Η Κίνα αν δεν αλλάξει στάση θα προκαλέσει «Περλ Χάρμπορ» και «11η Σεπτεμβρίου μαζί»

Όλο και περισσότερες χώρες κατηγορούν το Πεκίνο ότι απέκρυψε από τον ΠΟΥ και τον υπόλοιπο κόσμο κατ επέκταση, και ότι ο ιός μεταδίδεται ταχύτητα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Από τον Νοέμβριο του περασμένου έτους που εμφανίστηκε ο ιός στην επαρχία Ουχάν, την ενημέρωση τελικά η Κίνα την έκανε επίσημα στις 20 Ιανουαρίου

Ενδιάμεσα προηγήθηκαν δύο πολύ σοβαρά γεγονότα. Η ενημέρωση της Ταϊβάν στον ΠΟΥ από τον Δεκέμβριο για περίεργο κρούσμα πνευμονίας, όπως αποδείχτηκε και από το e-mail που είχε στείλει η Τάι Πέϊ και έδωσε στην δημοσιότητα, και η αναχώρηση 7.000.000 ταξιδιωτών προς τον υπόλοιπο κόσμο από το αεροδρόμιο της επαρχίας, ακριβώς μετά τις γιορτές.

Αν ο Covid-19 είναι ένας ιός ο οποίος προέρχεται από νυχτερίδα όπως ισχυρίζεται ο ΠΟΥ, τότε ο Covid-19 έπεσε “θύμα” της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας. Η αντιπαλότητα των δύο πλευρών δεν επέτρεψε να δημιουργηθούν κανάλια επικοινωνίας, πυροδοτώντας ένα αίσθημα άμυνας της Κίνας χωρίς να την επιτρέψει να συνεργαστεί με τον υπόλοιπο κόσμο. Το αντίθετο είχε συμβεί με τον SARS το 2003 όταν παρότι η επιδημία είχε εξαπλωθεί σε όλο το κόσμο, η συνεργασία των χωρών έσωσε τις οικονομίες και έλεγξε τον ιό

Αν η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες συνεχιστεί και δεν συνεργαστούν, είναι πέρα από βέβαιο ότι ο κόσμος και η οικονομία θα οδεύσει σε μια πραγματική καταστροφή. Και μέχρι τώρα οι δύο πλευρές όπως φαίνεται, και με όσα συμβαίνουν στην Σινική Θάλασσα, δεν είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις. Πριν λίγες ημέρες μια ομάδα μάχης του Κινεζικού Ναυτικού με ένα αεροπλανοφόρο, δύο καταστροφείς και δύο φρεγάτες, αναπτύχθηκε σε όλο το πλάτος των Στενών της Ταϊβάν. Ήταν μια ξεκάθαρη κίνηση της Κίνας να τεστάρει την ετοιμότητα του 7ου Στόλου μετά τα κρούσματα του Covid-19 που ανάγκασαν μονάδες να αγκυροβολήσουν, ανάμεσα τους και το αεροπλανοφόρο Ρούσβελτ. Οι Αμερικανοί τελικά αντέδρασαν στέλνοντας σκάφη τόσο του 7ου Στόλου όσο και Ιαπωνικά και Νοτιοκορεάτικα. Ταυτόχρονα για 10 ημέρες προκλήθηκε ένα ηλεκτρονικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια ώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί πως αν ο ιός αφήσει στάσιμη την οικονομία για δύο χρόνια, οι καταστροφικές συνέπειες θα είναι χειρότερες από έναν πόλεμο, στις ΗΠΑ δεκάδες χιλιάδες είναι πλέον οι νεκροί, η ανεργία έφτασε τα 22 εκ εργαζομένους με συνέπεια πολλές εταιρείες, ανάμεσα τους και κολοσσοί της ενέργειας, να κινδυνεύουν με λουκέτο.

Ουσιαστικά οι ΗΠΑ βιώνουν για πρώτη φορά στην ιστορία τους μια εξωτερική απειλή. Η προσπάθεια των Ιαπώνων και τα σχέδια τους να φέρουν τον πόλεμο στα παράλια των ΗΠΑ έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα τονώνοντας μάλιστα την οικονομία της, ενώ η επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου ενεργοποίησε έναν 20ετή πόλεμο στην Μέση Ανατολή, και πάλι μακρυά από τις ΗΠΑ.

Αν η Κίνα δεν προχωρήσει γρήγορα σε μια αναδίπλωση, οι Αμερικανοί θα αναγκαστούν να κόψουν περισσότερο χρήμα για να στηρίξουν την οικονομία τους, πράγμα που προϋποθέτει παγκόσμια στήριξη του δολαρίου. Τότε θα μιλάμε για τέτοια πίεση όσο προκλήθηκε από το «Περλ Χάρμπορ» και «11η Σεπτεμβρίου μαζί»

ViaDiplomacy Newsroom