Η υποστήριξη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων στο επίκεντρο των συζητήσεων του Π. Καμμένου στην Μόσχα

Το σοβαρότατο ζήτημα συντήρησης και υποστήριξης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων όπως οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι Tor-M1, οι αντιαρματικοί πύραυλοι Kornet-E καθώς και την αντικατάσταση παλαιών βλημάτων του αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος S-300PMU-1, συζήτησε στη Μόσχα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας υπουργός συζήτησε με τους Ρώσους αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας τις προοπτικές συντήρησης και υποστήριξης των παραπάνω ρωσικών συστημάτων που αποτελούν σημαντικό μέρος του ελληνικού οπλοστασίου.

Ειδικότερα τα αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και S-300PMU-1 αποτελούν την ραχοκοκαλιά του ελληνικού συστήματος αεράμυνας, αφού ο Ελληνικός Στρατός διαθέτει 21 μονάδες από το πρώτο σύστημα και η Πολεμική Αεροπορία 4 Tor-M1 και δύο πυροβολαρχίες S-300PMU-1, με ένα κέντρο Διοίκησης και Ελέγχου 83Μ6Ε αποτελούμενο από σταθμό διοίκησης τύπου 54Κ6Ε και ένα ραντάρ πρόσκτησης στόχων 64N6E, δύο Σταθμούς Εμπλοκής/Ραντάρ ελέγχου πυρός τύπου 30Ν6Ε1, ένα ραντάρ Πρόσκτησης Στόχων Περιορισμένου Υψομέτρου 76Ν6Ε, οκτώ ρυμουλκούμενους εκτοξευτές 8P85TE και 39 βλήματα 48Ν6Ε.

Εάν σε αυτά προστεθούν και τα 38 αντιαεροπορικά συστήματα SA-8B Gecko Mod 1, (9K33M3 ΟSA-AKM) τότε γίνεται αντιληπτό η σημασία των ρωσικών οπλικών συστημάτων για το ελληνικό αμυντικό μηχανισμό.

Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού αποσκοπούσε στην ομαλή υποστήριξη των συστημάτων Tor-M1 και Kornet-E και πρωτίστως στην σχεδιαζόμενη υπογραφή σύμβασης για Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) και αντικατάσταση των πυραύλων του συστήματος S-300PMU-1.

Υπενθυμίζεται ότι για τους Tor-M1 και τους SA-8B Gecko Mod 1, (9K33M3 ΟSA-AKM) υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση τον περασμένο Δεκέμβριο Σύμβαση για Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) των παραπάνω συστημάτων η οποία πρόκειται να καλύψει τις σημαντικές και επείγουσες ανάγκες σε ανταλλακτικά για τα παραπάνω ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα.

Η σχεδιαζόμενη υπογραφή της σύμβασης Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) για τους S-300PMU-1 και η επαναπιστοποίηση των 39 πυραύλων 48Ν6Ε αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η εν λόγω σύμβαση θα συμβάλει στην επιχειρησιακή διατήρηση του συστήματος, αφού από τότε που οι S-300PMU-1 παραλήφθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 δεν έχει πραγματοποιηθεί η απαραίτητη διαδικασία επαναπιστοποίηση των βλημάτων, με εξαίρεση τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερα βλήματα 48Ν6Ε το 2013 ώστε να χρησιμοποιηθούν στην δοκιμαστική βολή που έλαβε χώρα στο πεδίο Βολής Κρήτης στις 13 Δεκεμβρίου του 2013.

Αν και τα συστήματα S-300PMU-1 είχαν διατηρηθεί όλα αυτά τα χρόνια σε υπηρεσία και αποτελούσαν ατύπως τμήμα του συστήματος αεράμυνας η απουσία μιας σύμβασης FOS και η μακρόχρονη χρήση τους είχε ως αποτέλεσμα να τεθούν εκτός λειτουργίας δύο ραντάρ των συστημάτων και το δύο από τους εκτοξευτές.

Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό κατά την διάρκεια της επίσκεψης του συζητήθηκε και η αγορά αριθμού νέων βλημάτων για την αντικατάσταση αυτών που έχουν ξεπεράσει το όριο της επιχειρησιακής τους ζωής

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.