Οι ΗΠΑ αφήνουν την Γερμανία και μετατρέπουν σε «κόμβο» την Πολωνία

Στις 16 Μαΐου η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Πολωνία ανέφερε ότι εάν η Γερμανία δεν ήταν πρόθυμη να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ, τότε η πυρηνική ικανότητα των ΗΠΑ θα μπορούσε να μεταφερθεί στην Πολωνία.

Το tweet με το σχόλιο αυτό αφορούσε μια δημοσίευση για την Πρεσβεία και τα Προξενεία των ΗΠΑ στην Γερμανία, με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Α. Γκρενέλ, να αναφέρει ότι «ένα αξιόπιστο πυρηνικό αποτρεπτικό μέσο, ​​μεταξύ άλλων μέσω πυρηνικών αεροσκαφών, είναι βασική ικανότητα του ΝΑΤΟ. Ένα που παραμένει απαραίτητο στον σημερινό κόσμο και ένα στο οποίο η Γερμανία έχει δεσμευτεί να συμβάλει »

Άμεση ήταν η απάντηση του Γερμανού Πρέσβη στην Πολωνία, Ρόλφ Νικέλ, ο οποίος ανέφερε ότι, εφόσον η Γερμανία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι του ΝΑΤΟ, τότε δεν τίθεται το ζήτημα εάν τα πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ που φιλοξενεί η Γερμανία πρέπει να μεταφερθούν στην Πολωνία. Απαντώντας στο tweet του πρέσβη της Αμερικανίδας Πρέσβειρας, ο Ρόλφ Νικέλ έγραψε ότι «η Γερμανία εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της έναντι του ΝΑΤΟ και των εταίρων της, σύμφωνα με τη συμφωνία συνασπισμού που κυρώθηκε το 2018. Επομένως, κάθε εικασία εδώ είναι άσκοπη».

Πριν λίγες ημέρες, ο Αμερικανός Πρόεδρος έδωσε την εντολή στο Πεντάγωνο να εκπονήσει ένα σχέδιο για την απόσυρση 9.500 Αμερικανών στρατιωτών από την Γερμανία, κάτι που για πολλούς σημαίνει έμμεση πίεση στο Βερολίνο αφού οι στρατιώτες αυτοί και οι μονάδες τους θα μεταφερθούν στην Πολωνία.

Η πρώτη αντίδραση δεν ήρθε από την κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά από τον διοικητή του κρατιδίου όπου βρίσκεται η βάση Grafenwoehr από την οποία θα αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν θα είναι μεγάλο πλήγμα μόνο για την οικονομία, αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Οι Αμερικανοί βρίσκονται στην περιοχή 75 χρόνια, έχουν κάνει μικτούς γάμους, πολλοί έχουν ανοίξει επιχειρήσεις (συγγενείς), ενώ αρκετοί είναι αυτοί που δεν γύρισαν ποτέ στις ΗΠΑ

Γερμανός ΥΠΕΞ: : Η σχέση της Γερμανίας με τις ΗΠΑ είναι περίπλοκη

Η σχέση της Γερμανίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι “περίπλοκη”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας σε συνέντευξη στην Bild, εκφράζοντας τη λύπη του για την σχεδιαζόμενη απόσυρση Αμερικανών στρατιωτών από βάσεις επί γερμανικού εδάφους.

“Εφόσον φτάσουμε στην απόσυρση μέρους των αμερικανών στρατιωτικών δυνάμεων, θα το λάβουμε αυτό υπόψη. Εκτιμούμε τη συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις που έχει αναπτυχθεί εδώ και δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών μας” δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Ο Μάας αναγνώρισε προβλήματα στις γερμανοαμερικανικές σχέσεις, λέγοντας: “Είμαστε στενοί εταίροι στη διατλαντική συμμαχία. Αλλά: Είναι περίπλοκο”.

Ο Τραμπ δεν έχει ενημερώσει τη Μέρκελ

Η γερμανική κυβέρνηση αναμένει την επίσημη τοποθέτηση της Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα που θέλουν τις ΗΠΑ να αποσύρουν έως και 15.000 από τους στρατιώτες τους που σταθμεύουν επί γερμανικού εδάφους, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

“Αυτό που υπάρχει είναι ανεπιβεβαίωτες αναφορές των ΜΜΕ, για τις οποίες δεν σχολιάζω. Δεν υπάρχει επίσημη, δημόσια επιβεβαίωση. Περιμένουμε αν θα υπάρξουν για αυτό επίσημες πληροφορίες από την Ουάσιγκτον και, εάν υπάρξουν, τότε θα ακούσετε και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σχολιάζει”, τόνισε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι “η γενική θέση μας σε ό,τι αφορά την χρησιμότητα και την αξία των αμερικανών στρατιωτών οι οποίοι σταθμεύουν στην Γερμανία εδώ και δεκαετίες, στο πλαίσιο της Συμμαχίας, είναι γνωστή”.

Από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών, ο εκπρόσωπος Κρίστοφερ Μπούργκερ πρόσθεσε ότι στην γερμανική κυβέρνηση υπάρχει “μεγάλη σύμπνοια ότι η στενή συνεργασία – και με τις ΗΠΑ – στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως και με τους άλλους συμμάχους, είναι πολύ σημαντική για την γερμανική ασφάλεια και για την ασφάλεια στην Ευρώπη”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν υπήρξαν γερμανοαμερικανικές επαφές για το θέμα, ο κ. Μπούργκερ περιορίστηκε να δηλώσει ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε επαφή με την αμερικανική πλευρά “σε διάφορα επίπεδα” για θέματα “της κοινής μας πολιτικής ασφάλειας και άμυνας”.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.