Οι ΗΠΑ φέρνουν ανάπτυξη από την Θάλασσα και σταθερότητα από την Εκπαίδευση

Τις προηγούμενες ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, παραβρέθηκε στο πλωτό μουσείο Hellas Liberty, με αφορμή την εορταστική εκδήλωση για την 10η επέτειο του Hellas Liberty Museum καθώς επίσης συμμετείχε και στην συζήτηση που διοργανώθηκε για το «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον της Ελληνικής Ναυτιλίας»

Ο Αμερικανός Πρέσβης, δεν είναι μόνο προσεκτικός στις δηλώσεις, οι οποίες πολλές φορές προηγούνται εξελίξεων, αλλά φροντίζει αυτές να γίνονται και από χώρους με ιδιαίτερο συμβολισμό.

“Βλέποντας την πρόοδο που σημειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, προβλέπω ένα πολύ λαμπρό μέλλον για τον ελληνικό ναυτιλιακό τομέα, ο οποίος είναι ένα από τα διαρκή σύμβολα της Συμμαχίας ΗΠΑ-Ελλάδας”, αυτή η δήλωση του Τζέφρι Πάιατ, έγινε από ένα πλοίο το οποίο συνέδεσε το όνομα του, με την ανοικοδόμηση της Ελλάδας και της Ευρώπης,  μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Η Θάλασσα είναι προτεραιότητα των ΗΠΑ για την Ελλάδα, η Ενεργειακή Διαφοροποίηση της Ευρώπης, και η κυριαρχία των ΗΠΑ στην Μεσόγειο, την Μαύρη Θάλασσα, ακόμα και τον Περσικό Κόλπο περνά από την Ελλάδα.

“Παρά την κρίση οι Έλληνες εφοπλιστές δεν σταμάτησαν να ψάχνουν για ευκαιρίες και ξεπέρασαν το φράγμα των 100 δισ. δολαρίων σε αξία φορτηγών πλοίων, ενώ είναι πρωτοπόροι και σε δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου”, έγραφε σε άρθρο της η γερμανική «Die Welt». Οι Έλληνες εφοπλιστές και επενδυτές από την Ελλάδα έδωσαν 9 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε αγορά τάνκερ για μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG.

Οι ΗΠΑ για να κυριαρχήσουν στις εξαγωγές (ΥΦΑ) υγροποιημένου φυσικού αερίου και για να απεγκλωβίσουν την Ευρώπη από το ρωσικό φυσικό αέριο, δεν χρειάζονται έναν οποιοδήποτε στόλο, αλλά έναν σύμμαχο στόλο, τον Ελληνικό. Σήμερα καμιά άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα δεν διαθέτει στόλο τάνκερ μεταφοράς LNG αξίας άνω των 28 δισ. δολαρίων. Και οι ΗΠΑ δεν θα ήθελαν σε καμιά περίπτωση η μεταφορά του δικού της ΥΦΑ να εξαρτάται από έναν γερμανικό στόλο.

Αυτός όμως ο στόλος που θα κινείται από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το νησί Κρκ της Κροατίας, χρειάζεται και συντήρηση. 50 πλοία σε λιγότερο από 9 μήνες έχουν φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου Σύρου για δεξαμενισμό, μια επένδυση που είχε την σφραγίδα των ΗΠΑ.

Όμως το μεγάλο στοίχημα για τους Αμερικανούς,  είναι τα ναυπηγεία της Ελευσίνας, τα οποία όπως φαίνεται και επιβεβαίωσε έμμεσα ο Αμερικανός Πρέσβης, οδεύουν σε Αμερικανικά συμφέροντα.

Μια τέτοια εξέλιξη έχει πολλαπλά οφέλη για τις ΗΠΑ. Οι επενδύσεις που θα προχωρήσουν στα ναυπηγεία, θα επιτρέψει στο Αμερικανικό Ναυτικό να προχωρήσει σε επισκευές και συντηρήσεις πλοίων που πλέουν στην περιοχή. Η Σούδα είναι το μεγαλύτερο λιμάνι βαθέων υδάτων στην Μεσόγειο Θάλασσα και το μοναδικό μεταξύ του Norfolk και του Ινδικού Ωκεανού, και αν και έχει την δυνατότητα επισκευών, το Αμερικανικό Ναυτικό αναγκάζεται σήμερα, πολλά τμήματα επισκευών να τα στέλνει σε ιδιωτικά ναυπηγεία στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Μια αναβάθμιση των ναυπηγείων της Ελευσίνας, θα μείωνε το κόστος και τον χρόνο επισκευής.

Επένδυση στην εκπαίδευση για σταθερότητα

Στον Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ, μπορεί να συζητήθηκαν και να αναπτύχθηκαν όλα αυτά που θα κάνουν λειτουργική και αμφότερα κερδοφόρα την συνεργασία των δύο χωρών, όμως ρόλο στην επιτυχία αυτής της συνεργασίας θα παίξουν οι επόμενες γενιές.

Γενιές οι οποίες θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε ένα άλλο «σχολείο», ένα σχολείο συνεργασίας, καινοτομίας, και συνεχούς εξέλιξης. Αυτό το νέο «σχολείο» θα πρέπει να έχει κοινή αποστολή σε όλα τα Βαλκάνια. Κοινές ομάδες, κοινοί στόχοι για την ανάπτυξη και την ειρήνη.

Διαβάστε επίσης – Όταν μιλάμε για Στρατηγικό Διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ ας κοιτάμε εκπαίδευση και πολιτισμό

Στην Ελλάδα ήδη η Αμερικανική Διπλωματία έχει ενεργοποιήσει τέτοια προγράμματα, με ένα από αυτά να είναι το«CodeGirls» που απευθύνεται σε έφηβα κορίτσια.  Πρόκειται για ένα μοναδικό, καινοτόμο πρόγραμμα εκμάθησης κώδικα για κορίτσια ηλικίας 10-16 ετών. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πρεσβεία, πρόκειται για μια προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των φύλων στους τομείς της τεχνολογίας και της μηχανικής και φιλοδοξεί να εκπαιδεύσει, να εμπνεύσει και να εξοπλίσει νέα κορίτσια με δεξιότητες, για να επιδιώξουν ευκαιρίες στον τομέα της πληροφορικής.

Ένα ακόμα πρόγραμμα – από τα πολλά που θα δούμε τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα, αφορά μια υποτροφία για ένα/μία Έλληνα/Ελληνίδα μαθητή/μαθήτρια ηλικίας 16-18 ετών από την  Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή . Η υποτροφία του προγράμματος Benjamin Franklin Transatlantic Fellows Summer Institute προσφέρει παραμονή τεσσάρων εβδομάδων στις ΗΠΑ Ιούνιο-Ιούλιο , 2019.

Το πρόγραμμα θα φιλοξενήσει 50-60 μαθητές: 40-50 μαθητές από την Ευρώπη και 10 από την Αμερική, ηλικίας 16–18 ετών.  Μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ινστιτούτου περιλαμβάνονται συζητήσεις σε διεθνή θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εκπαίδευση σε θέματα μέσων ενημέρωσης, προγράμματα κοινής δράσης και κοινωνικής προσφοράς, και σχέδια για μελλοντικές δραστηριότητες.

 

ViaDiplomacy Newsroom