Η επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης να ψάξει στην ιστορία και το σήμερα

Πριν λίγες ημέρες, η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη της Θράκης, έγινε δεκτή ομόφωνα από την Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Η Επιτροπή αποφασίσθηκε εντός έξι μηνών να υποβάλει την έκθεσή της σχετικά με τις προτάσεις της για την ανάπτυξη της Θράκης. Η Επιτροπή θα απαρτίζεται από 25 μέλη εκ των οποίων 13 μέλη θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, 7 από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, 2 από το ΚΙΝΑΛ και από ένα μέλος θα έχουν αντίστοιχα οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ 25.

Δεν γνωρίζουμε πως είναι δυνατόν να υπάρξει κοινό όραμα για την Θράκη από κόμματα όπως αυτά της Ελληνικής Λύσης που βρίσκουν παντού πράκτορες και όπλα της Τουρκίας στην περιοχή, η από το ΜέΡΑ 25.

Αν η επιτροπή θέλει πραγματικά να παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, θα πρέπει αν έρθει σε επαφή με το παρελθόν και το σήμερα. Το αναπτυξιακό σχέδιο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη την αρμονική σχέση Μουσουλμάνων και Χριστιανών, και αυτή την φορά να ενισχύσει το Χριστιανικό στοιχείο. Θα πρέπει επίσης να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη την επιρροή Τουρκικών κεφαλαίων όχι μόνο από τα μαύρα ταμεία του Τουρκικού ΥΠΕΞ, αλλά και αυτό μουσουλμάνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη και την Βουλγαρία, οι οποίοι είναι πιστοί στο Τουρκικό Προξενείο της Κομοτηνής.

Η οικονομία και η εκπαίδευση, είναι τα δύο βασικά συστατικά της ανάπτυξης, και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο για την περιοχή. Από την Ξάνθη κατάγεται o Αλέξανδρος Μπαλτατζής, ο οποίος υπήρξε ηγετική μορφή του Συνεταιριστικού Κινήματος στη χώρα μας, και ο πρώτος που έδειξε τον δρόμο για την ανάπτυξη της Θράκης.

Ο διορατικός πολιτικός, το 1947, εποχή που η Ελλάδα είχε βγει από έναν παγκόσμιο πόλεμο, μια κατοχή και στην Θράκη μάλιστα αυτή των Βουλγάρων, και τέλος μια εποχή που ο εμφύλιος ήταν στην αποκορύφωση του, ιδρύει τη ΣΕΚΕ (Συνεταιριστική Ένωση Καπνοπαραγωγών Ελλάδος) την πρώτη Ανώνυμη Συνεταιριστική Εταιρεία στην Ελλάδα και πλέον η στήριξη των καπνοπαραγωγών της Ελλάδος και των καπνεργατών γίνεται πολύ πιο ουσιαστική πολύ πιο δυναμική. Χιλιάδες καπνοπαραγωγοί και καπνεργάτες βλέπουν το εισόδημα τους να στηρίζεται αποτελεσματικά και η ζωή τους να βελτιώνεται σημαντικά. Ο Μπαλτατζής θέλει το παιδί του φτωχού αγρότη να έχει ίσες ευκαιρίες στη ζωή του με το παιδί του κάθε αστού και δημιουργεί τα οικοτροφεία της ΣΕΚΕ όπου πάνω από 500 παιδιά από φτωχές οικογένειες αγροτών αποκτούν την δυνατότητα να σπουδάσουν στα Πανεπιστήμια έχοντας καλυμμένα όλα τα έξοδα σε δίδακτρα, βιβλία, διαμονή και διατροφή., και όλα αυτά στην εμφυλιακή και μεταμφυλιακή εποχή.

Μετά το 1963 ιδρύει τη Ροδόπη (συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία) που στηρίζει ουσιαστικά το εισόδημα των κτηνοτρόφων και μετά το 1974 μια σειρά από συνεταιριστικές βιομηχανίες που έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρξουν νέες καλλιέργειες και να στηριχτεί η απασχόληση στην Ξάνθη και σε πολλές περιοχές της Ελλάδος.

Αυτά όλα τα κατάφερε στις πιο δύσκολες εποχές, όταν έμποροι καπνού τον πολεμούσαν για να μην δημιουργηθεί η ΣΕΚΕ, και όταν τα καπνά των μουσουλμάνων και χριστιανών από την Θράκη, ταξίδευαν στις χώρες του Ανατολικού μπλοκ εν μέσω εμφυλίου πολέμου.

Και σήμερα όμως, η Θράκη έχει να δείξει δεκάδες παραδείγματα επιτυχίας στα οποία η επιτροπή μπορεί να δουλέψει και να τα ενισχύσει. Την παράδοση του Αλέξανδρου Μπαλτατζή συνέχισε ο πρώην υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, Αλέκος Κοντός.

