Η Εθνική διάσταση του «Lockdown» – Η Ελλάδα επικοινωνεί την επικείμενη αντίδραση της

Αν δεν είχε προκύψει το πρόβλημα με την Πανδημία, η επικαιρότητα θα είχε τρία θέματα, το μεταναστευτικό σε Έβρο – Αιγαίο και την αντίδραση της Ελλάδας, την Λιβύη και τις Διπλωματικές ενέργειες της χώρας, και τέλος την Τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Επίσης θα δινόταν μεγαλύτερη σημασία σε δηλώσεις όπως του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια όπου μετά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, με αντικείμενο την ενημέρωση σε σχέση με την τουρκική παραβατικότητα και το σχέδιο του νέου Οργανισμού του υπουργείου, ανέφερε «αξιοποιούμε κάθε διπλωματικό μέσο και ευαισθητοποιούμε εταίρους και συμμάχους. Καθιστούμε όμως παράλληλα σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι η υπεράσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δεν είναι διαπραγματεύσιμο αγαθό» η και την δήλωση του Υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό στην οποία ανέφερε «η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι αποφασιστική αν αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα»

Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υπουργεία, αυτό του Εξωτερικών, είναι το μόνο σε κάθε κυβέρνηση ο υπουργός δεν περιφέρεται σε κανάλια, σε συνεντεύξεις, και οι δηλώσεις είναι προσεκτικές και πάντα τις κάνει μόνο ο ίδιος η εκπρόσωπος του. Οι Έλληνες πολίτες θεωρούν ότι οι Διπλωμάτες της χώρας δεν έχουν ικανότητες και αυτό συμβαίνει γιατί το σύνολο δημοσιογράφων, αναλυτών και όσων καταθέτουν τις απόψεις για τα Εθνικά, απαξιώνουν την εξωτερική πολιτική της χώρας με άρθρα τα οποία στο τέλος της ημέρας σε κάνουν να αισθάνεσαι αν υπάρχει τελικά χώρα.

Δεν υπάρχει τίποτα που να γίνεται σωστά, δεν αναγνωρίζεται καμιά επιτυχία, και όταν αυτή είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, δεν αναφέρεται. Λέξεις όπως «Φιλανδοποίηση» , «Κατευνασμός» , και άλλες, τείνουν να χρησιμοποιούνται σε τέτοιο βαθμό που φαντάζει ότι εξυπηρετεί τον Υβριδικό Πόλεμο της Τουρκίας, μια άλλη αγαπημένη φράση όλων όσων αρέσκονται στο να παρουσιάζουν μια μαύρη κατάσταση στην χώρα.

Βέβαια, ο καθένας αρθρογραφεί και αποτυπώνει τις απόψεις του η την γνώμη του για διαφοερετικούς λόγους. Άλλος γιατί θέλει να δείξει ότι κατέχει την μοναδική αλήθεια που την κρύβει η κάθε κυβέρνηση, άλλος γιατί είναι ιδεολογικά αντίθετος με την κάθε κυβέρνηση, άλλος γιατί θέλει να δημιουργήσει εκλογική βάση, άλλος γιατί έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο κοινό, το οποίο δεν θέλει να παιδεύεται και έτσι η παρουσίαση “άχρηστων” που δεν φροντίζουν για την κατάρριψη τουρκικών αεροσκαφών είναι εύκολη, και τέλος, άλλοι που η ευκολία στο τρόπο ζωής που τους προσφέρει η συνταξιοδότηση, τους δίνει την δυνατότητα να γράφουν χωρίς να ρισκάρουν τίποτα.

Όλοι αυτοί όμως, όπως και ο γράφων, είναι υπεύθυνοι για αυτά που γράφουν. Όμως οι χρήστες που διαβάζουν και διακινούν, κυρίως τις απόψεις, έχουν την δική τους ευθύνη. Και ας απευθυνθούμε σε αυτούς που δεν βρίσκουν να γίνεται τίποτα καλό σε αυτή την χώρα, αφού το Μέσο το οποίο γράφονται αυτές τις γραμμές, στις γνώμες αποτυπώνει διαχρονικά ότι η Ελληνική Διπλωματία είναι και ισχυρή και ικανή.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία 70 χρόνια, και τι στους γείτονες της

Οι Έλληνες, όπως και σχεδόν όλη η Ευρώπη, ζούνε την μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει και με το σύνολο των γειτόνων της Ελλάδας, χώρες οι οποίες δεν απόλαυσαν όχι μόνο μια παρατεταμένη περίοδο ειρήνης, αλλά και όλα τα άλλα οφέλη του σύγχρονου Δυτικού κόσμου.

