνείς υποχρεώσεις του».

«Η Κίνα παροτρύνει τα μέλη (…) να εφαρμόσουν πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» για τη Βόρεια Κορέα, «ιδίως τις διαστάσεις τους που σχετίζονται με την επανέναρξη του διαλόγου, την ενίσχυση των διπλωματικών προσπαθειών και την προώθηση πολιτικής λύσης», σημείωσε ο εκπρόσωπος της κινεζικής αποστολής στον ΟΗΕ χθες Δευτέρα.

Ερωτηθείσα για την επιστολή αυτή, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών χθες, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, η Μάο Νινγκ, επίσης διαβεβαίωσε πως «η Κίνα πάντοτε τηρούσε τις διεθνείς υποχρεώσεις της σε ό,τι αφορά την εφαρμογή αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η επιστολή ανέφερε πως η παρουσία και οι κινήσεις δεξαμενόπλοιων στα κινεζικά χωρικά ύδατα παρατηρήθηκαν από ομάδα ειδικών του ΟΗΕ επιφορτισμένων με την παρακολούθηση της τήρησης των κυρώσεων.

Η Βόρεια Κορέα υφίσταται από το 2006 κυρώσεις που ενισχύθηκαν τρεις φορές το 2017.

Τα μέτρα που είχαν υιοθετηθεί εκείνη τη χρονιά ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας είχαν σκοπό να υποχρεωθεί η Πιονγκγιάνγκ να τερματίσει τα προγράμματά της για την κατασκευή πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων και προέβλεπαν ιδίως περιορισμούς στις εισαγωγές πετρελαίου ή υποπροϊόντων του στη Βόρεια Κορέα.

Όμως μετά το 2017, το Συμβούλιο Ασφαλείας αδυνατεί να διαμορφώσει ενιαία θέση.

Τον Μάιο του 2022, η Κίνα και η Ρωσία πρόβαλαν βέτο σε σχέδιο απόφασης που προέβλεπε επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.

Έκτοτε δεν έχει υιοθετηθεί ούτε απόφαση, ούτε ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της, παρότι οι οπλικές δοκιμές της Πιονγκγιάνγκ έχουν πολλαπλασιαστεί.

Οι ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα το Πεκίνο και τη Μόσχα πως υψώνουν «ασπίδα» για να προστατεύουν την χώρα, πως την ενθαρρύνουν να συνεχίζει τις οπλικές δοκιμές εμποδίζοντας την ενωμένη αντίδραση του ΣΑ.

ViaDiplomacy Newsroom