Η επόμενη περιοχή κρίσης εκλέγει τον νέο Γ.Γ του ΝΑΤΟ – Απέτυχε στην αποστολή του ο Γενς Στόλτεμπεργκ

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή τον Δεκέμβριο του 2019, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ παραδέχθηκε πως οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις παραμένουν θέμα που προκαλεί αμηχανία στη Συμμαχία, ωστόσο ξεκαθάρισε πως το ΝΑΤΟ παραμένει ουδέτερος παρατηρητής της κατάστασης. «Και η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δυο αξιόλογοι σύμμαχοι και οι δυο συμβάλλουν στην κοινή μας ασφάλεια», είχε αναφέρει.

Από εκείνη την ημέρα την συνέντευξης οι προκλήσεις της Τουρκίας αυξήθηκαν κατακόρυφα δημιουργώντας πολλά προβλήματα στις Βαλτικές Χώρες, στην Γαλλία και φυσικά στην Ελλάδα. Σε αυτό το κλίμα ο Γενς Στόλτεμπεργκ προσπάθησε να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να μειωθούν οι εντάσεις, με αποκορύφωμα την ανακοίνωση της Παρασκευής για ακύρωση των ασκήσεων στις 28 και 29 Οκτωβρίου από Τουρκία και Ελλάδα αντίστοιχα.

Λίγες ώρες αργότερα, η Άγκυρα ανακοίνωνε νέα άσκηση αδειάζοντας όλη την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα, αναδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως ο Νορβηγός δεν είναι ικανός να εκτελέσει την αποστολή για την οποία επιλέγει. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είναι 13ος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ από την 1η Οκτωβρίου 2014 και διαδέχθηκε τον Δανό Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Η εκλογή του Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της χώρας από την οποία προέρχεται. Οι Αμερικανοί για να απεγκλωβίσουν δυνάμεις, Διπλωματικές και Στρατιωτικές, για την Σινική Θάλασσα, θα έπρεπε να πιέσουν πρώτα σε έναν συμβιβασμό της Ρωσία σε τρεις περιοχές, στην Μαύρη Θάλασσα, τις Βαλτικές Χώρες και την Χερσόνησο Κόλα που βρίσκεται στην Θάλασσα του Μπάρεντς και στα σύνορα με την Νορβηγία.

Η Χερσόνησος Κόλα θα ήταν το τελευταίο πεδίο που οι Δυτικοί θα υποχρέωναν σε συμβιβασμό την Ρωσία αφού πρώτα έλυναν τα θέματα στην Μαύρη Θάλασσα και τις Βαλτικές Χώρες. Αυτό που δεν υπολόγισαν, και απέτυχε το ΝΑΤΟ και ο Γενς Στόλτεμπεργκ, ήταν η Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα η Συρία. Η επέμβαση των Ρώσων στην Συρία όχι μόνο ματαίωσε τους σχεδιασμούς και χρονοδιαγράμματα, αλλά παγίωσε σε τέτοιο βαθμό την παρουσία τους που έφερε τριγμούς στην Ανατολική Πτέρυγα της Συμμαχίας.

Διαβάστε επίσης: Η υποχώρηση των πάγων στην Αρκτική επαναφέρει τον 2ο στόλο των Αμερικανών

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 6 Μαΐου 2018

Ο Γενς Στόλτεμπεργκ απέτυχε, με θόρυβο όπως αποδείχθηκε, τόσο στην Συρία όσο και στην Λιβύη που ήταν αποτέλεσμα της δυναμικής παρουσίας των Ρώσων στην Συρία. Να σημειωθεί ότι η αποτυχία ΝΑΤΟ-Τουρκίας στην Βόρεια Συρία, έφερε την Μόσχα στα Νότια σύνορα της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ.

Ο νυν Γραμματέας του ΝΑΤΟ θα φύγει αποτυχημένος και η Συμμαχία με τους Αμερικανούς θα χάσουν την ευκαιρία να έχουν έναν Νορβηγό Γενικό Γραμματέα την ώρα που θα πίεζαν για συμβιβασμό την Ρωσία στην Χερσόνησο Κόλα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βόρεια Θάλασσα είναι μια άλλη «Ανατολική Μεσόγειος» και για το λόγο αυτό το Πεντάγωνο επανέφερε τον 2ο Στόλο με περιοχή ευθύνης την Αρκτική.

Στην Ανατολική Μεσόγειο, τα δεδομένα άλλαξαν. Οι Ρώσοι παγίωσαν την παρουσία τους, και οι Κινέζοι φέρνουν την ένταση στην Ευρώπη, Ανατολικά στα σύνορα με την Τουρκία, με το 5G στην κεντρική Ευρώπη, υποβοηθούμενα αυτά τα δύο από την Πανδημία, στην οποία η Κίνα δεν υφίσταται πλέον. Το Πεκίνο, όπως και η Μόσχα, έχει σε τέτοια οικονομική εξάρτηση την Άγκυρα που θα την χρησιμοποιήσει για τον σκοπό της.

Η ένταση της Τουρκίας με την Δύση θα κρατήσει για πολλά χρόνια, και η διαχείριση της από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα έχει πολλά επεισόδια. Σε αυτό το κλίμα η επιλογή του επόμενου Γενικού Γραμματέα θα είναι από αυτή την περιοχή έντασης, όπως ακριβώς έχει γίνει με όλους τους προηγούμενους. Αν προσέξουμε τον πίνακα με τους πρώην Γενικούς Γραμματείς, την χώρα τους, και τις ημερομηνίες με την θητεία, θα διαπιστώσουμε ότι η χώρα του κάθε Γραμματέα, ήταν στο επίκεντρο εξελίξεων το διάστημα εκείνο.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.