Οι ΗΠΑ θέλουν να απεγκλωβίσουν την Ελλάδα από την ακριβή ενέργεια, και Μυτιληναίος είναι η ευκαιρία
Τα φιλόδοξα σχέδια της Μυτιληναίος να ξεπεράσει τη ΔΕΠΑ και να ηγηθεί της ελληνικής αγοράς αερίου έως τα τέλη του 2020, περιγράφει σε εκτενές άρθρο του το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg.
Καθώς η Ελλάδα στρέφεται ολοένα και πιο πολύ στο φυσικό αέριο για να μειώσει την εξάρτησή της από τον άνθρακα, μια εταιρία έχει θέσει ως στόχο της να ηγηθεί αυτής της εξέλιξης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.
Η Mυτιληναίος στοχεύει να ξεπεράσει την ΔΕΠΑ και να καταστεί ηγέτης στην ελληνική αγορά αερίου έως τα τέλη του 2020. Η εταιρεία, που εισάγει αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο στην Ελλάδα, αναμένει ότι μια νέα ενεργειακή μονάδα και οι πωλήσεις σε τρίτους θα τη βοηθήσουν να πετύχει αυτό τον στόχο, σημειώνεται στο άρθρο.
«Το φυσικό αέριο είναι ο πιο σημαντικός πυλώνας της στρατηγικής της Μυτιληναίος στον ενεργειακό κλάδο», δηλώνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, γενικός διευθυντής της MNG Trading, της θυγατρικής αερίου της εταιρίας, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. «Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, αλλά έχει προοπτικές ανάπτυξης».
Στη συνέχεια το άρθρο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι απομονωμένη από το κύριο ευρωπαϊκό δίκτυο αερίου και λαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών της μέσω αγωγού από τη Ρωσία, που διασχίζει τη Βουλγαρία, ενώ παραλαμβάνει επίσης κάποιες ποσότητες LNG, κυρίως από την Αλγερία, βάσει σύμβασης με τη ΔΕΠΑ που λήγει το 2021. «Με τον ενεργειακό κλάδο να αντιστοιχεί στα δύο τρίτα της κατανάλωσης, η χρήση αναμένεται να αυξηθεί χάρη στις χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος των αδειών για εκπομπές ρύπων που καθιστούν τις ενεργειακές μονάδες άνθρακα λιγότερο κερδοφόρες», δηλώνει ο κ. Κανελλόπουλος.
To Βloomberg αναφέρει ότι η Μυτιληναίος είναι ο μεγαλύτερος από τους ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας που παίρνουν πλέον μερίδιο από την κυριαρχία της ΔΕΗ, η οποία παράγει σχεδόν τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό το άρθρο υπενθυμίζει ότι η συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας προβλέπει την υποχρέωση της ΔΕΗ να εκχωρήσει το 40% των πιο ρυπογόνων μονάδων λιγνίτη.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μυτιληναίος έχει σήμερα ποσοστό 32% της αγοράς αερίου συγκριτικά με 45% της κρατικής ΔΕΠΑ, και έχει ένα «ανταγωνιστικό χαρτοφυλάκιο», όπως αναφέρει ο κ. Κανελλόπουλος. «Αυτή η χρονιά θα είναι η πρώτη κατά την οποία η εταιρεία θα πουλήσει “σημαντικές ποσότητες” αερίου σε τρίτους πελάτες, με τα έσοδα από τέτοιες πωλήσεις να προβλέπεται να αυξηθούν στα 100 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2019, σε σύγκριση με κάτι λιγότερο από 20 εκατ. ευρώ το 2018», δηλώνει ο ίδιος.
Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Μυτιληναίος ανακοίνωσε πέρυσι την επένδυση 300 εκατ. ευρώ για την κατασκευή στην Ελλάδα νέας ενεργειακής μονάδας με καύσιμο το φυσικό αέριο και συνολική δυναμικότητα 750 megawatt. «Το αέριο είναι το καύσιμο-γέφυρα για τη μετάβαση προς την υψηλότερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα αυξηθεί με ταχείς ρυθμούς μόλις υπάρξει βελτιωμένη τεχνολογία για μεγάλης κλίμακας μονάδες αποθήκευσης ενέργειας», δηλώνει ο κ. Κανελλόπουλος.
«Η Ελλάδα είναι επίσης καλά τοποθετημένη για εξαγωγές αερίου σε γειτονικές χώρες και στόχος της Μυτιληναίος είναι να έχει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή», προσθέτει ο ίδιος σύμφωνα με το Bloomberg.