Η Ελλάδα είναι πιο σημαντική χώρα από την Τουρκία για τα σχέδια των ΗΠΑ

Δεν έχουν άδικο όσοι αναφέρουν ότι η Τουρκία είναι μια σημαντική χώρα για την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως εξίσου σημαντικές χώρες για τις ΗΠΑ είναι και η Βουλγαρία, ο Λίβανος, η Κολομβία και άλλες.

Υπάρχουν κάποιες χώρες όμως που για τις ΗΠΑ έχουν πλέον Στρατηγικό ρόλο για την πολιτική τους σε όλη την υφήλιο, και αυτές είναι η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Νορβηγία και η Ελλάδα. Αρκεί να προσέξει κανείς τον χάρτη του πλανήτη μας, και θα διαπιστώσει για ποιον ακριβώς λόγο χωρίς να χρειάζεται να διαθέτει ειδικές γνώσεις.

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν προέκυψαν ξαφνικά ως στρατηγικοί εταίροι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Για δεκαπέντε και πλέον χρόνια, υπάρχουν αξιωματούχοι και πολιτικές στις ΗΠΑ που θεωρούν ότι οι δύο χώρες και ο ζωτικός χώρος της Ανατολικής Μεσογείου και Αιγαίου (μαζί με τα Μικρασιατικά παράλια), είναι πιο σημαντικά από ότι η Τουρκία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ ο οποίος ουσιαστικά είναι φανατικά υπέρ αυτής της επιλογής.

Τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί ο ανταγωνισμός και οι συγκρούσεις, ειδικά στην οικονομία, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. Για να συμβεί όμως αυτό, οι ΗΠΑ πρέπει αλλού να εκδιώξουν και αλλού να συμβιβάσουν την Ρωσία. Αν κλείσει αυτό το κεφάλαιο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχουν όλο το χρόνο στην διάθεση τους για να ασχοληθούν με τον μεγάλο αντίπαλο τους, την Κίνα.

Από την Μεσόγειο, στην άλλη “Μεσόγειο”

Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν το σχεδιασμό τους για να εκδιώξουν την επιρροή των Ρώσων από τα Βαλκάνια, την Μεσόγειο και σε λίγο και την Λατινική Αμερική. Τα προβλήματα που δημιουργεί η Ρωσία στην πολιτική των ΗΠΑ την Μέση Ανατολή και στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να κερδίσει χρόνο, κοστίζουν τόσο πολύ στην οικονομία της Ρωσίας με την απόσυρση της στις γνώριμες της θέσεις στην Συρία, να είναι θέμα χρόνου.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που αναφέρουν πως η εμπλοκή της Ρωσίας στην Μέση Ανατολή δεν έχει άλλο στόχο από το να εγκλωβίσει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της στην περιοχή ώστε να διαπραγματευτεί τον νέο περιβάλλον που θα δημιουργηθεί στην Αρκτική.

Η σκληρή “μάχη” που θα δώσουν οι Ρώσοι και δεν θα καταθέσουν εύκολα τα όπλα, είναι σε μια άλλη περιοχή, σε μια άλλη “Μεσόγειο” και σε μια χώρα εξίσου σημαντική για τις ΗΠΑ, την Νορβηγία.

Σύμφωνα με έρευνες στην Αρκτική υπάρχει το ένα τέταρτο των παγκοσμίως γνωστών αποθεμάτων υδρογονανθράκων, το 30% των διαπιστωμένων παγκοσμίων αποθεμάτων φυσικού αερίου και το 15% του πετρελαίου. Το 84% από τα εκτιμώμενα 90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 47,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου βρίσκονται σε υπεράκτιες περιοχές της Αρκτικής.

ΑΟΖ σε αυτή την “Μεσόγειο”, έχουν έξι χώρες με ακτές εντός του Αρκτικού Κύκλου: Δανία (Γροιλανδία), Ηνωμένες Πολιτείες (Αλάσκα), Ισλανδία, Καναδάς, Νορβηγία και Ρωσία. Άλλες δύο (Σουηδία και Φινλανδία) που έχουν εδάφη εντός του Αρκτικού Κύκλου

90 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και 47,3 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου βρίσκονται σε υπεράκτιες – στην περιοχή όλες οι χώρες ακόμα και η Δανία έχουν ΑΟΖ. Αυτό έχει σαν συνέπεια να περιορίζονται τα συμφέροντα της Ρωσίας η οποία θεωρεί την Αρκτική δικό της ζωτικό χώρο για να παραμένει ο μεγαλύτερος παίκτης στην ενέργεια, η μοναδική πηγή χρηματοδότησης όλης της χώρας

Υποχώρηση των πάγων στρατιωτικοποίει την περιοχή

Το καλοκαίρι του 2017 οι πάγοι κατά μήκος της Βόρειας Θάλασσας της Ρωσίας και του Βορειοδυτικού περάσματος του Καναδά, είχαν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Μια αναφορά σημείωνε ότι ακόμα και στην θάλασσα Kara και του στενού Bering η διέλευση ήταν ομαλή και εύκολη και στις 4 Σεπτεμβρίου του 2017, 94 πλοία ρωσικών συμφερόντων κινούταν κατά μήκος μιας διαδρομής.

Τα περισσότερα πλοία από αυτά ήταν συγκεντρωμένα γύρω από τη χερσόνησο Yamal, όπου η Novatek και η Gazprom Neft έχουν τα τεράστια έργα Yamal LNG και Novy Port

Αυτές οι δραστηριότητες και αλλαγές δεν αφήνουν αδιάφορη την Κίνα η οποία θεωρεί ότι  μπορεί να δημιουργηθεί μια παγκόσμια εμπορική διαδρομή σε αυτό το σημείο και έτσι να παρακαμφθούν ο Ινδικός Ωκεανός και το Σουέζ.

Για το λόγο παγοθραυστικά και άλλα ερευνητικά σκάφη της Κίνας βρίσκονται στην περιοχή για να συλλέξουν, σύμφωνα με ανακοινώσεις, δεδομένα που θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την έρευνα για την κλιματική αλλαγή.

Όλα αυτά έχουν οδηγήσει σε μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή, κυρίως στην Νορβηγία από πλευράς ΝΑΤΟ, και στην Χερσόνησο Κόλα από πλευράς της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ σε ανακοίνωση τους για την επαναφορά του 2ο στόλου σημείωσαν πως το Πεντάγωνο θέτει ξανά στο επίκεντρο του νέου στρατιωτικού του δόγματος την αντιμετώπιση της Ρωσίας.

«Η (νέα) Στρατηγική Εθνικής Άμυνας (των ΗΠΑ) καθιστά σαφές ότι έχουμε επιστρέψει σε μια εποχή ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, καθώς το περιβάλλον ασφαλείας συνεχίζει να εγείρει όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις και να γίνεται πιο περίπλοκο», επισήμανε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, αρμόδιος για τις αμερικανικές ναυτικές επιχειρήσεις.

Ο Δεύτερος Στόλος σταδιακά αναμένεται να έχει στη διάθεσή του πλοία, αεροσκάφη και αποβατικές δυνάμεις και θα είναι αρμόδιος «για την Ανατολική Ακτή και τον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό», είχε διευκρίνισε ο ναύαρχος Ρίτσαρντσον.

Μάλιστα το 2018, η μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ “Trident 2018” ως κύριο σενάριο είχε την ενεργοποίηση του Άρθρου 5 της συμμαχίας και την μετακίνηση δυνάμεων στην Νορβηγία και την Βόρεια Θάλασσα

 

 

ViaDiplomacy Newsroom