 Ο πρώην υπουργός πήρε την ΣΕΚΕ, το δημιούργημα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, μια εταιρεία που το 2010 στην αρχή της κρίσης ήταν στο χείλος της καταστροφής και μέσα σε 10 χρόνια κατάφερε να διπλασιάσει και σε μερικές περιπτώσεις να τριπλασιάσει τα νούμερα της. Στην ομιλία του  το 2017 για τα 70 χρόνια της ΣΕΚΕ είχε αναφέρει χαρακτηριστικά “Μέσα στην βαθιά οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει στη χώρα παίρνω σκληρές αποφάσεις μειώνοντας μισθοδοτικές δαπάνες, περιορίζοντας προσωπικό ενώ ήμουν ακόμη βουλευτής,  συρρικνώνοντας όλα τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας. Κυρίως, όμως, παίρνω μια βαλίτσα και αρχίζω να  τρέχω σε παλιούς πελάτες που έφυγαν, σε όσους παρέμεναν με επιφυλάξεις,  σε κάθε γωνιά του πλανήτη για να προωθήσω τον καπνό της ΣΕΚΕ”.

Το 2012, δύο χρόνια μετά που ανέλαβε αρχίζει η ανάκαμψη της εταιρείας, τα νούμερα που παρουσιάζονται εκείνη την βραδιά είναι αμείλικτα . Η εταιρεία εξάγει πλέον σε 30 χώρες ενώ το 2012 κάνει επενδύσεις που την καταστούν πρωτοπόρα.

  • Οι εξαγωγές  από τους 6820 τόνους το 2012 σε 15410 τόνους το 2017
  • Οι μόνιμοι εργαζόμενοι αυξήθηκαν από 60 το 2012 σε 110 το 2017 ενώ οι εποχιακοί από 296 σε 1410
  • Ο κύκλος εργασιών αυξάνεται από 30 εκ 721 χιλιάδες το 2012 σε 64 εκ 500 χιλιάδες το 2017

Τα παραπάνω νούμερα, οι θυγατρικές σε Σκόπια και Βουλγαρία, το άνοιγμα στην Αλβανία αλλά και οι προσκεκλημένοι από διάφορες χώρες εκείνο το βράδυ του Σεπτεμβρίου το 2017,σηματοδότησαν κάτι το οποίο έχουν ελάχιστες πλέον εταιρείες στην Ελλάδα, την “Διπλωματία των Επιχειρήσεων¨. Εκείνο το βράδυ ο Αλέκος Κοντός  απομυθοποίησε  ότι είναι ένας πολιτικός δημιουργεί “πολιτικά παραμάγαζα” και έδωσε το στίγμα της στους ενδιαφερόμενους ότι η εταιρεία δεν πουλάει μόνο καπνά, αλλά δημιουργεί και εξελίξεις.

Την ίδια εποχή, ένας άλλος πολιτικός από την Ξάνθη χωρίς να λογαριάσει και αυτός το πολιτικό κόστος, κάνει πραγματικότητα την απαίτηση χιλιάδων αγροτών και δίνει λύση στην Γεωθερμία. Ο Σωκράτης Ξυνίδης, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, κόντρα στην γραφειοκρατία και τα συμφέροντα , κατορθώνει να κάνει το αυτονόητο. Ο τρόπος που παίρνει τις πρωτοβουλίες θυμίζει αρκετά την σημερινή κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, και κατορθώνει να πείσει επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν την γεωθερμία στην περιοχή και έτσι να δημιουργηθούν οι πρώτες μονάδες παραγωγής αγροτικών προϊόντων, των οποίων η παραγωγή συγκρίνεται πλέον μόνο με τις παραγωγές χωρών όπως η Ολλανδία.

Η ΣΕΚΕ με τις προεκτάσεις της, και οι επιχειρήσεις που έχουν επενδύσει στην γεωθερμία στον κάμπο της Ξάνθης, είναι δημιουργήματα δύο πολιτικών που συγκρούστηκαν με πολιτικό κόστος για την Θράκη, και τα παραγόμενα αποτελέσματα τα επωφελούνται οι κάτοικοι της περιοχής, χριστιανοί και μουσουλμάνοι

Η επιτροπή λοιπόν υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη, και των μελών που περιμένουμε με αγωνία να δούμε ποιοι βουλευτές θα είναι, πρέπει να έρθουν σε διαβούλευση όχι μόνο με τους παραπάνω, που γνωρίζουν πολύ καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται η περιοχή, αλλά και με όλους τους επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα έχουν να παρουσιάσουν πετυχημένα μοντέλα.

Θεωρούμε αυτονόητο ότι καταλυτικό ρόλο στις προτάσεις θα έχει και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, του οποίου η συνεισφορά, και μάλιστα εθνική, στην Θράκη είναι αδιαμφισβήτητη

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.