Η Ελλάδα στο The Clean Network – «Έπεσαν» οι υπογραφές για το 5G

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η υπογραφή των συμβάσεων χορήγησης χρήσης των ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz μεταξύ της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) και των τριών τηλεπικοινωνιακών παρόχων (Cosmote, Vodafone, Wind).

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε αρχικά στις καινοτομίες της δημοπρασίας όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε, αλλά και προχωρώντας σε ό,τι αφορά στο ταμείο «ΦΑΙΣΤΟΣ» χρησιμοποιώντας το 25% των χρημάτων της δημοπρασίας αλλά στο ότι κάποιες λίγες συχνότητες δεν δημοπρατήθηκαν ώστε να χρησιμοποιηθούν για ερευνητικούς σκοπούς, για σκοπούς ανάπτυξης προϊόντων.

«Για εμάς είναι ένα πρώτο βήμα» τόνισε ο υπουργός και μίλησε για το οικονομικό αποτύπωμα που περιμένουμε τα δίκτυα 5ης γενιάς να έχουν. Σύμφωνα με μελέτη θα δημιουργηθούν έως 69.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2030, ενώ η προστιθέμενη αξία θα φτάσει έως πάνω από 12 δισ. ευρώ. «Αυτό αντανακλά ότι αυτήν την στιγμή κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Η αλλαγή θα έρθει κυρίως από τις βιομηχανικές εφαρμογές, την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου κάθε τομέα της οικονομίας. Ως Πολιτεία, ο στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνολικά, τόσο μέσα από έναν καλό σχεδιασμό δημοπρασίας όσο και μέσα από μια ευρύτερη πολιτική, ώστε από την μια να αφαιρέσουμε εμπόδιο αλλά και να δώσουμε και μια ώθηση στην αγορά, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να μπει σε έναν παγκόσμιο χάρτη, μη χάνοντας ένα τρένο αλλά διαμορφώνοντας μια πολιτική η οποία την διαφοροποιεί από άλλες χώρες».

Όπως συμπλήρωσε ο κ. Πιερρακάκης, «από την μια πλευρά η χώρα μας επιλύει εκκρεμότητες σε πολλά ζητήματα του ψηφιακού της μετασχηματισμού, σε πολλά θέματα είμαστε πίσω και πρέπει να καλύψουμε την χαμένη απόσταση αλλά τολμώ να πω ότι εδώ προηγηθήκαμε».

Ο πρόεδρος της Cosmote Μιχάλης Τζαμάζ, έκανε λόγο για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει για την ανάπτυξη της χώρας. «Αυτό που χρειάζεται η νέα ψηφιακή εποχή είναι δίκτυα, τα οποία είναι η ψηφιακές λεωφόροι του μέλλοντος και προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάπτυξη. Συνεχίζουμε να επενδύουμε. Αυτήν την φορά διαθέσαμε για το φάσμα 123 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ επενδύσεων που έχουμε εξαγγείλει για την τετραετία» δήλωσε ο κ. Τζαμάζ και τόνισε ότι «θα συνεχίζουμε να χτίζουμε και να εξελίσσουμε το δίκτυό μας» και κατέληξε σημειώνοντας ότι κερδίζοντας την μάχη του 5G μπορούμε να βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Vodafone, Χάρης Μπρουμίδης, υπογράμμισε ότι «αυτή η τεχνολογική αλλαγή έρχεται όχι για να βελτιώσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων, όσο για να μεταβάλλει ριζικά το παραγωγικό και οικονομικό μοντέλο των χωρών που αναπτύσσεται το 5G. Ξεκινήσαμε την λειτουργία 5G, το οποίο εντάσσεται στην επέκταση των επενδύσεων μας, ήδη καταβάλλαμε 130 εκατ. ευρώ για την αγορά του φάσματος, ενώ υπάρχει κι ένα επενδυτικό πλάνο για τα επόμενα πέντε χρόνια που θα ξεπεράσει 500 εκατ. ευρώ».

Τέλος, για μέρα ορόσημο για την ελληνική οικονομία μίλησε ο πρόεδρος της Wind, Νάσος Ζαρκαλής. «Η Ελλάδα λανσάρει δίκτυο 5G μαζί με άλλες πολύ πιο προηγμένες τεχνολογικά ή οικονομικά χώρες. Επενδύουμε 500 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία, κυρίως σε υποδομές νέας γενιάς τόσο στην κινητή όσο και στην σταθερή. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να παράγουμε αξία για την ελληνική κοινωνία και οικονομία».

Συγγραφέας: Γιώργος Ούτσης

Συγγραφέας