Η Ελληνική Ομογένεια στις Δημοτικές Εκλογές της Αλβανίας, Του Συμεών Σολταρίδη

Οι πρώτες εκλογές στην Αλβανική επικράτεια μετά την νέα διοικητική διαίρεση  στη χώρα, η οποία ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2014 και προβλέπει ότι η Αλβανία θα έχει πλέον 61 Δήμους από 350 μαζί με τις Επαρχίες πού είχε μέχρι τώρα. Το πολιτικό κλίμα, καθ΄όλη την προεκλογική περίοδο ήταν έντονο μεταξύ του Σοσιαλιστικού και Δημοκρατικού Κόμματος. Μέσα , όμως, σε αυτό το έντονο κλίμα , βρέθηκε και το Ελληνικό μειονοτικό κόμμα « Ομόνοια-ΚΕΑΔ» , το οποίο θέλησε να  θέσει δικούς της υποψηφίους σε Δήμους , όπου το Ελληνικό στοιχείο υπερτερεί πληθυσμιακά  .

Και ήταν έντονο, αφού η Ελληνική Ομογένεια της Αλβανίας είναι χωρισμένη σε πολλά «κομμάτια» και κυρίως η «Ομόνοια» διασπασμένη. Αν και μετά την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, Λεωνίδα Παπά, αναμένονταν να επέλθει πολιτική ηρεμία και ανακωχή , αυτή όχι μόνο δεν επήλθε, αλλά εντάθηκε σε βαθμό προβληματισμού.

Το ΚΕΑΔ , κόμμα που υπάρχει μέσα στην Αλβανική Βουλή και είναι ο πολιτικός φορέας της «Ομόνοιας» υπό την ηγεσία και προεδρία του Βαγγέλη Ντούλε, αντιδρά στα κελεύσματα της νέας ηγεσίας της «Ομόνοιας» με αποτέλεσμα ο Λεωνίδας Παπάς να καταγγείλει δημόσια τον Βαγγέλη Ντούλε ότι « δεν συνεργάσθηκε για την κοινή κάθοδο Ελλήνων υποψηφίων στις περιοχές όπου υπερτερεί ο μειονοτικός πληθυσμός» και ότι « πολεμά κάθε άλλον Ελληνικής καταγωγής που δεν έχει την ευλογία του».

Η αντίδραση πολλών Ελλήνων πολιτικών και πολιτευτών στο ΚΕΑΔ , τους οδήγησε να ιδρύσουν και άλλο Ελληνικό κόμμα, το «Μέγκα» ,που κατεβάζει και αυτό υποψηφίους Έλληνες Δημάρχους ή Δημοτικούς συμβούλους σε μειονοτικές περιοχές απέναντι στο ΚΕΑΔ, αλλά και πολλούς άλλους να συνεργάζονται και να συμμετέχουν στα ψηφοδέλτια των υπολοίπων Αλβανικών κομμάτων ως υποψήφιοι Δήμαρχοι . Το γεγονός αυτό έχει διασπάσει την Ομογένεια , ώστε οι υποψήφιοι του Ελληνικού κόμματος ΚΕΑΔ να λαμβάνουν μόνο το 1/3 περίπου της μειονοτικής δύναμης, ενώ  το υπόλοιπο δυναμικό να κατανέμεται μεταξύ των Ελληνικής καταγωγής υποψηφίων που κατέρχονται στις Δημοτικές εκλογές με το  Σοσιαλιστικό ή  το  Δημοκρατικό κόμμα.

Η ήδη όμως διασπασμένη μειονότητα , λόγω των προσωπικών πολιτικών επιλογών, προσωπικών πολιτικών συμφερόντων των πολιτικών και πολιτευτών της , διαταράσσεται επί πλέον και από την στάση που τηρούν τα Ελληνικά πολιτικά κόμματα αφού με βάση την πολιτική τους ιδεολογία ή τάσσονται υπέρ των «αδελφών Αλβανικών πολιτικών κομμάτων» ή θέτουν υπό «πολιτική κηδεμονία» τους υποψηφίους. Αυτή η πολιτική καταγγέλεται  από μεγάλη μερίδα της μειονότητας η οποία πολλές φορές κατηγορεί την Αθήνα για έλλειψη πολιτικής για την Ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας ή για την ανάμειξη της στα ενδωκοινοτικά της χωρίς να τηρεί τις πολιτικές αποστάσεις.

Στις προσεχείς Δημοτικές εκλογές το ΚΕΑΔ κατεβάζει σε 5 περιοχές όπου υπερισχύει το Ελληνικό στοιχείο υποψηφίους του, οι οποίοι θα «κονταροκτυπηθούν» με άλλους Ελληνικής καταγωγής υποψηφίους Δημάρχους, οι οποίοι  είναι υποψήφιοι Αλβανικών πολιτικών κομμάτων. Η διάσπαση αυτή κατ’ άλλους είναι αποτέλεσμα «πολιτικής συναλλαγής» μια και στο σύνολο αυτών των Δήμων σίγουρη εκλογή θεωρείται των 2 , στην Φοινίκη και Δρόπολη, ενώ στην περίπτωση που η Ομογένεια θα κατέρχονταν ενωμένη υπήρχε περίπτωση να εκλέξει Δήμαρχο και σε άλλη περιοχή, όπως στην Χειμάρρα.

Συγγραφέας: Νίκος Αρβανίτης

Νίκος Αρβανίτης

Ο Νίκος Αρβανίτης είναι διαπιστευμένος διπλωματικός συντάκτης στο Βελιγράδι, παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Ν.Α. Ευρώπη από το 1991. Διαχειριστής του KomotiniPress.

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.