Η Ελλάδα συνδετικός κρίκος για την Ασφάλεια της Αρμενίας από την Δύση;

«Έχουμε μια επιτυχημένη τριμερή αμυντική συνεργασία με την Κύπρο. Ωστόσο, είναι δυνατό να έχουμε και άλλες τριμερείς ή τετραμερείς συνεργασίες με τη Γαλλία και την Ινδία. Είναι σημαντικές χώρες, σημαντικές δυνάμεις που είναι κοινοί φίλοι τόσο για την Αρμενία όσο και για την Ελλάδα»

Αυτό δήλωσε από το Ερεβάν ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία και ύστερα από τις συζητήσεις με τον Αρμένιο υπουργό Άμυνας. «Έχουμε υπογράψει κάποια προγράμματα στρατιωτικής συνεργασίας για φέτος, τα οποία θα φέρουν πιο κοντά τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών μέσω μαθημάτων και εκπαίδευσης», συμπλήρωσε Νίκος Δένδιας.

Μια εμβάθυνση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Αρμενίας, Ινδίας και Γαλλίας, θα φέρει την Αθήνα στο επίκεντρο αυτής της σχέση. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις εξελίξεις η Ελλάδα, (βλέπε Ουκρανία, Βαλκάνια, Αν.Μεσόγειο, Ερυθρά Θάλασσα) της επιτρέπει να λειτουργήσει ως εγγυητής της Δύσης για την Αρμενια, ειδικά μετά από την πιθανή αποχώρηση της τελευταίας από τον οργανισμο CSTO (Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας).

Η συνεργασία αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει στα πρότυπα του «3+1» της Ανατολικής Μεσογείου η οποία έχει την στήριξη των ΗΠΑ (Ελλάδα,Ισραήλ,Κύπρος+ΗΠΑ), καθώς όπως φαίνεται οι εξελίξεις στην Αρμενία έχουν την πλήρη στήριξη Λευκού Οίκου και Στέιτ Ντιπαρτμέντ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείας επιδιώκουν ειρήνη και ισορροπία δυναμένων στον Καύκασο (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία) ώστε να απεγκλωβίσουν την περιοχή από πίεση της Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν. Στην πιο δύσκολη θέση βρίσκεται το Αζερμπαϊτζαν το οποίο από την μια πρέπει να κράτησει την σχέση του με την Δύση λόγω της ενέργειας, και από την να εξακολοτθεί να είναι μέρος του τουρκικού κόσμου που προϋθέτει μια λίγότερη σχέση με την Δύση και μεγαλύτερη με τις άλλες δυνάμεις συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως η Αρμενία δίνει μεγάλη σημασία στην στρατιωτική συνεργασία με την Ελλάδα όσο αφορά την μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. «Παρουσίασα στον κ. Δένδια την πορεία των αμυντικών μεταρρυθμίσεων που γίνονται στην Αρμενία και τόνισα την ανάγκη εμπειρογνωμοσύνης και πρακτικής υποστήριξης από τη φίλη Ελλάδα σε αυτό το θέμα», ανέφερε ο Αρμένιος υπουργός Άμυνας.

Η Ελλάδα μη έχοντας πλέον τον εμπόδιο του Καραμπάχ (δεν θα υπήρχε αυτή η συνεργασία αν υπήρχε το κατεχόμενο έδαφος)΄έχει την «χρυσή ευκαιρία» να «πατήσει πόδι» στον Καύκασο ως συνομιλητής όλων των πλετυρών. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εκμεταλλευτεί τόσο την ανάγκη της Αρμενίας να δεθεί στο άρμα της Δύσης για την Ασφάλεια της, όσο και την ανάγκη του Αζερμπαϊτζάν να κρατήσει μια προνομικακή σχέση με την Ευρώπη.

Και οι δύο χώρες για την Ασφάλεια τους αποζητούν την σχέση αυτή και η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συναντούν για την Ευρώπη.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.