Η κατάρριψη του ΙΙ-20 δίνει την αφορμή στον Πούτιν να στείλει τους S-300 στον Άσαντ

Ο εξοπλισμός της Συρίας με S-300 αποτελούσε πάντα έναν πονοκέφαλο για το Ισραήλ και το 2013 ενώ είχε αποφασιστεί η πώληση στην Συρία οι πιέσεις των Ισραηλινών προς τον Πούτιν ματαίωσαν την παράδοση.

Κάτι ανάλογο είχε συμβεί και με τους S-300 του Ιράν το οποίο προμηθεύτηκε τελικά στο σύστημα μετά από μια δεκαετία

Μάλιστα μετά τις επιθέσεις του Απριλίου στην Συρία εναντίον του Συριακού Στρατού, Ιρανικών στόχων και εναντίον της Χεζμπολάχ, η Ρωσία είχε απειλήσει ότι θα πραγματοποιήσει την προμήθεια των S-300 στον Άσαντ. Οι S-300 μπορούν να επιλέξουν έξι στόχους ταυτόχρονα και με βεληνεκές έως 200 χιλιόμετρα, μπορούν να πλήξουν στόχους στον εναέριο χώρο του Λιβάνου από όπου διέρχονται ισραηλινά μαχητικά

Και πάλι όμως με τις απειλές του Ισραήλ, η πώληση η καλύτερα, η τοποθέτηση του συστήματος στην Συρία ματαιώθηκε με το ενδεχόμενο της ολοκληρωτικής κλιμάκωσης.

Η κατάρριψη του ll-20 η αφορμή για την τοποθέτηση των S-300 στην Συρία

Η Ρώσοι φαίνεται τελικά πως εκμεταλλεύονται στο μέγιστο την κατάρριψη του II-20 τόσο διπλωματικά όσο και επικοινωνιακά.  Ο Πούτιν από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι βρέθηκε σε δύσκολη με τον ήπιο τρόπο που αντιμετώπισε το γεγονός, και τις πιέσεις που δέχτηκε από το εσωτερικό της χώρας όπου η κοινή γνώμη, ακόμα και ο στρατός, περίμεναν μια πιο δυναμική απάντηση.

Στις ημέρες που ακολουθούν, το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας με στοιχεία που παρουσιάζει κατηγορεί ανοιχτά το Ισραήλ πολύ προσεκτικά. Το κατηγορεί ότι είναι υπεύθυνο για την κατάρριψη του αεροσκάφους με την ανεύθυνη πράξη του να κρυφτούν τα F-16 πίσω από το II-20.

Έτσι δεν χρειάζεται να προβεί σε δυναμική απάντηση αλλά παίρνει και την ευκαιρία να λάβει τα μέτρα του για να προστατέψει τις Ρωσικές βάσεις στην περιοχή από ανάλογα “ατυχή” περιστατικά.

Με αυτό τον τρόπο ο Πούτιν δείχνει στην κοινή γνώμη ότι λαμβάνει μέτρα, και από την άλλη πετυχαίνει τον βασικό του στόχο, να στείλει τους S-300 στην Συρία. Οι S-300 δεν έχουν σκοπό μόνο να προστατέψουν τις ρωσικές βάσεις, τον Συριακό Στρατό και τους Ιρανούς στην περιοχή.

Μια σημαντική αποστολή, και σε συνδυασμό με την μεταφορά νέου υλικού Ηλεκτρονικού Πολέμου που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Illusion-76 στην αεροπορική βάση της Λατάκιας την Δευτέρα, είναι να μπορέσει να “διαβάσει” μια νέα μαζική επίθεση του ΝΑΤΟ και του Ισραήλ.

Όσο για το αν οι S-300 είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν αυτή την μαζική επίθεση, να σημειώσουμε μόνο ότι στην προηγούμενη επίθεση κατά της Συρίας, αναχαιτίστηκαν πύραυλοι με παλιότερα αναβαθμισμένα συστήματα του Συριακού Στρατού καθώς επίσης, και το Ισραηλινό F-16 που καταρρίφθηκε πριν λίγους μήνες, έγινε με τα ίδια όπλα

Όσο για την υποτιθέμενη γνώση που αποκτούν οι Ισραηλινοί και Νατοϊκοί πιλότοι με τους S-300 της Ελλάδας και της Βουλγαρίας, είναι πέρα από βέβαιο ότι οι S-300 που θα τοποθετηθούν στην Συρία είναι αναβαθμισμένοι σε σχέση με αυτούς που έχουν στην κατοχή τους οι δύο χώρες του ΝΑΤΟ

 

 

ViaDiplomacy Newsroom