Η Ευρώπη με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία «ξηλώνει» δίκτυο Ρώσων πρακτόρων με διπλωματική ιδιότητα

Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσαν την απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών που είναι ύποπτοι για κατασκοπεία, σε μια συντονισμένη δράση με αφρομή του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι απελαύνει 17 Ρώσους τους οποίους περιέγραψε ως αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών που μεταμφιέζονταν σε διπλωμάτες. Το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι απέλασε 21 διπλωμάτες από τη ρωσική πρεσβεία.

Η Ιρλανδία είπε σε τέσσερις ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους να εγκαταλείψουν τη χώρα λόγω δραστηριοτήτων που κρίθηκαν ότι δεν «συμφωνούν με τα διεθνή πρότυπα διπλωματικής συμπεριφοράς».

Η Τσεχική Δημοκρατία έδωσε σε έναν Ρώσο διπλωμάτη 72 ώρες για να φύγει από τη χώρα.

Η Πολωνία απέλασε την περασμένη εβδομάδα 45 Ρώσους τους οποίους η κυβέρνηση αναγνώρισε ως αξιωματικούς των πληροφοριών που χρησιμοποιούν το διπλωματικό τους καθεστώς ως κάλυψη για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα.

Η Ολλανδία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έλαβε την απόφασή της σε συνεννόηση με «ορισμένες χώρες ομοϊδεάτες», επικαλούμενη παρόμοιες απελάσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Πολωνία, τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και το Μαυροβούνιο.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να το κάνει αυτό λόγω της απειλής για την εθνική ασφάλεια που θέτει αυτή η ομάδα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ολλανδικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας και τον ενημέρωσε για την απέλαση.

«Ο λόγος είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες… που δείχνουν ότι τα ενδιαφερόμενα άτομα, διαπιστευμένα ως διπλωμάτες, δραστηριοποιούνται κρυφά ως αξιωματικοί πληροφοριών», ανέφερε το υπουργείο με έδρα τη Χάγη σε ανακοίνωσή του.

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να το κάνει αυτό λόγω της απειλής για την εθνική ασφάλεια που θέτει αυτή η ομάδα», προστίθεται στην ανακοίνωση, λέγοντας ότι η απειλή των μυστικών υπηρεσιών κατά της Ολλανδίας παραμένει υψηλή.

Ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Wopke Hoekstra δήλωσε ότι ήταν προετοιμασμένος για αντίποινα από τη Μόσχα.

«Η εμπειρία δείχνει ότι η Ρωσία δεν αφήνει αναπάντητα τέτοιου είδους μέτρα», είπε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε εικασίες για αυτό, αλλά το Υπουργείο Εξωτερικών είναι προετοιμασμένο για διάφορα σενάρια που μπορεί να προκύψουν στο εγγύς μέλλον».

Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Sophie Wilmes είπε στο κοινοβούλιο ότι η κίνηση των Βρυξελλών έγινε συντονισμένη με την Ολλανδία και δεν αποτελεί κύρωση.

«Οι διπλωματικοί δίαυλοι παραμένουν ανοιχτοί με τη Ρωσία, η ρωσική πρεσβεία μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί και εμείς συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τον διάλογο», είπε.

Νωρίτερα την Τρίτη, η Ρωσία δήλωσε ότι απέλασε συνολικά 10 διπλωμάτες από τα τρία κράτη της Βαλτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία ως αντίποινα για εκείνες τις χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ακυρώνει τη διαπίστευση τεσσάρων Λιθουανών διπλωματών, τριών Λετονών και τριών Εσθονών και θα πρέπει να φύγουν από τη χώρα. Αυτός αντιστοιχεί στον αριθμό των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν προηγουμένως κάθε χώρα.

Στις 18 Μαρτίου, οι τρεις χώρες της Βαλτικής διέταξαν την απέλαση 10 μελών του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας σε μια συντονισμένη δράση που έγινε σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία.

Η Μόσχα χαρακτήρισε αυτή την κίνηση «προκλητική και εντελώς αβάσιμη».

ViaDiplomacy Newsroom