Η υπόθεση Κασόγκι επηρεάζει και την πώληση όπλων από τις χώρες των Βαλκανίων στο Ριάντ
Κροατία και Μαυροβούνιο δήλωσαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο να σταματήσουν τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκγι
Οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων που πουλάνε όπλα στην Σαουδική Αραβία, δεν έχουν πάρει θέση ακόμα και μετά της δηλώσεις της Άνγκελας η οποία ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξουν εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το θάνατο του Κασόγκι.
Εκτός την Μέρκελ, και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν να σταματήσουν οι εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία μετά την παραδοχή του Ριάντ ότι ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε στο προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας δήλωσε ότι το Ζάγκρεμπ συζητά το ζήτημα αυτό με τους εταίρους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο Μαυροβούνιο, η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις από τις χώρες της ΕΕ σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.
Οι βαλκανικές χώρες κερδίζουν μεγάλα ποσά από τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία και τα τελευταία πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Σερβία, το Μαυροβούνιο, η Βοσνία, η Αλβανία και η πΓΔΜ πούλησαν τη Σαουδική Αραβία συνολικά πάνω από 118 εκατομμύρια ευρώ σε όπλα και πυρομαχικά το 2016.
Τα Σκόπια έχουν προχωρήσει σε εξαγωγές όπλων στην Σαουδική Αραβία που φτάνουν τα 1,3 εκ ευρώ
Η συνολική αξία των εξαγωγών όπλων από την Αλβανία, τη Σερβία, τη ΠΓΔΜ, τη Βοσνία και το Μαυροβούνιο στη Σαουδική Αραβία το 2016 ανήλθε σε 514,6 εκατομμύρια ευρώ.
Από το 2012, οι εξαγωγές όπλων και πυρομαχικών αξίας τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Σαουδική Αραβία προερχόταν από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβακία, τη Σερβία και τη Ρουμανία.
Πολλοί στρατιωτικοί και αναλυτές πιστεύουν πως τα όπλα , και ειδικά παλιάς τεχνολογίας, που εξάγονται στην Σαουδική Αραβία, στο τέλος καταλήγουν στα πεδία των μαχών σε Συρία, Λιβύη και Υεμένη.