Η κατασκευή φρεγατών στην Ελευσίνα φέρνει και το ενδιάμεσο πλοίο;

Ο πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ενίσχυσης των Ενόπλων δυνάμεων το οποίο έχει ως βάση την Διπλωματία. Οι επιλογές των νέων όπλων είναι το πηλίκο επιχειρησιακών και διπλωματικών αναγκών.

Για πρώτη φορά η Ελλάδα βάζει και μια τρίτη παράμετρο, αυτή της ανάπτυξης της εγχώριας πολεμικής βιομηχανίας η οποία θα έχει θετικές παρεμβάσεις και στην εθνική οικονομία. Η κυβέρνηση ρίχνει όλο το βάρος στην θάλασσα και τα πολεμικά πλοία τα οποία θα στηρίξουν την προσπάθεια ανάπτυξης των Ελληνικών ναυπηγείων, και ειδικά αυτών της Ελευσίνας και Σκαραμαγκά.

Μετά την επιτυχία της ΟΝΕΧ στην Σύρο, η οποία έχει αναστήσει και εκατοντάδες μικρές επιχειρήσεις δίπλα στο δικό της έργο, η Ελληνική κυβέρνηση και Αμερικανικά συμφέροντα έχουν στόχο την επανέναρξη των ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, τα οποία θα αποκτήσουν τρεις μεγάλους πελάτες, τον 6ο στόλο, τα LNG Ships που θα μεταφέρουν το ΥΦΑ από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, και τέλος, το πολεμικό ναυτικό. Όσο αφορά το τελευταίο, τα σχέδια φτάνουν μέχρι και την παραγωγή Εθνικού πλοίου με την στήριξη συμμάχων.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός από την Θεσσαλονίκη, η επιλογή της νέας φρεγάτας θα γίνει με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, το οποίο θα είναι συνδυασμός πλεονεκτημάτων. Η κατασκευή των φρεγατών στην Ελλάδα είναι το πρώτο που θα εξεταστεί σοβαρά, και μέχρι στιγμής οι μόνοι που μπορούν να το προσφέρουν στην Αθήνα είναι οι Αμερικανοί. Το δεύτερο πλεονέκτημα που θα εξεταστεί είναι πως θα καλυφθεί το κενό μέχρι την κατασκευή των νέων φρεγατών, ένα κενό το οποίο με τα σημερινά δεδομένα μπορούν να το καλύψουν μόνο οι Αμερικανοί, και μάλιστα, μια τέτοια προοπτική θα καλύψει και ένα δικό τους κενό στην περιοχή και την Μαύρη Θάλασσα, έναν επιπλέον καταστροφέα, ακόμα και δύο, που ζητά επίμονα η ναυτική διοίκηση των Αμερικανών στην Ευρώπη.

Στο τελευταίο θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και ένα πιθανό, και όχι απίθανο, σενάριο. Αν η Τουρκία εγκαταλείψει οριστικά την Δύση, η Ελλάδα θα γίνει χώρα Πρώτης Γραμμής απέναντι στον κίνδυνο του Σιιτικού Ισλάμ, της Ρωσίας, της Κίνας και του αντιπρόσωπου τους στην περιοχή, της Τουρκίας. Η ανάγκη αντιβαλλιστικής άμυνας από το Ισραήλ, την Κρήτη, τον Άραξο και μέχρι τα σύνορα της Θράκης, θα είναι προτεραιότητα, και σημειώνουμε τον Άραξο και την Θράκη, γιατί αν τα πυρηνικά απομακρυνθούν από την βάση του Ιντσιρλίκ, αυτά μεταφερθούν στον Άραξο και σε έδαφος της Βουλγαρίας. Να σημειωθεί ότι μεταφορά των πυρηνικών από την Τουρκία θα φέρει και αποχώρηση των Νατοϊκων Patriot τα οποία παρέχουν την αντιαεροπορική και αντιβαλλιστική προστασία του Ιντσιρλίκ και της Τουρκίας.

Στα τέλη Οκτωβρίου του 2019, η Διοικητής του 6ου μιλώντας από την Νάπολη, σημείωσε πως η ενίσχυση της επιχειρησιακής ισχύος του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στις θάλασσες, όπου υπάρχει ο 6ος και 2ος Στόλος, αναγκάζει τις ΗΠΑ, να προχωρήσουν στην ανάπτυξη περισσότερων Arleigh Burke classειδικά στην Μαύρη Θάλασσα και την Αρκτική.

Τέλος, το Εθνικό πλοίο για πρώτη φορά μπαίνει στις διαπραγματεύσεις των εξοπλιστικών. Η Ελληνική πλευρά επιδιώκει να έρθει σε μια συμφωνία και να εκμεταλλευτεί τα σχέδια των συμμάχων, και ειδικά των Αμερικανών στα ναυπηγεία.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.