Όπως δείχνει και ο χάρτης, αν πάρουμε έναν διαβήτη, βάλουμε την μύτη του στην Αθήνα, την άλλη άκρη στην Ανατολική Ουκρανία, και κλείσουμε έναν κύκλο, θα διαπιστώσουμε πως τα τελευταία 40 χρόνια, όσο οι Έλληνες έχτιζαν την ευημερία τους και την ελευθερία τους μέσα σε ένα κράτος δικαίου, με όλα του τα προβλήματα, οι υπόλοιποι λαοί πολεμούσαν η ζούσαν μέσα στην τρομοκρατία. Πολλοί από αυτούς τους λαούς, αν όχι όλοι, βρήκαν στην Ελλάδα την χώρα που θα ήθελαν να ζήσουν.

Και αυτό ποιος το πέτυχε; Ποιος πέτυχε την ευημερία, ποιος πέτυχε την Ειρήνη, ποιος πέτυχε ακόμα και σήμερα στην εποχή της Πανδημίας, η χώρα να θαυμάζεται από όλο τον κόσμο και να έχει την στήριξη της Ευρώπης; Το πέτυχαν οι πολιτικοί και η Ελληνική Διπλωματία που χλευάζονται καθημερινά από το Ελληνικό διαδίκτυο και τους ανώνυμους “Πατριώτες. Το πέτυχαν αυτοί που παρουσιάζονται ως ανίκανοι από την αρθρογραφία.

Ποιοι πέτυχαν να γράφονται άρθρα θαυμασμού σε μεγάλες εφημερίδες στο εξωτερικό για την Ελλάδα την εποχή της Πανδημίας ,και μάλιστα όταν η χώρα μας δεν είχε την πιο πετυχημένη διαχείριση. Η Ελληνική Διπλωματία το κατάφερε και σε πολλές περιπτώσεις μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες. Ποιος κατάφερε να μείνει μόνιμα παρκαρισμένο χωρίς ρόλο σε κάποιο λιμάνι της Τουρκίας το Anadolu και χωρίς F-35, ποιος κατάφερε να γίνει η Ελλάδα ο μεγαλύτερος Ενεργειακός κόμβος στην Ευρώπη όταν η Τουρκία είναι διατιθεμένη να χάσει τα πάντα για να εξασφαλίσει την διέλευση μόνο του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου. Ποιος κατάφερε ακόμη και σήμερα η Ελλάδα να είναι η πιο ισχυρή χώρα, στρατιωτικά και οικονομικά, σε όλα τα Βαλκάνια. Αλήθεια, όταν μαστιζόταν όλη η Δυτική Ευρώπη από τρομοκρατικές ενέργειες τις δεκαετίες του 70, 80 και 90, ποιος κατάφερε η Ελλάδα να πατάει σε δύο βάρκες, σε αυτή της Μέσης Ανατολής και της Δύσης.

Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά ακόμα “Ποιος κατάφερε” αλλά θα πρέπει να αναφέρω και το σήμερα. Αλήθεια, ποιος κατάφερε να στριμώξει την Βουλγαρία και να φοβάται σήμερα που μιλάμε να χαθεί όλο το αφήγημα της για την ταύτιση της με την αρχαία Θράκη, ποιος κατάφερε να μην αποτελεί η Ελλάδα ένα “μαξιλάρι” του ΝΑΤΟ και να μην συμμετέχει η χώρα σε καμιά πολεμική σύρραξη της Συμμαχίας. Ποιος αλήθεια κατάφερε να κάνει τους Αμερικανούς να βάλουν την Ελλάδα ισότιμα στα ενεργειακά τους σχέδια εξασφαλίζοντας στα Βόρεια σύνορα ειρήνη και πολιτική σταθερότητα.

Και πάλι εδώ θα μπορούσα να αναφέρω πολλά “Ποιος κατάφερε”. Και επειδή στα κράτη δεν υπάρχει 100-0, οι παραπάνω που κατάφεραν αυτά, είναι σίγουρο ότι δεν θα καταφέρουν πολλά άλλα όπως θα ήθελαν. Όμως οι Έλληνες αυτούς έχουν και αυτούς πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη, και αν όλοι αυτοί, πολιτικοί, διπλωμάτες, κυβερνήσεις θα κερδίσουν πολλά περισσότερα από αυτά που θα χάσουν, τότε ναι, η Ελλάδα θα είναι κερδισμένη.

Οι Έλληνες πρώτα από όλα θα πρέπει να είναι περήφανοι για την Πατρίδα τους και όσα έχει καταφέρει ακόμη και σήμερα, γιατί ούτε Έλληνας και πόσο μάλλον περήφανος, είναι αυτός που σε κάθε άρθρο του βρίσκει να πει μόνο αρνητικά, και αυτός που στα δέκα tweet στα εννιά, δεν βρίσκει τίποτα θετικό.

Και επειδή το τελευταίο διάστημα η Ελληνική Διπλωματία και η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει προς όλους, συμμάχους και φίλους, ποια θα είναι η αντίδραση της, όλοι θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.