Η Ελληνική Ομογένεια στις Δημοτικές Εκλογές της Αλβανίας, Του Συμεών Σολταρίδη
Οι πρώτες εκλογές στην Αλβανική επικράτεια μετά την νέα διοικητική διαίρεση στη χώρα, η οποία ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2014 και προβλέπει ότι η Αλβανία θα έχει πλέον 61 Δήμους από 350 μαζί με τις Επαρχίες πού είχε μέχρι τώρα. Το πολιτικό κλίμα, καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο ήταν έντονο μεταξύ του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος. Μέσα , όμως, σε αυτό το έντονο κλίμα , βρέθηκε και το Ελληνικό μειονοτικό κόμμα « Ομόνοια-ΚΕΑΔ» , το οποίο θέλησε να θέσει δικούς της υποψηφίους σε Δήμους , όπου το Ελληνικό στοιχείο υπερτερεί πληθυσμιακά .
Και ήταν έντονο, αφού η Ελληνική Ομογένεια της Αλβανίας είναι χωρισμένη σε πολλά «κομμάτια» και κυρίως η «Ομόνοια» διασπασμένη. Αν και μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, Λεωνίδα Παπά, αναμένονταν να επέλθει πολιτική ηρεμία και ανακωχή , αυτή όχι μόνο δεν επήλθε, αλλά εντάθηκε σε βαθμό προβληματισμού.
Το ΚΕΑΔ , κόμμα που υπάρχει μέσα στην Αλβανική Βουλή και είναι ο πολιτικός φορέας της «Ομόνοιας» υπό την ηγεσία και προεδρία του Βαγγέλη Ντούλε, αντιδρά στα κελεύσματα της νέας ηγεσίας της «Ομόνοιας» με αποτέλεσμα ο Λεωνίδας Παπάς να καταγγείλει δημόσια τον Βαγγέλη Ντούλε ότι « δεν συνεργάσθηκε για την κοινή κάθοδο Ελλήνων υποψηφίων στις περιοχές όπου υπερτερεί ο μειονοτικός πληθυσμός» και ότι « πολεμά κάθε άλλον Ελληνικής καταγωγής που δεν έχει την ευλογία του».
Η αντίδραση πολλών Ελλήνων πολιτικών και πολιτευτών στο ΚΕΑΔ , τους οδήγησε να ιδρύσουν και άλλο Ελληνικό κόμμα, το «Μέγκα» ,που κατεβάζει και αυτό υποψηφίους Έλληνες Δημάρχους ή Δημοτικούς συμβούλους σε μειονοτικές περιοχές απέναντι στο ΚΕΑΔ, αλλά και πολλούς άλλους να συνεργάζονται και να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των υπολοίπων Αλβανικών κομμάτων ως υποψήφιοι Δήμαρχοι . Το γεγονός αυτό έχει διασπάσει την Ομογένεια , ώστε οι υποψήφιοι του Ελληνικού κόμματος ΚΕΑΔ να λαμβάνουν μόνο το 1/3 περίπου της μειονοτικής δύναμης, ενώ το υπόλοιπο δυναμικό να κατανέμεται μεταξύ των Ελληνικής καταγωγής υποψηφίων που κατέρχονται στις Δημοτικές εκλογές με το Σοσιαλιστικό ή το Δημοκρατικό κόμμα.
Η ήδη όμως διασπασμένη μειονότητα , λόγω των προσωπικών πολιτικών επιλογών, προσωπικών πολιτικών συμφερόντων των πολιτικών και πολιτευτών της , διαταράσσεται επί πλέον και από την στάση που τηρούν τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα αφού με βάση την πολιτική τους ιδεολογία ή τάσσονται υπέρ των «αδελφών Αλβανικών πολιτικών κομμάτων» ή θέτουν υπό «πολιτική κηδεμονία» τους υποψηφίους. Αυτή η πολιτική καταγγέλεται από μεγάλη μερίδα της μειονότητας η οποία πολλές φορές κατηγορεί την Αθήνα για έλλειψη πολιτικής για την Ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας ή για την ανάμειξη της στα ενδωκοινοτικά της χωρίς να τηρεί τις πολιτικές αποστάσεις.
Στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές το ΚΕΑΔ κατεβάζει σε 5 περιοχές όπου υπερισχύει το Ελληνικό στοιχείο υποψηφίους του, οι οποίοι θα «κονταροκτυπηθούν» με άλλους Ελληνικής καταγωγής υποψηφίους Δημάρχους, οι οποίοι είναι υποψήφιοι Αλβανικών πολιτικών κομμάτων. Η διάσπαση αυτή κατ’ άλλους είναι αποτέλεσμα «πολιτικής συναλλαγής» μια και στο σύνολο αυτών των Δήμων σίγουρη εκλογή θεωρείται των 2 , στην Φοινίκη και Δρόπολη, ενώ στην περίπτωση που η Ομογένεια θα κατέρχονταν ενωμένη υπήρχε περίπτωση να εκλέξει Δήμαρχο και σε άλλη περιοχή, όπως στην Χειμάρρα.